ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Home

Achtergrond 16 reacties

Politici blijven op stokpaardjes na boerenprotest

De boerenacties hebben in de Haagse politieke arena niet tot andere standpunten geleid. Wel lijkt de sympathie voor de boer te zijn gegroeid.

De duizenden boeren op het Malieveld hebben zeker indruk gemaakt bij politici. Tijdens de behandeling van de landbouwbegroting repte vrijwel ieder Kamerlid over de grootschalige, positieve actie. Maar tot een verandering van standpunten heeft het grote protest niet geleid. Sterker nog: politici lijken nog steviger in het zadel van hun stokpaardjes te gaan zitten. Het boerenprotest wordt gebruikt als onderbouwing voor de standpunten die politici toch al hadden.

En dus klonken er bij de begrotingsbehandelingen lovende woorden over de boeren van VVD, PVV, CDA en SGP.

Nieuwe partij

Daar kwam deze keer ook nog een nieuwe partij bij. De honderden trekkers hebben ook bij Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet indruk gemaakt. Hij besloot daarom ook deel te nemen aan de begrotingsbehandeling en werd op het laatste moment nog toegevoegd aan de sprekerslijst. Baudet ziet potentiële stemmers onder de boeren en dus sprak ook hij lovend over de boeren. Hij vindt, net als PVV‘er Madlener dat Nederland het stikstofprobleem heel simpel kan oplossen door andere normen te stellen, omdat andere Europese landen dat ook doen. Dat de politicus nog nieuw is in het landbouwdossier was duidelijk. Hij sprak over de meetdiepte voor fosfaat, het aantal fosfaatrechten dat Belgische boeren nodig hebben voor melkvee en liet zich door Esther Ouwehand (PvdD) uitleggen wat derogatie – of volgens Baudet dispensatie – eigenlijk precies is.

Eerlijke boodschap

GroenLinks, SP, PvdA en PvdD grijpen de boerenprotesten aan om het kabinet op te roepen om met duidelijke standpunten te komen. Een ingreep in de omvang van de veestapel is volgens de partijen onvermijdelijk, dus kunnen boeren daar maar beter eerlijk over geïnformeerd worden. Boeren verdienen een eerlijke boodschap, vinden de partijen, ook als het om pijnlijke maatregelen gaat. “Wat mist is budget en politieke wil”, vat SP‘er Frank Futselaar de mening van de linkse partijen eigenlijk samen.

Vaart maken met kringlooplandbouw

Verrassende kritiek van zowel de linkse als de rechtse oppositie kwam er nauwelijks op het kabinetsbeleid. De meeste kritiek kwam eigenlijk vanuit eigen burelen: D66‘er Tjeerd de Groot toonde zich opnieuw het lastigste jongetje van de klas. Hij wil vaart maken met kringlooplandbouw. Ongeduldig dreigt De Groot met nieuwe wetten en regelgeving om alle boeren te dwingen om hun bedrijfsvoering te veranderen. De Groot schuwt daarmee geen grove maatregelen: hij stelt een verbod voor op drijfmest (‘want dat motiveert om ook echt over te schakelen op nieuwe technieken’) en wil af van maisteelt op zandgrond. Als de minister geen duidelijkheid kan geven over kringlooplandbouw, is het ministerschap van deze minister wat D66 betreft niet geslaagd, dreigde De Groot.

Ik verdom het om de boeren in de hoek te zetten

- Helma Lodders (VVD)

Coalitiegenoten Jaco Geurts (CDA) en Helma Lodders (VVD) kunnen hun woede nauwelijks verbloemen. “Ik accepteer níet dat er een drijfmestverbod komt”, zegt Geurts. “Ik verdom het om de boeren in de hoek te zetten. Ik doe daar niet aan mee”, riep Lodders boos. Haar partij twitterde na het debat: “Boeren wegpesten? Nee. Andere slechte D66-plannen? Nee. Werken aan een gezonde langetermijnoplossing? Ja.”

Belang van boeren

Dat het niet gezellig is in de coalitie, is duidelijk. PvdD-fractievoorzitter Esther Ouwehand probeert van de situatie gebruik te maken door minister Schouten aan te spreken op haar verantwoordelijkheid. Ze adviseert de regie te nemen en het gekonkel van de coalitiepartijen achter zich te laten.
Na de inbreng van de fracties is het duidelijk: de roep van de boeren is doorgedrongen in Den Haag. Hoewel de standpunten niet zijn veranderend, wordt het belang van boeren bij sommige partijen wel wat meer gezien dan voorheen.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Het kabinet opblazen door het CDA en VVD is misschien nog wel de beste optie.Volgens mij is de meerderheid van de mensen die milieugekte stront zat en D66 vervangen door FvD. En dan maar hopen dat baudet echt zo achter de boeren staat en het geen loze woorden zijn.

