Home

Achtergrond

Succesvol crowdfunden: 8 tips

Crowdfunding is allang geen uitzondering meer. Ondernemers die denken alles zelf te kunnen regelen, kunnen bedrogen uitkomen. Juridisch advies is nodig. Lees de tips.

Het aantal ondernemers dat gebruikmaakt van crowdfunding neemt toe. Dat geldt ook voor de agrarische sector. Sectormanager Food&Agri Gea Bakker van Rabobank Nederland spreekt over een gestage groei, al zijn er geen harde cijfers. Maria van Boxtel van Land&Co ziet een trend, vooral in de hoek van de biologische en multifunctionele landbouw. Deze bedrijven hebben vaak al een grote klantenkring en dat is een uitstekend vertrekpunt om geld op te halen.

Boerderijwinkel. Ondernemers met een multifunctioneel bedrijf kiezen relatief vaak voor crowdfunding. Zij hebben al een klantenkring. De werving is dan eenvoudig. - Foto: Tamara Reijers
Boerderijwinkel. Ondernemers met een multifunctioneel bedrijf kiezen relatief vaak voor crowdfunding. Zij hebben al een klantenkring. De werving is dan eenvoudig. - Foto: Tamara Reijers

Crowdfunding: volwassen markt, strengere regels nodig

Particulieren investeren via crowdfundingplatforms op internet zo’n € 400 miljoen in bedrijven, blijkt uit cijfers van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De markt wordt volwassen, maar de regelgeving blijft achter. Als een platform onderuit gaat, kan dat heel vervelend uitpakken voor investeerders en financiers. Er moeten meer zekerheden worden ingebouwd, vindt de AFM. Er is ook meer transparantie nodig over de kosten die platforms in rekening brengen. De organisatie vindt strengere wetgeving nodig.

Overigens maken lang niet alle agrariërs die voor een niet-bancaire financiering kiezen, gebruik van zo’n platform. Vaker regelen ze het helemaal zelf. In dat geval is het misschien nog wel belangrijker een adviseur in te schakelen.

8 tips voor crowdfunders

  • Leg afspraken contractueel vast met hulp van een juridisch adviseur.
  • Overleg hierover ook met de bank.
  • Wees helder over het risico voor de deelnemers als sprake is van een achtergestelde lening.
  • Kies een helder, aansprekend doel (zonnepanelen, melktap).
  • Laat investeerders kiezen uit aantal opties (looptijd, rentepercentage, soort producten).
  • Houd binding met financiers (open dagen, Facebook).
  • Maak gebruik van een crowdfundingplatform bij een klein klantenbestand; het platform brengt hiervoor kosten in rekening.
  • Bij uitbetaling in natura, zoals vlees, is de ondernemer verantwoordelijk voor de btw-afdracht.

Grote klantenkring

Er zijn meerdere vormen van crowdfunding. Voorfinanciering via het afsluiten van een groente- of vleesabonnement is de eenvoudigste vorm. Ondernemers die een belangrijk deel van hun productie direct aan particulieren verkopen, kiezen hier regelmatig voor.

Soms vinden ondernemers particuliere investeerders bereid om grondaankoop te financieren. Hiervoor hebben Irene en Jan Dirk van der Voort van kaasboerderij De Groote Voort uit Lunteren (Gld.) gekozen. Particulieren kunnen certificaten kopen van € 25.000 per stuk. Deze worden uitgegeven door een speciaal opgerichte coöperatie. Zo is in drie jaar tijd ruim 4 hectare aangekocht. De rente, jaarlijks vastgesteld door de gezamenlijke investeerders, ligt al jaren op 1,5%.

Heldere afspraken met financiers

Klantenbinding is vaak een reden om voor crowdfunding te kiezen. Dat geldt bijvoorbeeld voor een groep biologische vollegrondstuinders uit Flevoland, die haar producten afzet via webwinkel Hofweb.nl. Binnen twee dagen hadden bijna 100 deelnemers gemiddeld € 2.000 ingelegd, ruim boven het beoogde bedrag van € 150.000.

De deelnemers kunnen kiezen tussen uitbetaling in geld (4%) of in producten uit de webwinkel (omgerekend 6% rente). De meesten kiezen voor de laatste optie. Dit levert jarenlang vaste klanten op en dus zekerheid over de afzet.

Hierbij hebben de initiatiefnemers heldere afspraken gemaakt met hun financiers, zegt Van Boxtel van Land&Co. Vertrouwen tussen beide partijen is nodig, maar dat alleen is niet voldoende. “Logisch is om afspraken over looptijd en rente contractueel vast te leggen, maar ook moet duidelijk zijn welke actie volgt als de geldverstrekker zich terugtrekt of als het bedrijf zelf zijn afspraken niet kan nakomen.”

‘Logisch is om afspraken over looptijd en rente contractueel vast te leggen. Maar welke actie volgt als geldverstrekker zich terugtrekt?’

Een valkuil voor crowdfunders is dat zij denken alles zelf te kunnen regelen. Zij verkijken zich soms op de financiële administratie. Als tientallen, soms zelfs honderden klanten geld in het bedrijf steken, met verschillende rentepercentages en looptijden, dan vraagt dat kennis van geautomatiseerde betalingssystemen. Van Boxtel: “De terugbetaling moet gewoon goed geregeld zijn. Ook hier geldt: bij twijfel hulp inschakelen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.