Home

Achtergrond

Koeienwormen in oog van vrouw

Algemeen werd gedacht dat alleen dieren ze konden krijgen, maar een Amerikaanse vrouw viste 14 wormen uit haar oog.

Het was geen zandkorrel die haar oog irriteerde, het waren kleine doorzichtige wormen. De 28-jarige Abby Beckley uit Grants Pass in de Amerikaanse staat Oregon, viste er in een tijdsbestek van drie weken 14 uit haar oog. Het bleken wormpjes te zijn die tot dan toe alleen bij varkens, geiten, schapen, koeien, honden en wilde dieren zoals vossen en wolven voorkwamen.

Parasiet voor het eerst bij mens

De infectie vond eind vorig jaar al plaats maar het Amerikaanse RIVM berichtte er onlangs over als uniek en historisch geval. Het is namelijk de eerste keer dat de parasiet Thelasia gulosa bij mensen is gevonden. Hij werd geacht alleen bij dieren voor te komen, er werd geen rekening mee gehouden dat hij ook mensen kon infecteren.

Infecties met andere oogwormen komen vaker voor, meestal in plattelandsgebieden waar ook veel vee wordt gehouden. Het gaat om larven van vliegensoorten waarvan de vrouwtjes hun eitjes leggen in het traanvocht dat bij vee uit de ooghoeken druppelt. Dat is eiwitrijk en een uitstekende voedingsbodem. De larven die uitkomen, nestelen zich vervolgens tussen de oogbol en het ooglid en dat zorgt voor irritaties en ontstekingen.

Vlieg in het oog

Beckley heeft vermoedelijk in haar woonplaats, een streek met veel vee, een vlieg in haar oog gekregen. Wetenschappers houden er rekening mee dat eerdere infecties ten onrechte aan andere vliegensoorten zijn toegeschreven en dat er wel eerder besmetting van de Thelasia gulosa heeft plaatsgevonden.

Beckley hield niets aan de besmetting over maar wil met haar verhaal anderen alert maken. Zelf had ze geen idee wat er aan de hand was en op internet kon ze ook geen informatie vinden.

Besmettelijke wormsoort ook in Europa

De wormsoort waarvan al eerder bekend was dat hij ook mensen kon besmetten, de Thelazia callipaeda, komt ook in Europa voor. In 2012 werden in Nederland vier honden met deze oogworm gemeld bij de faculteit voor Diergeneeskunde in Utrecht. Alle vier hadden de besmetting opgedaan in Zuid-Europa. Tot nu toe zijn in Nederland geen besmettingen bij mensen beschreven.

Of registreer je om te kunnen reageren.