Home

Achtergrond 5 reacties

Bakas: burger vindt boeren weer sexy

Boeren gaan meer vrienden krijgen, verwacht trendwatcher Adjiedj Bakas.

Na alle voedselschandalen en halve waarheden op (vlees)etiketten, wil de consument weten wat hij op zijn bord legt, waar en hoe het geproduceerd wordt en door wie. Trendwatcher Adjiedj Bakas ziet het groeiend bewustzijn van burgers als een kans voor boeren. “In 2017 gaan we op zoek naar een nieuwe balans en willen we ons zelf beter beschermen, bijvoorbeeld tegen ongezond eten.”

Adjiedj Bakas (53) is trendwatcher. NRC riept hem ooit uit als ‘Trendwatcher des Vaderlands’. Hij geeft lezingen en schrijft boeken, zoals het jaarlijkse Trendboek. Foto: Avi Goodall

Wat zijn de kansen?

“Boeren komen weer meer in beeld bij burgers en consumenten. De boer is bij de burger weer sexy. Het besef groeit dat boeren goed voedsel produceren dat ons gezond houdt. Boeren krijgen meer vrienden, mits zij zich goed en slim organiseren en hun eigen pr beter gaan beschermen. Ook kunnen ze nieuwe kansen pakken, bijvoorbeeld orgaanproductie. Het genetisch paspoort van de mens verschilt namelijk maar 2% van dat van het varken. Varkensweefsels worden gebruikt om wonden te helen; hartkleppen van varkens worden al ingebracht in mensen, zonder genetische voorbewerking. Verder worden meer dan veertig medicijnen gemaakt van varkensonderdelen. Uit de alvleesklier, de maagwand en de dunne darm van het varken worden bijvoorbeeld insuline, heparine en pepsine gemaakt. In China worden pillen gemaakt van varkensbloed, om het menselijk immuunsysteem te versterken.”

Blijft de maatschappij kritisch jegens boeren?

“Boeren houden hun vijanden. Politieke en maatschappelijke organisaties als Greenpeace, Wakker Dier en Partij voor de Dieren hebben een budget van tientallen miljoenen om jaarlijks campagne te voeren tegen boeren. Daarbij is hun staatssecretaris ook niet echt een vriend van de boeren.”

‘De verdeeldheid onder de boeren is te groot’

Hoe kunnen boeren een vuist maken?

“Dat kan alleen door eendrachtig te zijn in één sterke lobbyorganisatie. De verdeeldheid onder de boeren is te groot en dat onderlinge geneuzel tussen regio’s moet afgelopen zijn. Zij moeten zich richten op de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Een stevige lobby en communicatie zijn nodig. Het is heel goed dat Marc Calon is aangesteld als voorzitter van LTO Nederland. Hij is als een tank.”

De boer als netwerker.

“Netwerken worden steeds belangrijker en aangesloten zijn bij een brancheorganisatie of ondernemersvereniging is niet meer voldoende. Als bedrijf moet je tegenwoordig voortdurend om je heen kijken of je nog wel deel uitmaakt van het juiste ecosysteem. En je zult voortdurend moeten zoeken naar mogelijke partnerschappen om informatie uit te wisselen, om producten te ontwikkelen of om samen klanten te bedienen of markten te bestormen.”

Gewone, gezonde Hollandse groenten, vlees en eieren worden weer gewaardeerd in 2017, verwacht Bakas. Foto: ANP
Gewone, gezonde Hollandse groenten, vlees en eieren worden weer gewaardeerd in 2017, verwacht Bakas. Foto: ANP

Wat zijn de voedseltrends?

“De farmaceutische industrie raakt geïnteresseerd in voedsel. Zij ontdekt de medische waarde van eten. Uit onderzoek blijkt dat heel veel vormen van darmkanker worden veroorzaakt door slecht voedsel. Dat is een kans voor boeren. Zij komen daardoor meer in beeld bij industrie en consument. Het groeiend bewustzijn voor duurzaam voedsel bij consumenten blijft. De beleving daarbij is minstens zo belangrijk. Het is belangrijk dat boeren heel dicht op de consument gaan zitten. Superfoods zijn passé. Gewone, gezonde Hollandse groenten, vlees en eieren worden weer gewaardeerd in 2017.”

