Home

Achtergrond 1 reactie

Uitverkoop dreigt bij JBS

JBS wist door een indrukwekkende reeks overnames uit te groeien tot het grootste vleesconcern ter wereld. Een serie corruptieaffaires en een torenhoge schuld maken nu dat het Braziliaanse bedrijf onderdelen in de uitverkoop doet.

JBS is het grootste vleesconcern ter wereld. Vorig jaar boekte het Braziliaanse bedrijf een omzet van omgerekend € 46 miljard. Dat is bijna het tienvoudige van de omzet die Vion als grootste slachterij van Nederland binnenhaalde. Het bedrijf maakte met name na 2007 een grote sprong voorwaarts. Het bedrijf ging naar de beurs en haalde binnen enkele jaren miljarden op bij BNDES, een staatsontwikkelingsbank die in JBS een ‘nationale kampioen’ zag.

Overname na overname

De overnames van het bedrijf stapelden zich op. De eerste grote vis was meteen in 2007 het Amerikaanse Swift, op dat moment de derde grootste rundvlees- en varkensvleesproducent in de VS. In 2008 volgde het rundvleesbedrijf van Smithfield Foods, dat met alleen varkens verder ging. In 2009 volgde landgenoot en aartsrivaal Bertín en even daarna Pilgrim’s Pride, dat na Tyson Foods de grootste pluimveevleesproducent in de VS is. Andere grote overnames waren die van kippenvleesproducent Seara in Brazilië en Moy Park in het Verenigd Koninkrijk.

De Batista’s werden door hun vader vroeg van school gehaald om in de slachterijen te werken

Selfmade miljardairs

Hoewel de onderneming beursgenoteerd is, controleert de oprichtersfamilie Batista via een investeringsvehikel het bedrijf. De broers Wesley en Joesley Batista, die de onderneming leidden, werden in Brazilië en in de vleeswereld daarbuiten gevierde helden. Het was een verhaal van selfmade miljardairs. Jongens die door hun vader vroeg van school waren gehaald om in de slachterijen te werken.

Een bedrijf van JBS in Seara in de staat Parana in Brazilië. Inmiddels wordt JBS ervan beschuldig belastingen te hebben omzeild en politici om te hebebn gekocht. Foto: ANP
Een bedrijf van JBS in Seara in de staat Parana in Brazilië. Inmiddels wordt JBS ervan beschuldig belastingen te hebben omzeild en politici om te hebebn gekocht. Foto: ANP

Inmiddels lijkt het sprookje voorbij. Het bedrijf bouwde enorme schulden op en justitie heeft permanent de loep gelegd op het bedrijf. De onderneming wordt er in verschillende affaires van beschuldigd door het omkopen van inspecteurs bedorven vlees op de markt te hebben gebracht, op grote schaal vleesrunderen uit recent ontbost gebied te hebben geslacht, honderden politici te hebben omgekocht en de belastingen te hebben omzeild.

Onderdelen in de etalage

JBS zal naar verwachting miljarden aan boetes moeten betalen terwijl herfinanciering van de schuld lastig en duur wordt, al wist het bedrijf voor een deel van de schuld onlangs toch een bankenconsortium te strikken. Om geld op te halen verkocht JBS een Zuid-Amerikaans rundvleesonderdeel en zette het Moy Park in de etalage. Moy Park werd in 2015 door JBS gekocht voor $ 1,5 miljard.

Pilgrim’s Pride, het kippenbedrijf uit Colorado, wordt gezien als de kip met de gouden eieren. In 2016 daalden de winst en omzet, maar met een omzet van $ 7,9 miljard en winst van $ 440 miljoen moet het bedrijf JBS in één klap uit de zorgen kunnen helpen. JBS zegt dat Pilgrim’s Pride niet te koop, maar volgens Braziliaanse media werkt agriconcern Cargill aan een bod. Cargill wil naast een leidende positie in de graan- en oliezadenhandel ook leidend in kippenvlees zijn.

Pilgrim’s Pride, het kippenbedrijf uit Colorado, wordt gezien als de kip met de gouden eieren

JBS zegt dat Pilgrim’s Pride te belangrijk is voor de balans binnen het bedrijf. De vraag is of het bedrijf als justitie boetes gaat opleggen nog een keuze heeft het te behouden.

Eén reactie

  • wiel4791

    VIONetje in het groot.

Of registreer je om te kunnen reageren.