 • Trot

  Maar goed dat stokpaardjes niet schijten en de mest van berijders niet mee tel anders was het daar net zo k.. als bij ons

 • Dit kabinet is ziek tot op het bot. Oekraïne referendum , verdrag van Marrakech, klimaatagenda, miljoenen naar ISIS, en nu het stikstofprobleem met valse cijfers en een dubbele agenda de boeren uit het land jagen .Waarom niet gewoon de depositiewaarde op het niveau van onze buurlanden brengen ,iedereen kan vooruit er komt geen vee extra , want dat zit toch gebonden aan de fosfaatrechten en dierrechten.

 • Boerenprotest met tractoren bij en in provinciehuis Friesland : Besluit wordt al ingetrokken.Daarom opkomen voor jezelf , de politiek in Den Haag doet het niet voor ons.

 • Gat

  Cda stap uit kabinet. Jullie winnen er stemmen van burgers en boeren mee.

 • haj146

  Die extremist de groot moet gestopt worden, hij leeft in z'n eigen ideologie. De politiek kan inbinden want as woensdag komen we weer. En deze politieke strijd gaan we winnen.! Het is meer dan genoeg geweest in dit idiote land. Mocht er nog eens honger komen dan hoop ik dat de groot de eerste is die het loodje legt. Wat een waardeloos stuk vreten

 • agratax(1)

  Duurzame landbouw "Wat bedoelen de geleerden in de Haagse burelen daarmee?"
  Bedoelen ze dat de boer hun bedrijf tot in lengte van dagen kunnen doorzetten zonder zich slaaf van de voedselhandel te voelen, of betekent duurzaam te weing produceren om van te leven omdat daarmee het ideaal beeld van de Grachtengordel wordt bevredigd?" Laten we als boeren onze missie "De mensheid van voldoende en goed voedsel voorzien" zo snel mogelijk varen. Hiermee hebben we ons aan de Haagse Goden over geleverd, want we verlaten de boerderij niet zolang ze nog voldoende eten voor ons zelf opbrengt. Dat we als boer ons niet kunnen baden in de luxe die de regenten en andere burgers van dit land wel hebben is voor de boer niet van belang. Hij ploegt ? ploetert voort met zijn gezin met als gevolg dat veel bedrijven zonder opvolger zitten en alle moeite van de oude generaties voor niets is geweest. De landman hij leeft ARM en sterft RIJK is a een eeuwen oude uitspraak, die helaas nog steeds opgang doet met dank aan de politieke regenten van zowel Links als Rechts.

 • ENDE902

  Ik begin mij steeds meer vragen te stellen over het functioneren van de heer De Groot bij het NZO. Hoe hij zich opstelt tegenover boeren hebben we 1-10-2019 op het Malieveld gezien. Ik bedoel hierbij niet de boodschap, die hij uit wil dragen, want dat is zijn opvatting, maar hoe deze man zich meent te moeten opstellen tegenover de agrarische sector.
  Grote vraag voor mij is, wat is de invloed van deze opstelling geweest richting de zuivelverwerkers in de periode dat hij bij NZO werkte. Hebben zij dit voldoende weten te pareren, of is deze opstelling ook debet aan de spanningen tussen leden en bestuursleden bij de zuivelcoöperaties.

 • koestal

  Wanneer zijn de autoraces op Zandvoort.daar moeten we ook nog met de trekkers naar toe,ze zijn al bezig om het talud te veranderen,terwijl er zeldzame dieren huizen. Dat mag allemaal.We moeten de stikstof uitstoot ook maar meten.

 • Mbmb

  Jullie zien het wel, het is bitter noodzakelijk om door te gaan met actie voeren. Stoppen nu met boeren wegtreiteren!

 • farmerbn

  Nu nog een geel hesje aantrekken, de boel verrot slaan en dan horen jullie er ook bij. Welkom in de realiteit.

 • breukers1

  Een vleugje Boudet in het kabinet (rijmt mooi) mag van mij wel! Ook al weet hij het soms (nog) nist helemaal exact.

 • Bennie Stevelink

  Binnen Farmers Defence Force zijn verschillende lieden met extreem-rechtse sympathieën. Die hebben Baudet op het podium gehaald terwijl die nog nooit aan enig landbouwdebat heeft deelgenomen en nog nooit iets voor de boeren heeft gedaan.

 • kleine boer

  bennie wie heeft er wel wat gedaan voor de boeren? De grootste puinhoop in weet ik hoeveel jaar is het nu.
  https://www.melkvee.nl/artikel/222261-criminelen-aan-tafel-bij-carola/

 • Bennie, als je in de hedendaagse politiek in de weg loopt ,zorgt men er wel voor dat je wordt beschuldigt van rechtsextreem of racistische zonder feiten .Waarom heeft men het niet over de ideeën van Ed Nijpels de klimaatpaus .https://jdreport.com/opdat-we-niet-vergeten-klimaatpaus-ed-nijpels-wilde-pedofilie-legaliseren/

 • Mbmb

  Ach, Bennie, waarom nou dit weer zeggen. In jouw D66 zitten nog eens gasten met extreme ideeën. FDF gaat er lekker tegenaan en dat is wat we nodig hebben. Het is over met zwak lullen en incasseren. En was Baudet niet de enige die een motie indiende om de boeren te ontzien? Nou dan!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.