ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Home

Achtergrond 1 reactie

Noord-Hollandse akkerbouwer hoort liever bij Friesland

Bij akkerbouwer Rob Smit uit de Wieringermeer (Noord-Holland) wappert de Friese vlag op zijn boerderij. Hij is een van de initiatiefnemers van de actie om het Noord-Hollandse platteland bij Friesland te voegen. “Die provincie luistert naar zijn boeren, dat zouden ze hier ook eens moeten doen.”

“Hier in de wijde omgeving hangen nog overal Friese vlaggen. Al meer dan drie weken. Is toch een mooi gezicht? Ik geef toe, het is een ludieke actie van de boeren in Noord-Holland om voortaan bij Friesland te horen. Beetje gek, maar tegelijkertijd ook heel serieus. Provincie Noord-Holland trekt zich namelijk niks aan van het platteland, de politici in Haarlem snappen niet hoe de milieu- en natuurregels uitwerken op een boerenbedrijf. Friesland doet dat wel. Daarom willen we bij Friesland horen.”

Lees verder onder de foto‘s

Rob Smit: “De stikstofregels raken de hele landbouw, maar de meeste politici snappen dat niet.” - Foto: Lex Salverda
Rob Smit: “De stikstofregels raken de hele landbouw, maar de meeste politici snappen dat niet.” - Foto: Lex Salverda

Officieel verzoek overhandigd op Afsluitdijk

“Tweehonderd boeren hebben de Friese vlag opgehangen. Niet alleen hier in de Wieringermeer, maar ook verderop in de provincie. Twee weken terug hebben we midden op de Afsluitdijk in aanwezigheid van een notaris een officieel verzoek overhandigd om bij Friesland te mogen horen.

Onze acties hebben enorm veel publiciteit gegeven. Dat was ook precies de bedoeling. En nu zijn wij, de groep Boeren in actie in Noord-Holland, uitgenodigd om bij de provincie te komen praten over onze zorgen en onze actiepunten. Vind ik een groot succes; zonder onze acties waren we echt niet gevraagd om naar het provinciehuis te komen, zeker weten.”

Boeren uit Noord-Holland en Friesland ontmoeten elkaar halverwege de Afsluitdijk. - Foto: ANP
Boeren uit Noord-Holland en Friesland ontmoeten elkaar halverwege de Afsluitdijk. - Foto: ANP

Stikstof op lange termijn probleem voor akkerbouw

“De boerenprotesten concentreren zich op stikstof. Daar heb ik als akkerbouwer niet direct mee te maken. Wij hebben geen vee en hoeven dus geen dieren in te leveren als daar straks voor wordt gekozen. Op de langere termijn zijn wij wel de klos. De overheid kiest toch voor kringlooplandbouw? Dat betekent dat akkerbouwers zoals ik meer dierlijke mest op onze grond moeten uitrijden. Waar halen wij de mest vandaan als veehouders minder dieren mogen houden? Zo raken de stikstofregels de hele landbouw, maar de meeste politici snappen dat niet.

Nu gaat het vooral over stikstof, maar de onvrede zit dieper. Eigenlijk onder alle boeren in Noord-Holland. Het veenweidegebied willen ze het liefst onder water zetten, er moeten volgens de provincie nog duizenden hectares natuurgebied bij komen, straks mogen we geen gewasbeschermingsmiddelen meer gebruiken. Nu staat het bestaan van veehouders op het spel, de andere sectoren komen daarna aan de beurt. Dat gevoel begint door te dringen bij boeren uit alle sectoren.”

Statenleden denken dat de natuur op sterven na dood is. Maar zo slecht gaat het helemaal niet

“In Noord-Holland liggen veel steden. De meeste Statenleden wonen in de stad, ze leven in hun eigen bubbel. Denken dat de natuur op sterven na dood is en willen nu ingrijpen. Maar zo slecht gaat het helemaal niet met de natuur.

En als het waar zou zijn dat er te veel stikstof in de natuur terechtkomt, waarom grijpen ze dan niet in om het aantal ganzen terug te dringen? Doen ze niet, want de gans hoort bij de natuur en koeien, varkens en kippen blijkbaar niet. En daar worden boeren dus heel boos over. Altijd krijgt de landbouw de schuld, altijd moet de landbouw inleveren. Dat zijn we dus helemaal zat.”

Friese gedeputeerde luistert wel naar boeren

“De Friese gedeputeerde Johannes Kramer heeft wel naar de boeren in zijn provincie geluisterd. Hij besloot toen de boeren bij hem voor de deur stonden de extra stikstofregels die eerder waren aangenomen, weer in te trekken. Hem wordt verweten dat hij slappe knieën heeft. Onzin, Kramer luisterde naar de bevolking. Zouden alle bestuurders en politici moeten doen. Gewoon luisteren, zo moeilijk is dat toch niet?

Komende maandag willen we een petitie aan de Commissaris van de Koning van Noord-Holland overhandigen. We nemen weer de Friese vlag mee. Het is de taak van de commissaris om te bemiddelen tussen bevolking en politiek. Wij willen dat hij die taak serieus neemt. We zullen hem ook herinneren aan de uitspraak van Koning Willem-Alexander dat stikstof niet alleen een boerenprobleem is. Hij is tenslotte Commissaris van de Koning in deze provincie.”

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Eén reactie

  • "Alle freonen binne hjir wolkom"
    De provincie Fryslan gaat idd luisteren naar alle betrokkenen maar we moeten niet vergeten dat ook hier de wens van vele politici gelijk is aan die van Tjeerd.
    En of het nou goed of slecht gaan met de natuur boeit deze lui ook niet.
    vr gr René

Of registreer je om te kunnen reageren.