Home

Achtergrond 18 reactieslaatste update:20 dec 2019

Aalt Dijkhuizen: stappen gezet in stikstofcrisis

Er is geen sprake van een akkoord, wel zijn er stappen gezet in de stikstofcrisis, zegt Aalt Dijkhuizen.

De eerste afspraken tussen de regering en het Landbouw Collectief zijn gemaakt over de aanpak van de stikstofcrisis. Dat blijkt uit het verslag van het overleg in het Catshuis van 16 december die naar buiten zijn gebracht op woensdag 18 december. Voorzitter Aalt Dijkhuizen wil het bewust geen akkoord noemen in de traditionele zin van het woord: “Dat gaat in dit stadium nog te ver, er moeten nog veel ingewikkelde stappen gezet worden.”

Geen akkoord, wat dan wel?

“We hebben heel belangrijke stappen gezet. We zitten aan tafel met de regering als collectief, namens alle partijen die daar in zitten. We hebben toezeggingen gekregen die hard op papier staan. Technische maatregelen liggen nu weer op tafel en dat is een stuk beter dan dat je praat over halveren van de veestapel.”

Om welke toezeggingen gaat het?

Dijkhuizen formuleert het heel zorgvuldig. “Er is een oplossing voor de meldingen. Een generieke korting van de veestapel komt er niet. Beweiden en bemesten worden niet vergunningsplichtig. We gaan aan de slag met de technische maatregelen voor voer, meer beweiden en bemesten met water. Dat moet al in de komende maanden zijn beslag krijgen. En dan zijn er tal van andere afspraken gemaakt over het vervolg van ons overleg.”

Hoe ziet dat vervolg er uit?

“Waar het nu om gaat is dat we onze afspraken gaan uitwerken. Dat kost tijd en daar wordt hard aan gewerkt door alle betrokken partijen bij Rijk, provincies en het collectief. Het is best nog ingewikkeld en het lastige komt nog als we alle hobbels op willen lossen. Bijvoorbeeld over intern en extern salderen. Maar op basis van ons Catshuis-overleg hebben we nu in ieder geval een goed begin.”

Laatste reacties

 • Alco

  ff Rutte bellen.

 • kleine boer

  Hoe zal calon reageren nu....

 • arkova

  Pappen en nat houden,net als afwikkeling aardbevingschade in noord Nederland. Rutte snapt er niets van ,maar kan wel blijven lachen,wij niet.

 • Kringloopboer

  Ik had meer vertrouwen gehad als alle partijen dus ook natuurbeschermings organisatie.s aan tafel hadden gezeten .
  Die hebben ook nog een paar troefkaarten in handen .
  Gr kringloopboer

 • Mbmb

  Ik vertrouw t niet. Meldingen worden opgelost maar hoe dan staat er niet bij. Geen generieke korting,maar dat wil niet zeggen dat er niet alsnog niet-generieke kortingen zullen komen. Geen vergunning voor beweiden en bemesten.? Nee, natuurlijk niet, maar johan v heeft al de procedures opgestart. Ik vertrouw het landbouwcollectief wel, althans de meesten, maar de politici zijn zo sluw. Eerst maar eens de waarheid op tafel over de rekenmodellen op tafel, eerlijke metingen en de volledige waarheid over de stikstof uitstoot van de industrie. Las dat industrie die onder de 10.000 kg stikstof uitstoot per jaar niet wordt meegerekend, zij zijn vrijgesteld. Huh? Ik kom lang niet aan 10.000 kg maar elk kilootje wordt meegerekend en de opname van mijn land niet. Klopt van geen kant.

 • wmeulemanjr1

  De waarheid komt er niet, let maar op

 • Mbmb,als het voor de industrie niet telt beneden de 10.000 kg uitstoot dan ook bij de landbouw NIET.We moeten dat breed communiceren met de burgers ,dan weten ze ook meteen dat het stikstofprobleem niet bij de boeren zit, maar bij de industrie zonder NB vergunning .Van de media horen ze dat tot nu toe ook niet.

