Home

Achtergrond 10979 x bekeken 17 reactieslaatste update:13 apr 2016

Flink minder mest uitgereden

De mestafzet verloopt moeizaam. Veel percelen zijn nog te nat om te berijden. Naar schatting is 20% tot 30% minder mest uitgereden dan in voorgaande jaren in deze periode. De voorraad mest bij veehouders en intermediairs blijft fors en dus de prijzen hoog.

Het natte, buiige weer van de afgelopen periode belemmert de mestafzet. Het land is nat waardoor loonwerkers de mest niet kunnen uitrijden. Zij bemesten percelen regelmatig gedeeltelijk.

Uit een rondvraag langs loonwerkers en mesthandelaren blijkt dat de verschillen per regio wel groot zijn. Drogere, hoger geleden zandgronden kunnen wel bereden worden. Zwaardere grondsoorten nog nauwelijks, op uitzondering van delen van Zeeland en West-Brabant.

Akkerbouwers neigen naar kunstmest

Het uitrijseizoen startte in februari en loopt tot het groeiseizoen, doorgaans begin mei. Loonwerkers laten weten dat het uitrijden van mest op bepaalde akkerbouwpercelen deze week en volgende week nog kan plaatsvinden. De tarwe groeit al rap door vanwege de relatief hoge temperaturen. Dit belemmert de afzet van dierlijke mest op het land. Akkerbouwers zijn geneigd kunstmest te strooien in plaats van dierlijke mest. Plaatsingsruimten voor fosfaat dreigt deels te worden ingevuld met kunstmest.

Hoop op vroege tarweoogst

Het aanbod van mest is groot. Veehouders hebben veel mest in voorraad en de silo's van de intermediairs en loonwerkers zitten ook vol. Dat betekent dat de voorraden in de voorjaarsaanwending bij lange na niet weggewerkt kunnen worden. De mest zal gedurende het jaar zijn weg moeten vinden naar het buitenland en de verwerkingsinstallaties. En hopen op een mooie zomer met een vroege tarweoogst waarna de percelen als nog bemest kan worden.

Ophaalbijdragen gemiddeld €4 hoger

De gemiddelde ophaalbijdragen voor varkensdrijfmest is €22 per kuub. Rundveedrijfmest kost tussen de  €13,5 en €19 per kuub om opgehaald te worden. Dat blijkt uit marktnotering van mestportaal.nl en uit navraag in de markt. Dat is gemiddeld €4 per kuub meer dan gemiddeld in de afgelopen 2 jaar.

Zowel rundveehouders als varkenshouders opereren behoedzaam op de mestmarkt. Dit komt door hun financiële situatie. Zij laten vaak minder mest ophalen dan eigenlijk nodig is, omdat zij niet meer kunnen betalen.

Laatste reacties

 • henver1

  Wat een stemmingmakerij Esther de Roo ,met dit verhaal sponser je de afnemers en dat is niet nodig!

 • John*

  veel mest hoeft dit jaar niet weg, de dieren die op de rooster staan gaan weg in plaats van de mest die eronder zit.

 • agratax.1

  Het was te voorspellen, dat deze situatie eens zou voorkomen. Dat het net nu ook de melkveehouders zich melden op de mestafzet markt is wel zuur voor alle mestproducenten.

 • Hier loopt het super!! Alles bijna leeg ,het gaat veel beter dan vorig jaar .
  Ze vragen er weer naar

 • groot731

  denk dat de akkerbouwer wel een week wil wachten op de mest...betalen voor de kunstmest of mooi bedragje toe voor de drijfmest zit nogal wat verschil in wat ze zo ff meenemen.

 • v w

  meeste opslagen hier in zeeland zijn al leeg zoals ik hoor en zie, en loonwerker hier in de buurt dacht toch nog maar een week nodig te hebben voor op de tarwe en dan enkel nog bouwland. Dus denkt dat het allemaal wel mee valt. Komende 3 weken kan nog heel veel verzet worden.

 • Vhouder

  een akkerbouwer die geen mest aanvoerd is een dief van zijn eigen portomonee

 • slatan

  mooi vierde gewas

 • mariapeel

  Heb er vraagtekens bij . En geld toe betalen zijn Helemaal? ???????

 • deer123

  als ze nou akkerbouwers verplicht stellen om drijfmest af te nemen , " dus eerst drijfmest aanvoeren voordat ze aanmogen aanvullen met kunstmest " is dat wat ?? dan is het mest probleem ook opgelost

 • Peltjes

  Deer123: Dus een ander word verplicht jou mestprobleem op te lossen. Tja je kunt het proberen, is met fosfaat probleem ook gelukt.
  Te zot voor woorden.

 • landboer

  Juist Peltjes!

 • pinkeltje

  Worden de veehouders dan verplicht om voeraardappelen aan te kopen tegen een mooie prijs?

 • melkkoeienboer

  Iemand nog interesse in stalmest van rundvee? Mail melkkoeienboer@hotmail.com

 • Hilhorst100

  Alleen deze regering is schuldig aan dit zogenaamde probleem, beetje de oren hangen naar europa en wat milieugroeperingen die naast de praktijk staan , telkens de uitrijperiode verkorten en de bemestingsnormen lager maken.

 • evanderpasch1

  volgens mij loopt poten en zaaien meer dan 50% achter dus kan het nog goed komen

 • Hr19

  Er is al voor duizenden kuubs afbestelt in de polder, omdat de tarwe te lang is. Er word nu gewoon meer kunstmest gestrooid door akkerbouwers. Dit wordt een problematisch jaar voor de veehouders om de mest kwijt te raken.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.