Home

Achtergrond 4 reacties

Landbouwvandalen actief in Land van Maas en Waal

Minimaal vijf bedrijven in Maasbommel, Altforst en Wamel, in het Land van Maas en Waal, zijn de afgelopen twee weken slachtoffer geworden van vandalen. Boeren troffen spijkers in mais, omgekapte maisstengels, opengesneden balen of gaten in het kuilplastic aan.

Waarom de daders het op de boeren in het Land van Maas en Waal hebben voorzien, is onduidelijk.

Gebroeders Reijnders uit Wamel zijn ook slachtoffer en loven een beloning uit van € 10.000 voor de doorslaggevende tip over de daders. Het bedrijf van de broers is vermoedelijk woensdag- op donderdagnacht bezocht door de vandalen. Het zeil van de maiskuil is bovenop aan repen gesneden en in de zijkanten zitten duizenden messteken. De broers zijn een dag bezig geweest met het vervangen van het zeil en de antikraaiennetten. Kosten: zo’n € 1.500. “We waren er op tijd bij, de broei zat er nog niet in”, zegt Johan Reijnders.

Johan Reijnders (58) is slachtoffer geworden van zogenaamde agrovandalen. - Foto: Van Assendelft
Johan Reijnders (58) is slachtoffer geworden van zogenaamde agrovandalen. - Foto: Van Assendelft

Duizenden euro’s schade aan hakselaar

Bij melkveehouder Van Wijk in het naburige Altforst is de graskuil op dezelfde manier bewerkt, weet Reijnders. Eerder werden in Maasbommel spijkers en ijzeren staven in maisstengels op het veld gestoken, waardoor de hakselaar van loonbedrijf Smits & De Kleijn duizenden euro’s schade opliep. Ook de mais is hierdoor waardeloos geworden.

De vernielingen moeten stoppen, dus loven de gebroeders Reijnders € 10.000 uit voor de tip die naar de dader(s) leidt. “Misschien is het een groep en is een van hen bereid om voor dat geld z’n maten te verraden. Of heeft iemand anders iets gezien, een kenteken of een auto. Zelf hebben we geen idee wie dit gedaan heeft en waarom.”

Onrust onder boeren en bewoners bekend bij politie

De onrust onder boeren en buurtbewoners is ook bij de politie bekend, ‘maar er is weinig wat boeren kunnen doen. Het is voor kwaadwillenden vrij makkelijk om een erf of veld op te lopen’, stelt een woordvoerder van politie Oost-Nederland.

“De vraag is nu: wie is de volgende? Ik lig er ’s nachts gewoon wakker van”, vertelt Reinders. Dit weekend stonden de broers om 3 uur ’s nachts buiten in de hoop de vandalen tegen het lijf te lopen, of een andere aanwijzing te vinden. Tevergeefs.

De politie vraagt buurtbewoners ogen en oren open te houden en bij een verdachte situatie 112 te bellen en zeker het heft niet in eigen hand te nemen.

Laatste reacties

 • Wat een waanzinnige terreur

 • alco1

  Als je ze betrapt, moet je niet de politie inlichten, want dan komen ze er weer vanaf met een taakstraf.
  Alsof werken een straf is.
  Beter is het om een stel boeren te bellen.

 • g.g

  inkuilen dat zooitje...

 • hollandagri

  Camera toezicht en foto's maken van voet- en bandafdrukken met een centimeter erbij.

Of registreer je om te kunnen reageren.