Commentaar

9 reacties

Politiek belang landbouw steeds kleiner

Staatssecretaris Sharon Dijksma verdedigt deze week voor de derde keer haar begroting. Veel spektakel is niet te verwachten in dit debat. Voor haar als bestuurder is dat gunstig.

Bewindslieden willen geen spektakel; hoe minder reuring, hoe beter. Het is een teken dat de bij haar aantreden volstrekte buitenstaander op landbouwgebied, haar plek veroverd heeft. Een politieke vakvrouw.

Het zegt ook iets over de oppositie. Die is juist op gebied van landbouw en natuur enorm verdeeld. De christelijke partijen werpen zich als het even kan op als hoeders van het boerenbolwerk. Daar tegenover de Partij voor de Dieren en anderen met een tegenovergestelde agenda.

Er is nog een verklaring voor de betrekkelijke rust waarin Dijksma opereert. De landbouw doet er niet meer zo erg toe in politiek Den Haag. Mooie woorden over het belang voor de export ten spijt, realiteit is dat binnen het ministerie van Economische Zaken de agrarische sector zijn aparte behandeling kwijtraakt. De afbraak van instituties als de productschappen versterkt dit. Het recente advies van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid om het landbouwbeleid om te vormen tot voedselbeleid, past ook precies in dat beeld.

LTO Nederland en anderen maken zich hier terecht zorgen over. Ja, landbouw en veehouderij ontwikkelen zich steeds meer tot vormen van industriële productie. Maar nee, ze hebben nog steeds een heel apart karakter dat een eigen beleid rechtvaardigt.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Wat wil je ,alle boeren ,tuinders en vissers samen 70.000 stemmers,goed voor 1 kamerzetel,,tel daar nog echtgenotes en wat personeel bij op kom je op 2 a 3, daar liggen de politieke partijen echt niet wakker van,
  met natuur,milieu en dierenwelzijn bereik je milioenen mensen die je ook nog van alles en nog wat wijs kan maken ook, in een land wat niets meer met landbouw heeft

 • Fermer

  Volg de Belgen, lever niets tussen Sint en Kerst, en de landbouw staat weer bovenaan de agenda.

 • minasblunders1

  Zo zie je maar weer; men zit er niet voor het landsbelang, maar voor het eigen/partijbelang.

 • .....

  Juist emmerei, boycot volgende maand al de supermarkten in die linkse bolwerken zoals Amsterdam en Nijmegen, kijken hoe ze piepen die linkse dictators

 • J@gertje

  Veldzicht schreef: 'met natuur,milieu en dierenwelzijn bereik je milioenen mensen die je ook nog van alles en nog wat wijs kan maken'

  Kijk, en tegen die groene leugens zouden de landbouw organisaties eens flink in opstand moeten komen.

 • agratax2

  @J@gertje. Boeren komen niet een twee drie in opstand, dat is zolang de mens kan heugen het probleem van de boeren. Boeren komen hooguit in opstand als ze even geen werk hebben en die luxe kennen ze al eeuwen niet meer. Eeuwen geleden wilden de boeren nog wel eens tussen oogst en inzaai een robbertje vechten met de vermeende vijand. Dat is wel heel lang geleden ergens in de vroege middeleeuwen.

 • Zuperboer

  @agratax1; De nachtmerrie van ISIS: een koppeltje losgeslagen boeren tussen oogst en zaaitijd!

 • Henk j

  Laten we een voorbeeld nemen aan de Franse boeren die laten niet met zich sollen die gaan zo over tot actie en daar is de politiek toch wel angstig voor

 • koestal

  De landbouw is wel goed genoeg voor een flink exportoverschot op de betalingsbalans ,maar mag daar niet teveel voordeel van hebben,daar zorgen ze in Den Haag wel voor,doodgooien met nieuwe regels

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.