Home

Achtergrond

LTO wil meer inzicht in relatie gezondheid en geiten

LTO verzet zich tegen de groeistop in de geitenhouderij in Gelderland. De belangenorganisatie wil eerst meer inzicht in de relatie tussen gezondheidsklachten en geitenbedrijven.

In de nieuwe omgevingsverordening wil de provincie het verbod op uitbreiding in de geitensector voor onbepaalde tijd verlengen. De provincie onderbouwt het voorstel met een onderzoek van GGD Gelderland. Hierin werden geiten- en pluimveehouderijen in verband gebracht met longonsteking onder omwonenden. Hierbij zet LTO vraagtekens.

Het is volgens de belangenorganisatie niet duidelijk of er een oorzakelijk verband is tussen geiten en gezondheid. Hiervoor wil LTO het Kennisplatform Veehouderij en humane gezondheid inschakelen voor een oordeel hierover.

Beperkte groei geitensector

LTO vindt de groeistop een te zwaar middel om het vervolgonderzoek mee af te wachten. Het kan volgens de organisatie verantwoord zijn om in beperkte mate groei in de geitensector toe te laten.

De organisatie denkt dat bedrijven door de groeistop ook niet zullen investeren in duurzaamheid, dierenwelzijn of asbestsanering.

Gedeputeerde Staten reageren op deze en andere ingediende zienswijzen voor 22 november.

Of registreer je om te kunnen reageren.