Home

Achtergrond

20 jaar Agriterra: ‘Boerinnen snappen elkaar’

Ontwikkelingsorganisatie Agriterra bestaat 20 jaar. Pluimveehouder Marianne Koebrugge was er bij de oprichting in 1997 al bij. En nog steeds is zij actief. Kennis delen met boeren en boerinnen in landen in ontwikkeling, dat werkt echt, zegt ze.

Haar drijfveer? Ze vindt het eigenlijk vanzelfsprekend. Hier in Nederland hebben we het over het algemeen prima voor elkaar. Ook in de landbouw, al zijn er jaren dat het minder gaat. Vergelijk dat eens met de situatie van boeren en boerinnen in Afrika of Azië.

Armoede

De armoede op het platteland in de Derde Wereld grijpt haar soms bij de keel. Dan is het toch logisch om je kennis en ervaring met collega’s daar te delen?! Als kind spaarde ze doppen van melkflessen, de opbrengst ging naar de missie. Ook toen al wilde ze iets doen voor arme mensen in de wereld. Uit sociale betrokkenheid, het gevoel dat de welvaart in de wereld onevenredig is verdeeld.
Artikel gaat verder onder de foto.

Marianne Koebrugge: "De welvaart in de wereld is onevenredig verdeeld.” - Foto: Ronald Hissink
Marianne Koebrugge: "De welvaart in de wereld is onevenredig verdeeld.” - Foto: Ronald Hissink

Tweerichtingsverkeer

Marianne Koebrugge (67) – pluimveehouder in Ambt-Delden (Overijssel) – is voor ontwikkelingsorganisatie Agriterra vele keren actief geweest in agrarische projecten. De organisatie bestaat deze maand 20 jaar, het jubileumfeest is net gevierd. Koebrugge was er bij de oprichting in 1997 al bij, toen als bestuurder van LTO. Nog steeds is zij voor de club actief. Geen denken aan dat ze met dit prachtige werk stopt.

‘Wat zijn die Afrikaanse vrouwen sterk’

Er is trouwens sprake van tweerichtingsverkeer, zegt Koebrugge. Ze deelt haar kennis met boeren en boerinnen daar, of het nou gaat om bemesting, pluimveegezondheid of organisatieopbouw, maar krijgt er ook veel voor terug. Haar activiteiten voor Agriterra hebben haar leven verrijkt. Ze heeft geleerd om te relativeren, om vooruit te kijken. En wat zijn die Afrikaanse vrouwen sterk, ze verbaast zich er elke keer weer over.

Rwanda

Na de genocide bezocht Koebrugge Rwanda in Oost-Afrika. Ze gaf adviezen om de productie van mais en groente te verhogen. Agrarische basiskennis over bemesting, grondbewerking en zaaizaad. Het land verkeerde in ontreddering, de mensen waren getraumatiseerd. De voedselproductie moest weer op gang komen.

Samenwerking

Een eenvoudig advies, althans in onze ogen, kan voor een boerengezin een enorme vooruitgang betekenen. Een druppel op de gloeiende plaat? Absoluut niet, zegt ze. Agriterra werkt altijd samen met organisaties ter plekke. Zo kan de kennis verder in de regio worden gedeeld. Van boer tot boer, boerin tot boerin. De bekende olievlek.

Plattelandsvrouwenbond

Later was ze in Moldavië voor een Agriterra-project dat erop was gericht een plattelandsvrouwenbond te ondersteunen bij de opbouw van de organisatie. De vrouwen hadden prachtige plannen om het platteland verder te ontwikkelen, maar geen idee hoe en waar te beginnen.

ZijActief

Met haar jarenlange ervaring als bestuurder in LTO en de plattelandsvrouwenorganisatie ZijActief kon ze, samen met enkele commissieleden, hulp bieden bij de opzet van bijvoorbeeld een jaarprogramma. Geen academisch verhaal over doelen en middelen, maar heel concreet en praktisch, op basis van haar eigen ervaringen in Nederland. Dat werkt het allerbeste, ze zag het elke keer weer gebeuren. Ook in Costa Rica, Zuid-Soedan en Zimbabwe. Boeren en boerinnen snappen elkaar, ook al is de uitgangssituatie totaal verschillend.

Agripool van Agriterra

Agriterra is de laatste jaren omgevormd tot een professionele adviesorganisatie. Met eigen kantoren in tal van landen, medewerkers in vaste dienst, vaak uit de landen zelf. Nog steeds is de club geworteld in de Nederlandse landbouw, en daar is Koebrugge blij om. Tientallen boeren en boerinnen worden elk jaar via de zogeheten agripool van Agriterra uitgezonden. En komen verrijkt terug.

Bezuiniging

Koebrugge is ook jarenlang actief geweest in de commissie Internationale Samenwerking van LTO Noord. De commissie is begin dit jaar opgeheven. Er moest worden bezuinigd. Dat snapt Koebrugge, maar ze vindt het wel erg spijtig. LTO neemt standpunten in over Europees landbouwbeleid en wereldhandel. Internationale handel in landbouwproducten kan negatieve gevolgen hebben voor boeren in arme landen. Vanuit de commissie kon ze een tegengeluid laten horen. Kan nu niet meer. Maar gelukkig is Agriterra er nog wel, zegt ze.

Of registreer je om te kunnen reageren.