Home

Achtergrond laatste update:25 sep 2018

Een of twee bedrijven bij aanvraag vergunning?

VRAAG: Zijn 2 naast elkaar liggende bedrijven van 1 en dezelfde eigenaar als 1 te beschouwen bij een vergunningaanvraag?

ANTWOORD: Nee. Dat blijkt uit een zaak waarbij een nieuwe omgevingsvergunning voor de uitbreiding van een varkenshouderij werd aangevraagd en verleend. Naast de varkenshouderij ligt een kalverhouderij van dezelfde eigenaar.

Gezamenlijke toegangsweg

Volgens bezwaarmakers gaat het om 1 bedrijf omdat het organisatorische, functionele en financiële bindingen heeft, de bedrijven naast elkaar liggen en gebruik maken van een gezamenlijke toegangsweg. Volgens de Raad van State (RvS) zijn er zulke bindingen tussen de bedrijven, maar niet zodanig, dat het een geheel is. Het feit dat voer wordt afgenomen van de maalderij op het kalverbedrijf is daarvoor niet voldoende stelt de RvS. Ook een gezamenlijke toegangsweg maakt het niet 1 bedrijf. De RvS stelt dat de toegangsweg zich splitst in 2 inritten, zodat beide bedrijven een eigen inrit hebben. Bovendien is het gebruik van eenzelfde inrit op zich ook onvoldoende om 2 verschillende bedrijven als een geheel aan te merken.

Of registreer je om te kunnen reageren.