Home

Achtergrond

FMC versterkt zich, BASF wacht af

Door een serie megafusies is een groot deel van de markt voor gewasbeschermingsmiddelen straks in handen van vier spelers. Mededingingsautoriteiten dwingen de fuserende bedrijven om onderdelen af te stoten, wat kansen biedt voor de subtop. BASF, FMC en enkele Japanse bedrijven oriënteren zich.

ChemChina kreeg onlangs in onder meer de EU en VS toestemming van de mededingingsautoriteiten om Syngenta over te nemen. Dow en DuPont kregen eveneens groen licht voor een fusie. Bayer wacht nog op toestemming voor de overname van Monsanto. Zo blijven van de oude ‘big six’, grote zes, in de gewasbescherming nog maar vier spelers over: ChemChina/Syngenta, Bayer/Monsanto, DuPont/Dow en BASF. De fuserende bedrijven moeten van de mededingingsautoriteiten stevige onderdelen afstoten, opdat ze geen ongeoorloofde marktmacht krijgen.

FMC slaat eerste slag

De vraag is welke bedrijven de vrijvallende onderdelen gaan kopen, en waarom. De eerste transacties hebben al plaatsgevonden. FMC sloeg de eerste slag en vermoedelijk ten koste van BASF. FMC is een producent van generieke pesticiden, producten dus op basis van een werkzame stof waarop geen patent rust. Het bedrijf ruilt omvangrijke bedrijfsonderdelen met DuPont. DuPont krijgt een onderdeel van FMC dat farmaceutische en voedingsingrediënten maakt, en $ 1,6 miljard.

Andersom krijgt FMC herbicide- en insecticide-activiteiten op het gebied van granen en fruit en de gerelateerde R&D-programma’s. Onder de producten is de populaire insecticide Rynaxypyr. Het R&D-programma wordt gezien als een coup voor FMC. Het bedrijf krijgt veertien onderzoekslaboratoria en een pijplijn met veertien werkzame stoffen.

De te verkopen onderdelen waren in 2016 goed voor $ 1,4 miljard omzet en een bedrijfsresultaat van $ 450 miljoen. Door de transactie wordt FMC, dat wordt geleid vanuit Philadelphia, wereldwijd de vijfde grootste speler in de gewasbeschermingsmarkt met een jaaromzet van $ 3,8 miljard. BASF was volgens ingewijden ook in de markt voor de bezittingen van DuPont die verkocht moesten worden. Het Duitse bedrijf kan met name op het terrein van insecticiden versterking gebruiken.

FMC ruilt omvangrijke bedrijfsonderdelen met DuPont. Foto: AFP
FMC ruilt omvangrijke bedrijfsonderdelen met DuPont. Foto: AFP

Adama en ChemChina

De overname van Syngenta door ChemChina leidt ook tot de gedwongen verkoop van onderdelen. ChemChina moet een deel van Adama’s productportefeuille verkopen. Adama, een Israëlisch bedrijf, is eigendom van ChemChina en is groot op de markt voor generieke middelen. Syngenta zal afscheid moeten nemen van fungiciden die gemaakt worden voor de groenteteelt en herbiciden voor granen, groenen en zonnebloemzaad.

BASF wil niet achterblijven

BASF zal mogelijk opnieuw op de markt zijn. Het bedrijf gelooft anders dan de grootste spelers niet in een koppeling met zaden. Wel was het bedrijf tot verrassing van velen eerder in de markt om FMC te kopen. De generieke markt groeit wereldwijd sneller dan de markt voor producten op basis van gepatenteerde werkzame stoffen. Dat komt deels omdat juist de landbouw in opkomende economieën waar boeren een beperkt budget hebben in opkomst is. Maar ook omdat het steeds moeilijker en duurder is nieuwe werkzame stoffen te vinden.

BASF ziet nu concurrenten een goed deel van de opkomende landbouwlanden domineren. Zo zal de combinatie Bayer/Monsanto ijzersterk zijn in Latijns Amerika en krijgt Syngenta in navolging van Adama een bevoorrechte positie in China. Groei in het generieke segment zou wel een breuk betekenen met het verleden, waarin BASF zich net als de grote concurrenten juist wilde onderscheiden met gepatenteerde producten die zowel de boer als het bedrijf meer moeten opbrengen.

Het bedrijf kan ook afwachten wat vrij komt als Bayer en Monsanto samen gaan. Het bedrijf moet wel bewegen, gaf CEO Kurt Bock onlangs toe. De huidige gewasbeschermingsdivisie is hem niet groot genoeg. Spelers in een vergelijkbare situatie zijn vooral in Japan te vinden. Sumitomo kocht eerder een belang in het Australische Nufarm en Mitsui heeft belangen in het Belgische Belchim, dat de laatste tijd snel groeit, en Certis. Het betreft steeds minderheidsbelangen.

De strijd om de vrij vallende delen kan voor boeren en tuinders positief uitpakken. Als de subtop zich versterkt, worden de verschillen tussen de top 10 bedrijven weer kleiner en neemt de concurrentie toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.