Home

Achtergrond

Syngenta in Chinese handen

Syngenta komt in handen van ChemChina en krijgt zo een vooraanstaande positie in China. Andersom krijgt China als land met een beperkt landbouwareaal controle over een vooraanstaand bedrijf in de productie en ontwikkeling van gewasmiddelen en zaaigoed.

De EU en de VS gaven ChemChina recentelijk toestemming om Syngenta over te nemen. Daarmee is ’s werelds grootste leverancier van gewasbeschermingsmiddelen en een grote leverancier van zaden in Chinese handen. Het is slechts een van de grote overnames in de agrochemische industrie. De industrie beweegt, omdat resultaten door druk op boereninkomens en steeds hogere R&D-kosten onder druk zijn komen te staan.

Vooral pesticidenbedrijf

Syngenta wordt geleid vanuit het Zwitserse Bazel en is relatief jong. Syngenta ontstond in het jaar 2000 door een fusie van onderdelen van het Zwitserse Novartis en het Brits-Zweedse AstraZeneca. De afgelopen jaren zijn omzet en winst onder druk komen te staan.

Vorig jaar werd $ 9,6 miljard omzet met gewasbeschermingsmiddelen gehaald en een kleine $ 1,4 miljard met zaden. De omzet daalde in de gewasbescherming het meest bij de niet-selectieve herbiciden. Tussen 2014 en 2016 daalde de omzet met dit product met bijna $ 700 miljoen. De daling kan goeddeels worden toegeschreven aan het besluit van Syngenta zich terug te trekken uit de glyfosaatmarkt, waar marges laag zijn.

Sinds 2014 leverde Syngenta 15% omzet in, bijna $ 2,5 miljard. Het bedrijfsresultaat daalde door een ambitieus kostenbesparingsprogramma minder hard. De winst voor rente, belastingen en afschrijvingen is sinds 2014 met 9% gedaald tot $ 2,7 miljard. De kostenbesparing leidde er wel toe dat het R$ D-budget ook met ongeveer $ 100 miljoen werd gekort.

Staatsbedrijf ChemChina politiek gedreven

ChemChina is met een jaaromzet van $ 45 miljard bijna 3 keer zo groot als Syngenta. De eerste grote buitenlandse overname van ChemChina betrof in 2006 het Franse diervoedingsbedrijf Adisseo. In 2011 volgde de overname van het Israëlische Adama, een grote aanbieder van generieke gewasbeschermingsmiddelen. Het bedrijf kocht ook onder meer de Italiaanse bandenfabrikant Pirelli.

Kantoor van ChemChina in de Chinese hoofdstad Peking. De overname van Syngenta is de grootste overname van ChemChina tot nog toe. - Foto: ANP/AFP
Kantoor van ChemChina in de Chinese hoofdstad Peking. De overname van Syngenta is de grootste overname van ChemChina tot nog toe. - Foto: ANP/AFP

ChemChina is een staatsbedrijf. Topman Ren Jianxin rapporteert aan een comité dat toezicht houdt op staatsbedrijven en geleid wordt door premier Li Keqiang. De politieke invloed op ChemChina maakt dat algemeen wordt aangenomen dat ChemChina met Syngenta vooral kennis koopt. Kennis die de Chinese landbouw aan een grotere en betere productie moeten helpen. China kent een relatief beperkt landbouwareaal en wil meer van zijn hectares halen.

De politieke invloed op ChemChina maakt dat algemeen wordt aangenomen dat ChemChina met Syngenta vooral kennis koopt. Kennis die de Chinese landbouw aan een grotere en betere productie moeten helpen.

China zeer geïnteresseerd in westerse agribusiness

De Chinese interesse in de westerse agribusiness is groot. Eerder kocht de Chinese vleesreus WH Group met Smithfield Foods de grootste varkensslachterij van de VS en het Rotterdamse graanhandelshuis Nidera viel al in handen van een Chinees staatsbedrijf, Cofco. De overeenkomst met Syngenta is in belangrijke mate beïnvloed door concurrent Monsanto.

Monsanto zette Syngenta in etalage

Het Amerikaanse Monsanto is groot in zaden en heeft een beperkt platform in de gewasbescherming. Een platform bovendien dat sterk leunt op Roundup – weliswaar het grootste merk in de gewasbescherming, maar ook een product dat onder vuur ligt van ngo’s en overheden omwille van mogelijke schadelijke gevolgen voor mens, milieu of dier.

Het bedrijf bracht op zoek naar een sterkere positie in de pesticidenmarkt een bod uit op Syngenta; een flinke premie op de beurskoers. De directie van Syngenta liet de overeenkomst afketsen. Een deel van de aandeelhouders van Syngenta was woedend en drukte topman Mike Mack uit het bedrijf. Syngenta was aangeschoten wild. De directie zei dan ook geen nee toen ChemChina een bod neerlegde. China is een strategische groeimarkt en de mededingingszorgen zijn beperkt, anders dan bij Monsanto het geval was geweest.

ChemChina verkoopt groot deel Adama’s pesticidenbedrijf

De toestemming van mededingingsautoriteiten komt niettemin wel met een prijs. ChemChina belooft een groot deel van Adama’s pesticidenbedrijf te verkopen. Syngenta zal afscheid moeten nemen van fungiciden die gemaakt worden voor de groenteteelt en herbiciden voor granen, groenten en zonnebloemzaad.

Voor Syngenta betekent de overname dat het – net als Adama al eerder – een vooraanstaande rol krijgt in China. Bovendien haalt ChemChina het bedrijf van de beurs, wat betekent dat de onderneming meer op de lange termijn kan koersen. De Chinese inmenging zal beperkt zijn. ChemChina belooft zich als investeerder op afstand te plaatsen.

De Chinese inmenging zal beperkt zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.