De regio versus de wereld?

“Jazeker. De globalisering van de afgelopen jaren is doorgeschoten. Het brengt veel concurrentie met zich mee. Nederlandse boeren mogen geen ‘plofkippen’ meer produceren, maar ze worden wel geïmporteerd uit Polen. Dit jaar gaan we op zoek naar een nieuwe balans: slowbalisering. Dat houdt in dat het regionalisme oprukt, net als het economisch nationalisme. Ik was onlangs in Engeland in een supermarkt. Etiketten met Engelse vlaggetjes en boeren uit Groot-Brittannië prijken op landbouwproducten. Lidl in Zweden is ontzettend in de problemen gekomen, omdat consumenten dachten dat het Duitse concern enkel Duits vlees in het schap legt. Een hele campagne is nodig om de Zweedse consumenten ervan te overtuigen dat Lidl Zweden toch echt vooral Zweedse producten verkoopt.”

‘Boeren worden de burgemeester van een leefbaar platteland dat er mooi uitziet’

Raakt het platteland weer in trek?

“Er is een leegloop aan de gang van het platteland naar de steden. De kloof tussen stad en platteland groeit. Het platteland is bezig zichzelf opnieuw uit te vinden. Hard wordt gewerkt om steden te pimpen. Dat zou met het platteland ook moeten gebeuren. Heel veel stallen en schuren zijn gewoon lelijk en voorzieningen, zoals snel internet, ontbreken. Boeren worden de burgemeester van een leefbaar platteland dat er mooi uitziet en voldoet aan de wensen van deze tijd.”

Zet de opkomst van kweekvlees door?

“Ja, naast kweekvlees krijgen we ook kweekeieren en kweekleer. Modeontwerpers gaan kweekleer inzetten en het zou me niets verbazen wanneer we al in 2017 de eerste kweekleren kleding op de catwalk zien.”

Blijft stadslandbouw populair?

”Urban farming is de oplossing en het aantal stadsboeren blijft onverminderd groeien. De stadsboeren maken braakliggende terreinen en lege daken geschikt voor landbouw en bieden daar belangstellenden kaveltjes of bakken te huur aan. Amsterdam heeft inmiddels zelfs de grootste dakmoestuin van Europa. Je ziet dat de stadsboeren ook steeds vaker kippen, vee en bijen houden. Wat ze meer produceren dan ze zelf op kunnen, verkopen ze op boerenmarkten of aan chique restaurants die adverteren met hun verantwoorde keuken. Zo komt er weer wat geld bij de organisaties terug, die ook goed boeren met de verkoop van allerlei cursussen en doe-het-zelfpakketten: zelf groente en fruit inmaken, zelf worsten draaien, zelf brood bakken en natuurlijk zelf bier brouwen. Oh ja, en wild schieten, want het aantal jagers onder stedelingen neemt ook nog steeds toe. Ook in 2017 schaft de pot als het even kan iets dat we zelf geteeld of geschoten hebben.”

Laatste reacties

 • farmerbn

  Ben benieuwd wat hij schrijft in een artikel betaalt en geplaatst in het maandblad van WD of PvdD. Hetzelfde als hierboven of past hij zich aan aan de betaler?

 • ...............

  Wie betaalt bepaald. Wiens brood men eet.......

 • oorspronkelijk

  illustere conclusie.
  zware criminelen worden ook sexy gevonden

 • hylkema.l

  Bakas is een onafhankelijk denker. Ik verwacht niet dat er ook maar een kans is, dat hij bij wakker dier cs binnenkomt. Hij heeft veel met zelf initiatief nemen, eigen verantwoording en je blijven ontwikkelen. Ik zou iedere bedrijfsgenoot die in de gelegenheid komt aanraden om naar hem te luisteren. Echt de moeite waard en een bizonder mens.

 • Frederiqe

  Mijn vrouw is het met hem eens.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.