Home

Achtergrond 4 reacties

‘Consument aan het roer’

Voor de achtste maal wordt dit voorjaar een serie landbouw- en voedseldialogen georganiseerd in De Rode Hoed in Amsterdam onder de titel It’s the food, my friend! Op de eerste avond (21 februari) spreekt onder meer Geert van der Veer, ontwikkelaar van de Herenboerderij in Boxtel.

De boerenkool staat er nog goed bij. Geert van der Veer loopt tijdens het interview over de akkers van Herenboerderij Wilhelminapark in het Brabantse Boxtel. Een ding is zeker, zegt Van der Veer, van deze boerenkool wordt niets weggegooid. De tweehonderd eigenaren van deze boerderij staan namelijk garant voor afname.

Ingehuurde boer doet het werk

Vorig voorjaar heeft de coöperatie van eigenaren in het jaarplan precies aangegeven welke gewassen worden geteeld en hoeveel. De ingehuurde boer voert het plan uit. Op deze boerderij is niet de producent aan zet, maar de consument die tegelijk eigenaar is. Een kortere keten is niet mogelijk.

Debatserie in Amsterdam

Geert van der Veer – initiatiefnemer van Herenboeren en voorzitter van de landelijke stichting Herenboeren Nederland – is een van de sprekers op de eerste avond van de debatserie It’s de Food in De Rode Hoed in Amsterdam. De serie zoomt in op de transitie van ons voedselsysteem. Vernieuwers krijgen in deze achtste editie van de debatserie het woord.

Dwarsdenker

Geert van der Veer is zo’n vernieuwer. Hij werkte eind jaren negentig bij LTO, raakte vervolgens betrokken bij allerlei plattelandsprojecten in Brabant, is onder meer mede-eigenaar van Natuurbegraven Nederland en bedacht enkele jaren geleden het concept Herenboerderij. Hij omschrijft zichzelf als dwarsdenker.

‘Onze boerderij wordt door iedereen omarmd’.

De eerste Herenboerderij draait inmiddels volop, de tweede – in Weert – staat in de startblokken. Op 24 locaties in het hele land zijn groepen burgers bezig een soortgelijk bedrijf op te zetten. Van der Veer begeleidt deze groepen en maakt daarbij gebruik van de opgedane ervaringen in Boxtel. “Onze boerderij wordt door iedereen omarmd. Leuk om mee te maken, maar dat is slechts een tijdelijk genoegen.”

Volgens Van der Veer gaan er veel meer Herenboerderijen komen. Foto: Bert Jansen
Volgens Van der Veer gaan er veel meer Herenboerderijen komen. Foto: Bert Jansen

‘Let op mijn woorden: er gaan veel meer Herenboerderijen komen’.

Herenboeren moet volgens Van der Veer een echte beweging worden. De organisatie Herenboeren Nederland faciliteert groepen die ook een eigen boerderij willen opzetten. “Dat gaat ook gebeuren. Niet omdat het moet, maar omdat consumenten dat willen. De wens om het voedselsysteem radicaal te veranderen, is groot. Een groeiende groep burgers wil weten waar zijn voedsel vandaan komt, wil invloed uitoefenen op de productiewijze. Let op mijn woorden: er gaan veel meer Herenboerderijen komen.”

Inleggeld € 2.000

Een Herenboerderij is, samengevat, een coöperatie van zo’n tweehonderd huishoudens. Iedereen legt € 2.000 in. Dat geld wordt gebruikt om de boerderij van zo’n twintig hectare op te zetten en de aanloopverliezen in de beginjaren op te vangen. De coöperatieleden zijn verplicht om de producten van hun boerderij af te nemen tegen gezamenlijk afgesproken prijzen. De coöperatie maakt jaarlijks een teelt- en productieplan. Leden werken als vrijwilliger mee op het bedrijf, maar dat is niet noodzakelijk. De arbeid wordt geleverd door een boer in loondienst.

‘Veel boeren zijn producent, maar geen ondernemer’.

In gesprek met de burger

Van der Veer zet zich niet af tegen de gangbare landbouw, hij wil boeren en tuinders wel inspiratie bieden. “Veel boeren zijn producent, maar geen ondernemer. Ze produceren bulk, zijn niet op de hoogte van de veranderende wensen onder consumenten. Mijn boodschap is: praat met burgers, luister naar hun wensen, wees transparant.”

Naleving regels niet altijd eenvoudig

Hij geeft onmiddellijk toe, de Herenboerderij in Boxtel botst regelmatig met de regelgeving. Bijvoorbeeld de plicht om kalveren binnen drie dagen na geboorte van een oormerk te voorzien. Dat geeft grote problemen bij runderen die vrij rondlopen. “De protocollen zijn niet afgestemd op onze werkwijze. Er moet meer ruimte komen voor experimenten zoals dat van ons.”

De HAS in Den Bosch toont belangstelling. “Het agrarisch onderwijs ziet de meerwaarde. Ons biedt dat kansen om onze ervaringen te ontsluiten via lessen en cursussen.”

Geert van der Veer spreekt op dinsdagavond 21 februari in De Rode Hoed in Amsterdam.

Laatste reacties

 • JKr

  200 * 2000 = 400.000 euro. Een boerderij, gebouwen en 20 hectare zeg 1.400.000 blijft over een last van 1.000.000 euro + boer in loondienst. Succes, let op mijn woorden over 3 jaar is er geen enkele herenboerderij meer. Maar een boerderij moet natuurlijk voor niks ingebracht worden, noem het een grachtengordelboerderij voor de geitenwollen sokken figuren waar kunst, cultuur en natuur bovenaan staan en als ze dan zelf iets moeten betalen geven ze, ga er maar vanuit, niet thuis.

 • farmerbn

  @JKr, je ziet het verkeerd. Die cooperatie krijgt een boerderij van bv de postcodeloterij en natuurmonumenten. De betaalde kracht wordt niet door de cooperatie betaald maar die betaalde kracht gaat overal lezingen geven aan bestaande boeren en die boeren betalen zijn salaris. Daarnaast krijgt de cooperatie allerlei subsidies, en wettelijke regelgeving is niet voor hem van toepassing. Maar je hebt wel een beetje gelijk want na enkele jaren valt alles uit elkaar en is de boerderij een wildernis.

 • agrobosbouwer

  Terug naar de basis, met de consument en de natuur terug op de plek die ze ooit innamen en weer moeten gaan innemen: landbouwinclusieve natuur!

 • JKr

  19:06 Tot ze erachter komen dat het in de winkel kopen veel goedkoper en makkelijker is. Wat denk je na een uurtje krom onkruid wieden is de gedachte snel geef mijn portie maar aan fikkie, rijd wel met mijn suv naar de winkel.

Of registreer je om te kunnen reageren.