ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Home

Achtergrond 18 reacties

Actieleider Scholten vertrouwt provinciebestuurders niet

Boerenactieleider Alfred Scholten kijkt terug op een protestdag met veel saamhorigheid in Winterswijk. Maar veel resultaat verwacht hij niet; het provinciebestuur draait te veel. “Ze roepen maar wat.”

Het liefst was de Achterhoekse Alfred Scholten maandag 14 oktober op de trekker gestapt om naar het provinciehuis in Arnhem te rijden. Ook de protesten woensdag 16 oktober bij het RIVM en in Den Haag had hij graag bijgewoond. Maar de melkveehouder heeft een bedrijf dat hij niet kan stilleggen. Zijn vaste vervanger wilde ook bij de acties zijn en dat snapt Scholten wel. Het is mooi om mee te maken, de saamhorigheid onder de boeren, dat heeft hij vorige week in Winterswijk gezien.

Lees ook: Boeren leggen werkzaamheden Wooldse Veen stil

Als actieleider was Scholten donderdag 10 oktober aanwezig bij een groep boeren die toegangswegen naar natuurgebied het Wooldse Veen bij Winterswijk blokkeerde. Natuurmonumenten is daar bezig met het afgraven van grond vanwege de stikstofdepositie. Dat dit gewoon doorgaat terwijl boeren in onzekerheid zitten vanwege de stikstofcrisis, dat vinden de boeren rondom dit gebied niet acceptabel.

Lees verder onder de foto

Alfred Scholten: “Het is mooi om de saamhorigheid bij een actie te zien, maar eigenlijk horen wij daar niet te staan.” - Foto: Hans Prinsen
Alfred Scholten: “Het is mooi om de saamhorigheid bij een actie te zien, maar eigenlijk horen wij daar niet te staan.” - Foto: Hans Prinsen

Akkerbouwtak opgericht voor natuurbeheer

Scholten heeft een agrarisch bedrijf in het buurtschap Woold met een complexe constructie. Naast zijn melkveebedrijf begon hij een akkerbouwtak om aan agrarisch natuurbeheer te kunnen doen, een voorwaarde om nabijgelegen grond van een landgoed te kunnen pachten. Daarvoor heeft hij nu onder meer een perceel botanisch hooiland.

Zijn constructie akkerbouw-melkvee biedt voordelen voor mestafvoer, maar brengt ook fiscale en administratieve rompslomp. Daarnaast loopt rond zijn bedrijf een procedure als knelgeval van het fosfaatrechtenstelsel. En dan nu weer het stikstofdossier. Scholten voelt zich onderhand verstrikt in een web van wetten en regels.

Hier is weinig vliegverkeer en geen industrie, dus dan is de conclusie dat je de boeren maar moet aanpakken snel getrokken

De druppel om actie te voeren, was een televisieprogramma waarin iemand van Natuurmonumenten sprak over stikstofdepositie in het Wooldse Veen. “Stikstofuitstoot moet je bij de bron aanpakken, was de boodschap van Natuurmonumenten. Nu is er hier weinig vliegverkeer en geen industrie, dus dan is de conclusie dat je de boeren maar moet aanpakken snel getrokken”, zo geeft Scholten aan. We moeten nu iets doen, dacht hij. In zijn omgeving zijn vier Natura 2000-gebieden, als natuurherstel steeds voorrang krijgt is hier straks geen boer meer over.

Met een paar telefoontjes had de melkveehouder al 35 collega’s bij elkaar. In deze dagen werkt een oproep tot actie als een olievlek, legt hij uit, dus uiteindelijk stonden zo’n honderd boeren vorige week bij het hoogveengebied. Het was een mooie dag waar saamhorigheid de boventoon voerde.

Alfred Scholten tijdens de actie bij het Wooldse Veen. - Foto: Henk Riswick
Alfred Scholten tijdens de actie bij het Wooldse Veen. - Foto: Henk Riswick

Vreugde van korte duur

Dat de Gelderse gedeputeerde Peter Drenth er een toezegging deed om naar de boeren te luisteren, vond Scholten een opsteker. Maar die vreugde was van korte duur. “Twee dagen later was het provinciestandpunt in het debat van dagblad De Gelderlander dat boeren gewoon moeten inleveren. En daarna meldde de gedeputeerde op maandag bij het provinciehuis weer dat de regels worden opgeschort.”

Dat maakt dat het vertrouwen bij Scholten tot een dieptepunt zakte. “Provinciebestuurders roepen maar wat. Het beleid staat op drijfzand. De provincies voeren een verdeel- en heerspolitiek.”

Dierenactivisten in Boxtel mochten de hele dag hun gang gaan, terwijl deze boeren direct worden opgepakt

Er is een plan van aanpak nodig met ruimte voor de boer om zelf maatregelen te nemen, vindt hij. “Ik wil best werken aan biodiversiteit, collega’s ook, maar in de Achterhoek is dat weer anders dan in Friesland of Brabant.” En voor wat, hoort wat. Stikstofreductie als hoger doel prima, maar dan moet er voor de boer iets tegenover staan.

Geweld bij de boerenprotesten keurt Scholten niet goed. Aan de andere kant wordt juist dat weer onder het vergrootglas gelegd, zegt hij. “En de dierenactivisten in Boxtel mochten de hele dag hun gang gaan, terwijl deze boeren direct worden opgepakt.”

