Foto: Bert Jansen AlgemeenAchtergrond

Brabant: eerst mest bewerken, dan pas opslaan

Het Brabantse expertteam mestbewerking stelt voor om drijfmest op termijn niet meer onbewerkt op de slaan. Het uitgangspunt in het nieuwe Brabantse mestbeleid is dat alle mest bewerkt of verwerkt gaat worden. Anno nu geldt nog een bouwstop voor mestverwerkingsinstallaties en vergisters.

Provincie Noord-Brabant werkt aan een nieuw mestbeleid. Uitgangspunt is dat alle mest bewerkt of verwerkt gaat worden. Drijfmest mag op termijn niet meer onbewerkt worden opgeslagen. Een expertteam Mestbewerking werkte in opdracht van de provincie de mogelijkheden van mestbewerking uit. Maandagavond boden zij hun rapport aan Provinciale Staten en gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Agrarische ontwikkeling) aan.

Stalsystemen op de schop

De werkgroep wil dat alle mest wordt bewerkt op het boerenerf, waarna het wordt verwerkt en verwaard bij gespecialiseerde bedrijven op industrieterreinen. Samenwerkende boeren kunnen onder voorwaarden wel een installatie plaatsen in het buitengebied.

Dit betekent dat stalsystemen moeten worden aangepast. Brabant verwacht dat boeren af kunnen met goedkopere stalsystemen en een nieuw verdienmodel voor de bewerkte mest kunnen creëren. Als voorbeeld wordt genoemd het gescheiden opvangen van mest in de kelders (varkenstoilet), vergisten op het boerenerf of het dagelijks afvoeren van mest naar be- of verwerking. Doel is het reduceren van emissie uit mest, het sluiten van mineralenkringlopen en een nieuw verdienmodel voor boeren te creëren.

Nieuw mestbeleid

De werkgroep adviseert de provincie om meer mestbewerkings- en verwerkingscapaciteit te realiseren dan wettelijk verplicht. Ook is het de bedoeling dat de provincie volop inzet op het ontwikkelen van nieuwe technieken om mest te verwaarden en moeten koplopers gestimuleerd worden.

In december komt gedeputeerde Anne-Marie Spierings met het nieuwe mestbeleid. In het voorjaar zal Provinciale Staten beslissen.

Overschotsmest moet verwerkt

Vorige week kwam de commissie-Nijpels met een soortgelijk plan: er mag in de toekomst geen onbewerkte mest meer afgevoerd worden van veebedrijven naar andere vee- en akkerbouwbedrijven; alle overschotsmest moet verwerkt worden. De verplichte verwerking van de mest moet de mestverwerking verder aanjagen en mest tot waarde brengen, zegt commissievoorzitter Ed Nijpels. Ook vanuit de commissie-Rosenthal ligt eenzelfde soort plan. FrieslandCampina heeft vanuit dezelfde gedachten eveneens een mestvergistingsproject opgezet voor de zuivelketen.

Beheer
WP Admin