Foto: Ton Kastermans RundveeNieuws

Verdenking zeldzame worminfectie bij importvaarzen

Royal GD meldt een recente verdenking van een zeldzame worminfectie, Parafilariose, bij twee geïmporteerde vaarzen uit Zuid-Duitsland. De worm zelf werd niet aangetoond, maar de kliniek en het histologisch beeld waren zeer verdacht. Parafilariose werd eerder in Nederland vastgesteld in 2007 bij een uit Frankrijk geïmporteerd rund.

De gezondheidsdienst geeft aan dat Parafilaria bovicola een worm is van 3 tot 6 centimeter, die zich in het lichaam van rundvee, vooral onderhuids, bevindt. Het vrouwelijke exemplaar doorboort de huid van het rund om eieren te leggen. Hierop ontstaan bultjes van 0,5 tot 4 centimeter die opengaan waarna bloederig vocht over de huid loopt. De herfstvlieg, die algemeen voorkomt in Nederland, fungeert als tussengastheer. De larven ontwikkelen zich op de herfstvlieg en worden vervolgens afgezet door de vlieg in vooral ooghoeken en in open wondjes. Van daaruit migreren de larven onderhuids over de romp, met name naar nek-, schoft- en rughuid.

Geen zoönose

Parafilaria is niet aangifte- of meldplichtig. Ook is het geen zoönose, maar het is wel een ongewenste infectie. Het welzijn van het dier wordt aangetast en de huid en overige aangetaste delen worden bij de slacht afgekeurd, wat economisch nadeel oplevert.

De bestrijding van de worminfectie is lastig, omdat behandeling niet tegen alle stadia van de worm werkzaam is. In de praktijk is met herhaalde injecties Ivermectine-achtige stoffen wel goed klinisch resultaat geboekt, maar verspreiding wordt hiermee niet volledig voorkomen. Het mag duidelijk zijn dat een goede vliegenbestrijding van belang is. GD adviseert om alert te zijn op vroege herkenning van dit typische beeld, met name bij geïmporteerde dieren uit Zuid-Europa.

Beheer
WP Admin