Redactieblog

16 reacties

Buikpijn van snelheid dalende melkprijs

Het gaat wel erg snel met de daling van de melkprijs. Over het gehele jaar gezien blijft het een topjaar. Maar in december krijgen we wel meer dan een derde minder bijgeschreven aan melkgeld dan op het hoogste punt. Dat komt door de veel lagere prijs en natuurlijk minder melk.

Minder geld op de lopende rekening beïnvloedt direct de beslissingen. Hans wilde nog steeds een aantal werktuigen vervangen, maar dat geluid is behoorlijk verstomd. Voor mij wel prettig, want ik was er op tegen. In goede tijden moet je een buffer vormen en ik ben blij dat we dat hebben gedaan. Nu de vooruitzichten voor de komende maanden ook slecht lijken, komen wij niet zo vlug in de problemen.

Wij hebben niet gezorgd voor meer slachtkoeien op de markt. Een paar uit het ondereind van de veestapel, maar niet meer dan andere jaren. Wel zetten we de koeien eerder droog. Ook hebben we het krachtvoer geminderd. Zo moeten we de superheffing die dreigt, voorkomen. Want het kan niet meer uit als we straks onder de 30 cent beuren.

Voor de markt als geheel lijkt het me wel goed. De melkprijzen dalen overal in Europa en dan zal er ook minder worden gemolken. Dat is goed voor de overschotten op de zuivelmarkt. Hoe minder, hoe beter voor de prijs. Ook op langere termijn.

Verder ben ik blij dat A-Ware onze melk niet wilde ophalen omdat we te ver van Heerenveen wonen. De afstand is onrendabel.  Dat speelt ons nu in de kaart. A-Ware start onder een moeilijk gesternte. Vorige week werd de eerste kaas geproduceerd. Eerst op proef, maar het duurt niet lang meer, dan gaat de fabriek op volle kracht draaien.

Lijkt me geen gemakkelijke start. Hoge kosten door nieuwbouw en een ineengestorte kaasmarkt. De boycot van Rusland kan ook nog wel even duren, want Poetin laat steeds paniekeriger zijn tanden zien.

Daarom, boeiende tijden met veel vraagtekens. Daalt de melkprijs zo sterk dat de aanvoer fors daalt? Kan de markt daardoor wat opleven? Maakt A-Ware een valse start? En hoeveel boeren, die te enthousiast hebben geïnvesteerd, komen in moeilijkheden? Gelukkig blijft de basis onder de financiële spankracht, de grond, nog steeds duur.

Laatste reacties

 • dayo

  o o o o wat hebben jullie het weer allemaal goed gedaan! jullie schrijverij begint me een beetje te ........ ach laat maar.

 • rmw

  Wederom een suggestief geschreven stukje stemmingmakerij... Probeer nou is een inhoudelijke goede column te schrijven, je hebt er alle tijd voor...

 • brutus71

  De Vergaderboer is een conservatieve en zuinige boer, dit soort boeren zal de crisess, ook die nog in het vat zitten, overleven.

 • kleine boer

  En als die machines straks in puin lopen moet het alsnog en dan komt het helemaal niet uit en ook niet meer in te ruilen.....onee bij jullie niet....

 • agratax2

  CRD00594839. Als de machines het gegeven is het misschien wel verstandiger om de loonwerker in te schakelen voor altijd en je zuur verdiende geld niet in blik maar in melkproductie te investeren of goed renderende zuivelaandelen zo die bestaan.

 • kleine boer

  Agratax Zo werd in het verleden gedacht je beter quotum kopen als blik. Maar goed mijn eigenlijk overtollige jd is nu nog steeds flink geld waar en volgens mij word het word met quotum nu toch rap minder. Dus als ik in het verleden geen jd gekocht had maar melk had ik en niet lekker gewerkt en nu iets wat niks waard is. En rekeningen loonwerker volgen ook in slechte tijden en een investering is uit te stellen loonwerkrekening niet

 • Edje2

  Het grote voordeel van eigen mechanisatie is dat je die kunt kopen in goede jaren .Daardoor heb je in slechte jaren geen last van hoge loonwerkers rekeningen.En je kunt lekker afschrijven dus minder gaat naar de belasting.

 • Mozes

  @Edje, in slechte jaren heb je geen afschrijving nodig om de belasting laag te houden.

  Je kunt in goede jaren ook extra aflossen en in een slecht jaar niet aflossen. Dan heb je een goed liquiditeitsbeleid zonder dat je investeert in ijzer.
  Het probleem met ijzer is dat je er twee keer in moet investeren: eerst met geld wat ten koste gaat van aflossing en daarna met tijd wat ten koste gaat van het vee.

 • cocoma

  Wat moet je met zo'n kletsverhaal. het zou er ook uitzien dat als de melkprijs een paar weken lager is dat de grondprijs al gekelderd zou zijn.

 • japke33

  niks mis met dit stukje zou ik zeggen.

 • Ishtar

  Waarom buikpijn en zoveel vragen?
  Deze trend is logisch, en zuivel bestuurders denken hier al elke dag en jaren over na.
  Dus goed doordachte scenario's zullen er wel zijn.
  Als je buikpijn hebt, moet je eens vragen aan de zuivel betsuurders en Rabobank wat hun verwachtingen zijn?
  Het is hun vak, en gelukkig zijn ze er jaaaaren mee bezig.
  Ook EuroParlementariers van de cda en vvd kun je naar hun mening vragen, immers daar hebben boeren opgestemd?
  Of stemmen boeren blind?
  Of vraag het aan specialist ==> Aalt Dijkhuizen, de nieuwe voorzitter van de Alliantie Verduurzaming Voedsel en tevens boegbeeld van de topsector Agri&Food.
  Dat zijn de specialisten.
  Hup Vergaderboer, buikpijn is niet nodig, je moet gewoon antwoorden vragen aan al die specialisten!

 • koestal

  De rente is ook erg laag

 • Ishtar

  Als de melk prijs laag is, moet je meer gaan produceren om zo de kostprijs omlaag te brengen.
  Dat zou ook een mogelijk kunnen zijn om minder buikpijn te krijgen.
  Het is zo makkelijk.....,en dat wordt al jaren door alle specialsiten gezegd, dus gewoon doen!

 • E-Link

  @Ishtar Volgens mij ben je aan het knippen en plakken en val je behoorlijk in herhaling. Dit soort vragen/opmerkingen kom ik vaker van je tegen!

 • koestal

  gauw de hoeveelheid krachtvoer halveren,scheelt straks ook weer in de superheffing

 • koestal

  Het quotum gaat er af ,maar is nog niet afgelost !

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.