Home

Achtergrond 1 reactie

’Ik mag 5 minuten de wereld toespreken’

Willemien Koning mag als vrouwenvertegenwoordiger van de Nederlandse delegatie in New York de Verenigde Naties toespreken.

Ze staat in een illustere rij vrouwen. Willemien Koning (52) vertegenwoordigt dit jaar de vrouwen in de Nederlandse VN-delegatie. Nederland benoemt elk jaar zo’n speciale vertegenwoordiger.

Marga Klompé was in 1947 de eerste, Hanja Maij-Weggen had de functie in 1977. “Ik ben er trots op dat ik in dat rijtje mag staan”, zegt Koning. “Het is een unieke kans om op het wereldtoneel een aantal positieve veranderingen voor vrouwen in gang te zetten.”

Willemien Koning mag 5 oktober in New York de Verenigde Naties toespreken.
Willemien Koning mag 5 oktober in New York de Verenigde Naties toespreken.

Op vrijdag 5 oktober beleeft Koning haar hoogtepunt als ze in de grote zaal van de Verenigde Naties mag spreken. De komende dagen legt ze de laatste hand aan haar toespraak.

“Ik heb 5 minuten spreektijd. Ik wil mijn toehoorders in die paar minuten vertellen wat er in de wereld moet gebeuren om de positie van vrouwen op het platteland te verbeteren. Bijvoorbeeld op het gebied van landrechten, kredietverlening en toegang tot onderwijs. Ik hoop dat mijn verhaal aanzet tot bewustwording en actie.”

Koning heeft samen met haar man een melkveebedrijf in Oudkarspel (N.-H.). In de agrarische wereld is ze bekend vanwege haar bestuurlijke werk voor LTO Nederland en het vrouwencomité van COPA, de koepel van Europese landbouworganisaties.

Op de barricades

Altijd op de barricades voor de rechten van agrarische vrouwen. Waar komt dat in hemelsnaam vandaan? Ze lacht: “We hebben in Nederland veel krachtige boerinnen, maar voor een andere groep is belangenbehartiging en training simpelweg nog nodig. Op agrarische bedrijven is het niet altijd goed geregeld.”

Een maatschap biedt geen absolute zekerheid; de fiscale winst of het verlies wordt verdeeld en eigendomsrechten zijn soms in handen van éen persoon

“Veel vrouwen hebben een maatschap met hun partner en denken dat áls er iets gebeurt, het allemaal wel goed komt. Een maatschap biedt geen absolute zekerheid omdat vaak alleen de fiscale winst of het verlies wordt verdeeld en eigendomsrechten soms in handen van een persoon zijn. Vrouwen moeten zich daar bewust van zijn en als het nodig is actie ondernemen.”

Koning vindt de vraag gerechtvaardigd of ze het met haar man Kees eigenlijk wel goed heeft geregeld. “Over eigendom en beloning staat alles zwart-op-wit. U hoeft zich daarover geen zorgen over te maken.”

 Willemien Koning uit Oudkarspel is namens Nederland vrouwenvertegenwoordiger in de VN.
Willemien Koning uit Oudkarspel is namens Nederland vrouwenvertegenwoordiger in de VN.

Vrouwen moet ook een plek voor zichzelf opeisen

Terug naar de Verenigde Naties. Een VN-vrouwenvertegenwoordiger doet meer dan een toespraak van 5 minuten houden, zegt ze. “Ik heb dit jaar overal input opgehaald. Heb gesproken met vrouwenorganisaties, landbouworganisaties, met ministers. Ik heb veel ideeën opgedaan.”

Koning sprak ook met landbouwminister Schouten. Onder meer over de ondervertegenwoordiging van vrouwen in besturen van landbouworganisaties en -coöperaties.

Koning: “De minister kan daar niet over besluiten. Maar ze beloofde wel een appèl te doen op die organisaties. Ze zei ook dat vrouwen een plek voor zichzelf moeten opeisen. Ben ik met haar eens. Het ligt niet alleen aan mannen.”

In veel landen hebben vrouwen moeilijk toegang tot krediet, terwijl ze het leeuwendeel van het werk doen

In de lange voorbereiding voor de toespraak bij de VN reisde Koning door Europa en bezocht ze ook Ethiopië. De positie van vrouwen op het platteland vraagt in die landen nog veel meer ondersteuning dan in Nederland.

“In sommige Afrikaanse landen mogen vrouwen geen grond in bezit hebben. Als hun man overlijdt, hebben ze nergens recht op. In veel landen hebben vrouwen moeilijk toegang tot krediet terwijl ze het leeuwendeel van het werk doen”, aldus Koning.

Extra duwtje in de rug is nodig

Over landrechten zal Koning straks spreken. Over toegang tot krediet, over het dichten van de kloof tussen burgers, boeren en boerinnen, maar ook over digitalisering en onderwijs.

“Kennis is macht. Dat weet iedereen. De deelname van vrouwen aan het onderwijs is in ontwikkelingslanden nog te laag. In Nederland zijn vrouwen steeds vaker hoog opgeleid maar kunnen we dat nog verder versterken met trainingen. Het is soms nodig om vrouwen een extra duwtje in de rug te geven.”

Eén reactie

 • Alco

  Velen praten, maar luisteren is er vaak niet bij.
  Maar als je niets zegt, zal je nooit gehoord worden.
  In deze schiet mij een voorval te binnen.
  Mijn vader zei eens tegen een vertegenwoordiger van een mechanisatie bedrijf.
  "Het kan toch nooit uit zo'n dure man als jij langs de weg".
  Het antwoord:
  "Daar heb je gelijk in, maar doe je het niet, dan ga je failliet."

Of registreer je om te kunnen reageren.