Home

Achtergrond

Franse consumentenbond: biologisch product te duur

Biologische voedingsproducten zijn veel te duur omdat de supermarkten er een buitensporig hoge marge op leggen. Mensen met een kleiner budget kunnen zich daarom geen biologische voeding veroorloven, zegt de Franse consumentenbond.

De Franse consumentenbond UFC-Que Choisir berekent dat een Frans gezin gemiddeld € 660 per jaar kwijt is, als ze wat groente en fruit betreft alleen maar biologisch kopen. Voor gezinnen die voor conventionele groente en fruit kiezen, bedraagt de rekening maar € 368, een verschil van 79%. UFC-Que Choisir beweert dat bijna de helft van die extra kosten voortvloeien uit de hogere marge die de supermarkten op biologisch leggen. ‘’De productiekosten voor boer en tuinder zijn bij biologisch zeker hoger, bijvoorbeeld omdat er meer handwerk is en ze ook meer kwijt zijn voor controles en certificering. Desondanks verdienen biologische boeren en tuinders vaak minder dan hun collega’s die conventioneel werken. Maar de hogere kosten verklaren nog niet de helft van wat de consument er uiteindelijk meer voor moet betalen.”

Hoge marges verklaren verschil

Dat verschil komt vooral door de hoge marges, zoals van 146% op tomaten en zelfs 163% op appelen, stelt de bond. De supermarkten genereren daardoor op de jaarlijkse aankopen aan groente en fruit van één gezin een winst van € 304, tegen € 169 aan conventioneel. UFC-Que Choisir wijst er daarbij ook op dat juist die supermarkten tegenwoordig het belangrijkste afzetkanaal zijn voor biologische landbouwproducten.

Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

‘’De supermarkten houden zich niet aan hun belofte dat ze een breed aanbod tegen lage prijzen bieden, terwijl ze tegelijk wel roepen biologische producten graag alle ruimte te geven. Dat remt de consument, met name mensen met een bescheiden inkomen, maar het remt ook de verdere ontwikkeling van de biologische land- en tuinbouw. Wij eisen daarom van de overheid dat ze zorgt voor meer transparantie in de prijsvorming en rond de nettomarges per product en per supermarktketen om er zo toe bij te dragen dat biologisch meer toegankelijk wordt,” zegt voorzitter Alain Bazot van UFC-Que Choisir.

Minister wil lagere marges

Het rapport valt in ieder geval in goede aarde bij minister Nicolas Hulot van de ecologische transitie, een warm pleitbezorger voor de kleinschalige, ambachtelijke land- en tuinbouw. ‘’Die marges zullen omlaag moeten om biologisch en producten van dichtbij beter toegankelijk te maken en niet alleen betaalbaar te houden voor wat je wel bobo’s noemt. In de keten tussen producent en consument zijn er altijd mensen die er beter van proberen te worden. Supermarkten die de prijs kunstmatig opblazen, zullen we op hun verantwoordelijkheden wijzen.”

Maar de Fédération du commerce et de la distribution (FCD), die de winkelbedrijven vertegenwoordigt, wijst de beschuldigingen fel van de hand. ‘’Wij zijn hogelijk verbaasd over de hoge toon waarop dit naar buiten wordt gebracht. Dit soort onderzoeken gebaseerd op schattingen is hoogst verwerpelijk. De resultaten weerspiegelen op geen enkele manier de werkelijkheid van de markt bij de grote supermarkten.” Volgens FCD komt de marge op biologische voeding gemiddeld op 46%. ‘’En dat is precies even hoog als bij conventionele producten. Uiteindelijk ligt de verkoopprijs bij biologisch inderdaad hoger, maar dat komt doordat het ook duurder is om ze te produceren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.