Home

Achtergrond

Britse schapensector lijkt ergste klap alweer te boven

In de Britse schapensector, verreweg de grootste van Europa, is optimisme weer teruggekeerd.

“De schapensector werd een week of 7 geleden keihard getroffen door de sluiting van de horeca. Bovendien werd in Frankrijk, de grootste exportmarkt, opgeroepen om vooral Frans lamsvlees te eten. Maar die druk hield maar korte tijd aan en in de volgende weken zijn we langzaam teruggekeerd naar meer normale niveaus. De afgelopen maand bevonden we ons daarom in een veel betere positie dan we hadden mogen hopen.”

Dat schrijft Phil Stocker, directeur van de Britse National Sheep Association, in een beschouwing over de coronacrisis.

Stocker: “We kunnen niet achterover leunen. Dit alles speelde zich immers af op een gunstig moment voor onze sector, wanneer veel schapenboeren druk zijn met het lammeren en een minderheid daadwerkelijk lammeren aan het verkopen is. We moeten nu scherp in de gaten houden hoeveel lammetjes de komende maanden worden gefokt en plannen wat we kunnen doen om er voor te zorgen dat de vraag groter zal blijven dan het aanbod.”

Lees verder onder de tweet.

Promotiecampagne lamsvlees

De NSA zelf overlegt onder meer met het schap voor de runder- en schapensector AHDB Meat and Lamb over een grote promotiecampagne voor lamsvlees in het Verenigd Koninkrijk zelf. Tegelijk praat de bond van schapenhouders met het ministerie van internationale handel om de Amerikaanse markt open te krijgen voor Brits lamsvlees en schapengenetica. “Het is onwaarschijnlijk dat de catering en horeca binnen afzienbare tijd weer normaal gaat draaien dus moeten we zoeken naar andere markten om het volume en ook de kadaverbalans op peil te houden.”

Lees verder onder het kader.

Kwart schapen EU in Groot-Brittannië

De Britse schapensector telde per 1 december 2019 volgens de landbouwtelling van het plattelandsministerie Defra 22,8 miljoen schapen en lammeren. De Britten nemen daarmee ruim een kwart van de hele schaapskudde in Europa voor hun rekening, berekent Eurostat. In het Britse financiële jaar 2018-2019 was de productie van lams- en schapenvlees ook goed voor € 1,42 miljard. Het grootste deel van dat vlees gaat naar het buitenland, met Frankrijk als belangrijkste afnemer. Niet voor niets pleit de NSA er samen met andere boerenbonden voor om die handel na brexit zo open mogelijk te houden.

Coronacrisis

Stocker denkt dat de schapenhouderij het er onder de strenge lockdown in het Verenigd Koninkrijk nog aardig goed van afbrengt: “We hebben het geluk dat de bond van veilingmeesters LAA er in is geslaagd, met inachtneming van de afstandsregels, de veilinghandel aan de gang te houden. Dat heeft ongetwijfeld geholpen om de prijzen op niveau te houden. Het heeft de autoriteiten ook zoveel vertrouwen gegeven dat nu ook de veiling van fokdieren is toegestaan. Het is onwaarschijnlijk dat het hele veilinggebeuren snel weer op gang kan komen maar veilingmeesters zijn net als boeren inventief bij het vinden van oplossingen.”

Veel schaapscheerders uit eigen land

Ook lijken de problemen rond het tekort aan schaapscheerders opgelost. Stocker: “We hebben veel scheerders in eigen land kunnen vinden in plaats van uit Nieuw-Zeeland. Gelukkig is het zo dat het werken in de openlucht als minder risicovol wordt gezien voor de overdracht van het virus, zolang iedereen zich verder aan de voorschriften houdt. Maar als veehouders zijn we ons, meer dan veel anderen, bewust van wat risicobeoordeling, bioveiligheid en quarantaine in de praktijk betekent.”

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.