Lees ook: Boerenorganisaties keuren gewelddadige acties af

Saamhorig

Hoewel hij zijn twijfels heeft over het effect van de protesten, heeft Scholten geen spijt van zijn dag als actieleider. “Het is mooi om te zien dat je als boeren samen sterk staat. Maar ik stond er ook met een dubbel gevoel: saamhorigheid is mooi, maar wij horen hier eigenlijk niet te staan.”

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • chila

 • René de jong

  Alfred Scholten: Hebben jullie de vergunning van NM al even nagekeken ??
  is die er wel voor deze activiteiten??
  - ontgraven
  - machines
  - ecologisch onderzoek
  - MER rapportage
  - Het beheer als het klaar is want ja daar heeft NM een NB vergunning voor nodig !!! dat heeft het EU Hof besloten !!!
  Met de schop mogen ze van mij aan de gang de luie donders..
  vr gr René

 • Stikstof de meesterroof van overheid. <>

 • kleine boer

  1250 en de hedwigpolder mag dat gewoon nu? Geen opname van N meer als het onder water staat....

 • agratax(1)

  Ik hoop dat Scholten niet verbaasd is over de werkwijze van het Provinciaal bestuur. mijn grrotvader die in 1911 een boerderij begon sprak altijd over de politiek in de trend van "Ze dronken een glas en deden een plas en lieten alles zoals het was" of "Politiek is Vies". De laatste tijd zeker als het over milieu en klimaat gaat ,is de laatste opmerking denk ik van toepassing. De politiek draait en bedenkt termen zodat de mensen het gevoel krijgen dat ze ECHT wel gelijk hebben en het beste met de mensheid voorhebben en alle twijfelaars echt geschift zijn.

 • Alco

  Er hoeft maar iemand iets te roepen over achteruitgang van de biodiversiteit en iedereen loopt er achteraan .
  Zelfs al zou er wat veranderen dan past die natuur zich wel aan.
  En laten we wel wezen. Al zou de landbouw geheel verdwijnen, dan zal men er achter komen dat de landbouw helemaal geen invloed heeft. Dan zal namelijk de opname door het voedsel ook wegvallen.

 • nvanrooij1

  Op dit moment zijn er 1 miljoen ganzen in Nederland. Er wordt voorspeld dat er over 25 jaar 8 miljoen zijn . De mestproductie is dan 25 miljoen kg stikstof en betekent 6 kg over iedere ha in Nederland. Maar aangezien ze vooral bivakkeren in natuurgebieden is de depositie daar vele malen hoger , terwijl in de meeste Natura 2000 gebieden de KDW 7 kg per ha is. Ganzen hebben geen luchtwassers en zullen bijv. Volgens de PVDD niet aangepakt mogen worden , dus waar hebben we het over.

 • Kringloopboer

  Zal ik wel even vertellen .
  de meeste Ganzen vind je in de ganzenopvang gebieden een groot gedeelte van alle ganzen in europa overwinteren in NL .
  Daar krijg je een basisvergoeding voor per ha
  IN het voorjaar wordt eventuele schade getaxeerd en betaald
  Nu even de N
  voor ganzen hoef je geen soja de halve wereld over te slepen
  Ze kunnen niet meer stikstof uitschijten dan ze
  Opvreten .
  En wat moet je als boer met dat ,zutgras wat na okt nog groeit
  Burgers zijn best bereid te betalen .
  Je moet als ondernemer gewoon leveren wat ze vragen

 • Kringloopboer

  Dit heet kringloop .
  CO2 neutraal

 • nvanrooij1

  @16.36
  Daar ging mijn opmerking niet over .
  Dus 8 miljoen ganzen vind jij goed en ook de stikstofuitstoot in Natura 2000 gebieden.
  Koeien schijten Minder stikstof uit als ze opvreten omdat ze een deel vastleggen in melk en vlees . De soja wordt eerst gebruikt voor de humane consumptie en het restproduct sojaschroot wordt in het voer verwerkt. Verder eten ze vooral gras en mais en andere restproducten.
  Dus een super kringloop.
  Jij laatste zinnen suggereren dat je niet weet waar je over praat.

 • Kringloopboer

  Het probleem ontgaat je .
  Als je geen kunstmest gebruikt en alleen krachtvoer voert van eigen land klopt het .
  Maar in de huidige landbouw zijn dat maar weinig boeren die dat redden
  Als ik het goed heb tussen de 350 en 500 kilo verlies N per ha en laten we CO2 maar helemaal buiten beschouwing laten

 • Kringloopboer

  Je moet het niet zien als kritiek ik probeer alleen maar aan te geven hoe groot de problemen zijn

 • nvanrooij1

  Je moet eerst de bemestingsregels maar eens lezen voordat je onzin schrijft

 • Kringloopboer

  Wat is onzin dan ?

 • nvanrooij1

  Lees de bemestingsregels maar dan zie je hetzelf

 • koestal

  De EU is het paard van Troje

 • Henkie H

  Denk dat de natuurbeweging eerst maar eens de ganzenpopulatei moet halveren en die andere helft op stal. Dan de industrie verkeer en vliegverkeer aanpakken en alles is opgelost!!

 • koestal

  De minister schuift straks de problemen naar de provincie, die moeten boeren bij natuurgebieden onteigenen of uitkopen.Is zij er weer af.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.