Home

Achtergrond 11 reacties

Gecombineerde luchtwasser niet half zo effectief

Het rendement van gecombineerde luchtwassers is maximaal 35%, blijkt uit onderzoek. Een stuk minder dan de 85% waarmee rekening werd gehouden in de regelgeving. Op 2 van de 4 meetlocaties is zelfs geen reductie van geur berekend.

In opdracht van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit deed Wageningen UR onderzoek naar de effectieve reductie van geur, ammoniak en fijn stof door gecombineerde luchtwassers. Deze combiluchtwassers blijken nog niet half zo effectief als verwacht: 35% is het hoogste gemiddelde rendement. In de regelgeving geur en veehouderij werd gerekend op 85%.

Emissiefactoren regelgeving naar beneden bijgesteld

Naar aanleiding van de uitkomsten van dit onderzoek worden de emissiefactoren in de regelgeving geur en veehouderij naar beneden bijgesteld. De factoren in de regelgeving zijn gebaseerd op Europese normen, deze zijn vastgesteld op basis van Duits onderzoek.

Hoe groot de gerealiseerde reductie van ammoniak, fijn stof en geur door een combiwasser daadwerkelijk is, is niet geheel duidelijk. Voor het Wageningse onderzoek is op 4 varkensbedrijven metingen gedaan, per bedrijf zijn 12 luchtmonsters genomen op 6 meetmomenten in 2016. Op de bedrijven waren 2 verschillende typen luchtwasser geïnstalleerd. 2 bedrijven hadden een systeem met biowasser en watergordijn, op papier reduceren deze zowel geur als ammoniak met 85%. De andere 2 locaties waren uitgerust met chemische wasser/waterwasser, goed voor 85% minder ammoniak en 70% minder geuremissie volgens de regelgeving.

Onderzoek naar geurconcentraties

De EU heeft 2 verschillende laboratoria in Nederland en Duitsland geaccrediteerd voor geurconcentraties. Voor het onderzoek zijn bij elke meting 2 monsters genomen: een ging naar het Duitse lab, de andere naar Nederland. De geuremissie buiten de stal, gemeten in OudeurUnits, werd vergeleken met emissie in de stal. Het verschil tussen deze waarden is het effect van de luchtwasser. Voor elke locatie is een gemiddeld rendement berekend, de rendementen liggen tussen 0% en 35%. Op twee van de locaties was geen meetbaar effect van de combiwasser te zien.

Grote verschillen in resultaten per meting en locatie

De resultaten per meting en locatie lopen sterk uiteen. Waar het Nederlandse lab een geurreductie van 60% noteert, ziet het andere lab de geuremissie juist met 13% stijgen. Een latere meting op dezelfde locatie resulteert in rendementen van respectievelijk 61% en 41%. De emissieresultaten zoals berekend in het Nederlandse lab, zijn wel structureel hoger dan van dezelfde meting in het Duitse lab. De verschillende meetmethoden kunnen hiervan de oorzaak zijn, aldus het rapport.

Ter indicatie is ook de reductie van de ammoniakuitstoot door de combiwassers gemeten. Op 3 van de 4 locaties kwam de reductie niet ver van de gestelde 85%, op de andere locatie bleek de biologische wasser niet goed te werken.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Dus beide getestte biowassers blijken dus 0,0 te doen aan geurreduktie. Ben je mooi klaar mee als boer. Wie heeft wie nu bij de poot ?

 • Eigenlijk kun je nauwelijks waarde hechten aan dit onderzoek.
  Als twee laboratoria zo'n grote verschillen geven (73% verschil) in de uitkomsten bij onderzoek naar geur van gelijkwaardige monsters, kan wat mij betreft dit hele rapport de prullenbak in.
  Dit maakt de conclusies die men uit dit onderzoek trekt, compleet ongeloofwaardig.

 • nelis

  Geur is niet te meten. Dit is wat het geurpanel er van vindt.
  Ik heb aan dit onderzoek ook mee gewerkt, wat trouwens ook puur op vrijwillige basis is gedaan.
  Ze hebben hiervoor lucht in een plastic zak opgevangen en dit aan een panel voor gelegd.???? Bij mijn combi wasser was de conclusie 85 % geurreductie, wat volgens opgaaf maar 70% hoeft te zijn.
  ammoniak kan je meten. moet 85% zijn, kwam uit op +95%.

 • koestal

  zonde van het geld

 • hvanmeer1

 • Wim 1

  Eigenlijk zouden we schadeloos gesteld moeten worden door de leverancier van de luchtwasser, omdat het apparaat niet doet waar we voor betaald hebben. Kan toch niet zo zijn dat ze er zo mee wegkomen.

 • Peerke1

  Talloze dure geurtjes uit een dure winkel stinken gruwelijk. Deze zouden ook aangenaam moeten ruiken. Dus wat is vieze geur. Bij de ene stinkt het en bij de andere is het lekker.

 • ik ben zeer benieuwd bij welke bedrijven ze deze onderzoeken hebben uitgevoerd...
  heb zelf meerdere malen boven een biologische combiwasser gestaan
  ik kan u vertellen dat je er echt geen varkens ruikt
  ik vraag me af.... word dit weer zo,n opgeblazen gedoe als met de tweeling fraude bij het melkvee begin dit jaar?????

 • alco1

  De postcode loterij gaf aan Wakker Dier een grote donatie.
  Deze gaan niet een open confrontatie aan, maar infiltreren overal en er zijn overal wel mensen te vinden die "belangrijk" willen doen.

 • antoonschouten

  Ad ik ben nog steeds mening dat ze zeer goed werken je ruikt helemaal niets !!!

 • krulsaart

  Vergelijk het met Schiphol.
  Daar wordt de geluidsoverlast ook berekend en niet gemeten. Wordt verder ook niks mee gedaan, want de berekening is nou eenmaal zo.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.