Home

Achtergrond

Bouwers wil Brusselse lobby transparanter maken

NAJK-bestuurslid Iris Bouwers wordt lobbyist in Brussel voor LTO Nederland. Een van de speerpunten is voor haar het laten weten aan de achterban wat de lobby zoal doet.

Iris Bouwers, jonge boerin en bestuurslid van NAJK wordt lobbyist voor LTO in Brussel. Ze volgt Tjerk Terpstra op, die aan de slag gaat bij Agriterra. Bouwers gaat vanaf 1 oktober aan de slag tussen de Europese politici.

Bouwers is niet onbekend in Brussel. Voor de NAJK nam ze de portefeuille Internationaal op zich. Ook was ze afgelopen 2 jaar vice-voorzitter van het Europese equivalent, de CEJA (Conseil Européen des jeunes Agriculteurs).

Thuis heeft ze met haar ouders akkerbouw en vleesvarkens. Op termijn wil ze het bedrijf overnemen, maar nu is er nog ruimte voor haar om buiten de deur aan de slag te gaan voor de Nederlandse sector. De Brusselse lobby is belangrijk, vindt de 26-jarige boerin uit Zuidwolde. “De helft van de regels voor de landbouw komt uit Brussel.”

Betekent deze nieuwe post dat je stopt bij NAJK?

“Ja, dat klopt. Mijn mandaat verliep afgelopen juni al en ik had kenbaar gemaakt dat ik niet nog 2 jaar verder wilde. En nu komt dit dus op m’n pad.”

Lees verder onder de tweet.

Wat hoop je in Brussel te bereiken?

“Een van de belangrijkste onderwerpen is het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Op dat gebied zijn de onderhandelingen nog gaande en ik ga mijn best doen om daar het beste uit te halen voor de Nederlandse boeren en tuinders. De politieke druk is hoog in dit dossier. Als lobbyist ben ik de schakel tussen de sector in Nederland en de politiek in de EU.

Daarnaast wil ik aan de achterban van LTO laten zien wat de lobby in Brussel voor hen betekent. Daar kan wel wat meer transparantie in komen, wat mij betreft. Ik hoop daarover dus ook naar buiten te kunnen treden.”

Lees verder onder de foto.

Iris Bouwers stopt als bestuurder bij NAJK om lobbyist te worden in Brussel voor LTO Nederland.  - Foto: Hans Banus
Iris Bouwers stopt als bestuurder bij NAJK om lobbyist te worden in Brussel voor LTO Nederland. - Foto: Hans Banus

Zijn er bepaalde onderwerpen waar je speciaal aandacht aan wilt schenken?

“In het GLB wil LTO een ‘menukaart’ voor Nederlandse boeren, waarbij ze zelf kunnen kiezen voor passende maatregelen op hun bedrijf voor bijvoorbeeld bodem en klimaat. Ook de concurrentiepositie is een belangrijk thema dat zal gaan spelen.”

Heb je daar een strijdplan voor?

“Ha! (lacht) Niet heel concreet, dit zeg ik nu zo, omdat het me echt aan het hart gaat. Ik begin pas over een paar weken, dus ik heb nog de tijd om erover na te denken. Maar ik heb er vertrouwen in dat ik mooie dingen kan bereiken voor de sector. Ik ken inmiddels de weg in Brussel en ook de politici ken ik. Uiteraard zal mijn voorganger me nog beter wegwijs maken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.