 • tinusje

  een gespreksverslag zegt ook Tjeerd van d66....jammer hoor dat weer op losse schroeven staat...

 • René de jong

  Nou Tjeerd wees een vent en laat het kabinet maar ploffen, graag z.s.m.
  Want jullie hebben ook recht op het eerlijke verhaal daar in Den Haag en dat krijgen jullie via de stembus.
  vr gr René

 • Kringloopboer

  Nou ik denk dat nieuwe verkiezingen op dit moment wel eens negatief uit kunnen pakken voor intensieve agrarische bedrijven .
  Gr kringloopboer

 • HJ O R

  Als er wat van terecht moet komen, dan zal eerst het blok aan het been (M C) bij LTO er uit gegooid moeten worden. Of er dan mogelijkheden zijn weet ik niet, maar met MC wordt het zeker een ramp.

 • k.a.schouten1

  Aalt Dijkhuizen, U doet prima werk. Houd het Collectief aub bij elkaar, en ik vraag U: blijf voor agrarisch nederland opkomen.

 • Mbmb

  Zie Prikkebord artikel in NRC: 'Zoveel stikstof? Boeren geloven er niets van. Margreet van Zanten van rivm zegt dat rivm alleen de gegevens van industrie verzamelt die meer dan 10.000 kg stikstof per jaar uitstoot. Deze 760 bedrijven zijn verplicht dit te melden, de vele duizenden bedrijven die onder deze norm zitten hoeven dit niet te melden." Hier staat het toch?

 • Mbmb

  Nog een feitje: de Hemcentrale stoot nu 4200 miljoen kilo stikstof uit. Afvalenergiebedrijf ARB, 600 miljoen kilo. Vattenfall in Diemen, 1218 miljoen kilo. Bron is het Parool.

 • gezondverstand

  @MbMb als we ook alle boerenbedrijven uitsluiten die minder dan 10.000 kg stikstof uitstoten, dan zijn ze op 1 hand te tellen.

  Laten we even aannemen dat het model van het RIVM goed in elkaar zit. Een model is alleen waardevol als je er goede data in stopt (garbage in, garbage out). Ik zie drie overduidelijke problemen met de data:
  - Bedrijven die minder dan 10.000 kg stikstof uitstoten worden niet meegeteld
  - De uitstoot in de modellen wordt gebaseerd op de vergunde ruimte. Er zijn echter gevallen bekend van bedrijven die meer dan 30x boven hun vergunning uitstoten (zie bijv. de tweets van Hermen Vreugdenhil)
  - Er zijn een heleboel bedrijven die GEEN vergunning hebben voor de wet natuurbeheer (bijvoorbeeld alle vliegvelden in NL). Hoe wordt hun uitstoot meegenomen?

  Zolang deze gegevens niet boven water komen, is er geen effectief beleid te maken.

 • Henk.visscher

  Jongens, ik haal tegenwoordig meer informatie uit de reactie,s op artikelen van de boerderij dan uit de boerderij zelf, dat is ook de enige reden dat het blad nog niet heb opgezegd

 • Hoogeind

  Yara Sluiskil, een van de grootste kunstmestfabrieken in de wereld produceert hooguit 3 miljoen ton N. De Hemcentrale stoot dus meer stikstof uit als er in Sluiskil gebonden wordt.

  Advies: maak met het Parool de kachel aan.

 • gezondverstand

  @Hoogeind, het gaat hier over verschillende soorten stikstof. De Hemwegcentrale stoot waarschijnlijk stikstofoxide (NO2) uit. Bij Yara binden ze inert stikstof (N2), de lucht bestaat hier voor 80% uit. Als ze bij Yara meer kunstmest gaan maken levert dat helaas dus geen reductie van uitstoot op

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.