Redactieblog

4402 x bekeken 13 reacties

Smienten

Eindelijk is duidelijk dat vogelgriep van trekvogels komt. Dat is geen goed nieuws voor vogelliefhebbers.

De pluimveesector wordt geteisterd door vogelgriep H5N8. Of eigenlijk is geteisterd het goede woord niet, want het is tot nu toe gelukkig een beperkte uitbraak. Er wordt al jaren gezocht naar de oorzaak van dit soort dierziekten. Het zou aan internationale diertransporten liggen, of aan toerisme, aan megastallen, aan trekvogels, of aan het voer. Maar nu lijkt er helderheid te ontstaan. Trekvogels van heel ver weg blijken toch echt de dader. Het virus is aangetroffen in poep van smienten, het lijkt er op dat ongedierte of boerenlaarzen voor het verdere transport hebben gezorgd. Met de bestaande hygiëneregels zou dat niet moeten kunnen, maar geen enkel systeem is sluitend. Soms worden regels aan de laars gelapt, in dit geval misschien wel letterlijk. Het moet me van het hart dat ik me de afgelopen weken verbaasd heb over de matige bescherming tegen de vogelgriep. Kippenbedrijven in de buurt hadden hun erf gewoon open, iedereen kon er zo op. Met vogelgriep in het land zou mij dat niet overkomen. Een hek ervoor, een bord en rode linten.

Het begint bij de trekvogel, in het eerste gevonden geval een eendachtige, de smient. Een watervogel, en de ziekte is uitgebroken in waterrijk gebied. Eén en één is dan bijna twee. Het heeft nog niet geleid tot massale ruiming van smienten en andere drijfsijsjes. Dat is ook nagenoeg onmogelijk. Toch is er wel onrust onder vogelliefhebbers. De tegenactie werd meteen ingezet. Ik hoorde iemand op de radio zich hardop afvragen of je wel kippen moet houden in watervogelrijk gebied. Die redenering kan grote gevolgen hebben. Binnenkort krijgt het everzwijn vrije toegang tot mijn geliefde provincie Drenthe. Bij de eerstvolgende uitbraak van varkenspest komt dan de vraag of je wel varkens moet houden in gebieden met wilde zwijnen.

Het tekent het denken over dieren, platteland en landbouw. Een student van me zette recent een aantal belangrijke denklijnen over platteland en landbouw op een rij. ‘Discoursen’ heten zulke denklijnen. In de literatuur diepte hij onder meer het ‘hedonistische discours’ op. Ooit op papier gezet door mijn Wageningse collega Jaap Frouws, alweer bijna tien jaar geleden veel te vroeg gestorven. Hedonisme is te vertalen als ‘ikke ikke en de rest kan stikke’. Hij bedoelde ermee dat er een grote groep, vaak stedelijke, mensen is die uitgaat van hun enge eigen behoeften als het over platteland en landbouw gaat. Die groep heeft volgens Frouws lak aan de bewoners van het platteland. Het gaat ze alleen om henzelf.

Dat is de groep die lang heeft volgehouden dat het niet trekvogels, maar internationale transporten waren die vogelgriep verspreiden. Hopelijk krijgen ze nu hun trekken thuis.

Laatste reacties

 • ed12345

  Dat wilde zwijnen in drente toegelaten gaan worden ?Gaan ze daar dan net als op de veluwe overall hekken en wildroorsters denk het niet he' raar volk die daar over beslist

 • agratax2

  ed12345. Nee de wildevarkens mogen in het voorjaar hun buikjes vol vreten met pootaardappelen die ze rij voor rij oprooien. Dit is geen fabel ik heb het in Witrusland met eigen ogen gezien. Na de zomer gaan de 'nieuwe aardappelen' er in als taartjes. Wie zal al deze schade vergoeden? De stedeling die graag terug wil naar de natuur uit de Middeleeuwen? Ik denk het toch niet, toen draaide ook de boer op voor de verliezen en ging de winst richting Grachtengordel.

 • boerke brabant

  zie de kansen, ga je aardappels aan huis verkopen , en daarbij vleespakketten...

 • hondwafwaf

  Hoe kan het eigenlijk dat het virus niet bij kippen voorkomt die buiten lopen? die zouden toch veeeel meer kans hebben het op te lopen?

 • alco1

  Sssst. Rekkel.

 • Realist

  Gaan nu de komende jaren als de vogeltrek begint de kippen preventief vooraf naar binnen, of wachten we steeds tot er zich eerst een geval voordoet?

  Met het niet meer mogen gebruiken van lokaas buiten de stallen, moeten we dus straks eerst wachten tot ongedierte in de stal komt, met alle gevolgen ( lees besmettingen ) van dien

 • ed12345

  Agratax zoals je weet heb ik in de belgische ardennen gewoond waar rond kleinere aardappel velden een lage schrikdraad werd gespannen voor de zwijnen dus ik lees dat echt niet als een fabel

 • Demeter Griend

  Kunnen we Poetin niet vragen of hij de smienten een vertrekverbod geeft ?

 • gerjan slingenbergh

  Er is geen enkel bewijs dat vogelgriep wordt veroorzaakt door trekvogels.
  Je kunt jezelf proberen populair maken door te schrijven wat de G.J. Oplaat aanhangers leuk vinden maar dat is geen bewijs.

 • gjsteenwijk1

  Ja sorry hoor Gerjan ,maar waar uit blijkt dan dat vogelgriep NIET wordt veroorzaakt door trekvogels ? Graag een reactie .

 • gerjan slingenbergh

  @gjsteenwijk Lees het interview van de Boerderij met Arjan Stegeman.
  Het virus heeft zich in Korea ook uit het niets ontwikkeld. De kippen hadden daar het virus eerder dan de in het wild vliegende vogels.
  Dat kan in Nederland ook zomaar gebeurd zijn.

 • ed12345

  Gerjan dat zou kunnen maar niet in zo korte periode op verschillende lokaties

 • Burnetti

  De kans dat deze mutatie zich uit het niets ontwikkelt korte tijd nadat hij in Korea en Japan is gevonden is erg klein. Waarschijnlijker is overdracht en insleep vanuit een gezamenlijke oorsprong. Hoe, dat blijft onduidelijk. Vervoer via trekvogels die drager zijn zonder ziekteverschijnselen blijft een reeële verklaring, maar niet de enige. Toekomstig grieponderzoekers op DNA niveau zal meer duidelijkheid over dit mysterie geven.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.