Home

Achtergrond

BASF ontweek bijna €1 miljard aan winstbelasting

BASF heeft tussen 2010 en 2014 voor €923 miljoen aan winstbelasting ontweken, dankzij fiscale constructies in Nederland, België, Zwitserland en Malta. Dat beweren de Groenen in het Europees Parlement op basis van het rapport ‘Toxic Tax Deals’.

De chemiereus is in de landbouw de op twee na grootste leverancier van gewasbeschermingsmiddelen.

BASF gebruikt volgens het onderzoek zes Nederlandse holdings om dividend uit het buitenland te ontvangen. Deze ontvangsten zijn voor 100% uitgezonderd van belasting in tegenstelling tot een 95% uitzondering die zou gelden als deze betalingen bij het hoofdkantoor in Duitsland zouden binnenkomen. Ook gebruikte BASF speciale leningen tussen Nederland en België en de Nederlandse innovatiebox om belastingdruk te verminderen.

BASF op papier groot aanwezig in Nederland

Op papier is BASF groot aanwezig in Nederland. Het telt 29 bedrijfsonderdelen met activa met een waarde van ruim €13 miljard. BASF Nederland BV is een van de holdings en telt 5 fabrieken en 662 werknemers. Het bedrijf boekte bijna €6 miljard dividend, maar betaalde volgens de onderzoekers een effectieve belastingtarief van 0,035%.

Onder BASF Nederland BV valt ook de agrarische divisie BASF Agro BV, dat in de praktijk opereert vanuit Zürich. Volgens het rapport lijken omzet en winst van het onderdeel disproportioneel gezien de activiteiten en de hoeveelheid werknemers. Mogelijk wordt binnen BASF zelf winst naar BASF Agro BV geschoven. De 39 werknemers van BASF Agro BV realiseerden volgens het bedrijf gemiddeld €4,9 miljoen winst. Bij BASF als geheel is dat €46.500.

'Europees aanpakken'

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is niet verrast door de uitkomsten van het onderzoek. Eerder al bleek de Zweedse keten van meubelwarenhuizen Ikea via Nederland belasting te omzeilen. “Een ambitieuze Europese aanpak om dit soort praktijken tegen te gaan is echt noodzakelijk.”

Eickhout laakt de belastingmoraal van grote bedrijven. “Multinationals zoals BASF kunnen niet zonder de publieke infrastructuur die met belastinggeld wordt betaald. De huidige belastingregels in veel EU-landen zorgen ervoor dat multinationals de rekening ontlopen, waardoor die vooral bij werknemers, consumenten en kleine bedrijven terechtkomt.”

De Groenen roepen EU-regeringen op zo snel mogelijk werk maken van een Europese grondslag voor de vennootschapsbelasting, zoals is voorgesteld door de Europese Commissie. Nederland is mordicus tegen zo’n gelijke grondslag.

Of registreer je om te kunnen reageren.