Home

Achtergrond 3 reacties

Druk op kaliprijs, KAS-prijs kan omhoog

De kaliprijs zal door Russische en Canadese productiedrift en een gematigde vraag voorlopig eerder dalen dan stijgen. De prijs van KAS kan wel stijgen, omdat OCI Nitrogen productieproblemen heeft gekend. Dat blijkt uit een rondgang in de sector en een gesprek met analist Harry Smit van Rabobank.

De prijzen van kunstmest staan al langere tijd onder druk. De prijzen van graan en oliezaden zijn flink gedaald, waardoor boeren in bepaalde markten minder kunstmest gebruiken. De wereldmarktprijs van KAS is sinds begin 2015 gedaald van circa €262 naar €233 per ton. Hoog zullen de prijzen voorlopig niet worden, want de druk op akkerbouwprijzen houdt aan. De KAS-prijs kan wel wat omhoog.

Productieproblemen

Een van de grootste leveranciers, OCI Nitrogen, kondigde echter eind september 2015 productieproblemen aan. Door een brand kan de Limburgse onderneming pas vanaf maart weer vol produceren. Tot nu toe is het effect op de prijs beperkt gebleven, omdat OCI Nitrogen en concurrenten het ontstane productietekort hebben opgevuld door uit voorraden te putten.

Als in maart het applicatieseizoen losbreekt kan de prijs oplopen, aldus verkoopleider Nederland Joris Broekhuis van Triferto. "Ik verwacht geen grote prijsschok, maar het aanbod zou wel eens krap kunnen zijn." Richting de zomer zal druk op de prijs in elk geval terugkeren, verwacht Broekhuis. Een collega in de industrie die liever anoniem blijft, verwacht eveneens prijsdruk wanneer juli in zicht komt en de vraag afneemt.

Prijs ureum onder hoge druk

Het verschil tussen de prijs van KAS en het vergelijkbare product ammoniumnitraat enerzijds en het basisproduct ureum is groot. Ureum was zelden zo goedkoop als nu. In met name Frankrijk en Oost-Duitsland schakelen boeren soms over op ureum. In Nederland wordt nauwelijks overgeschakeld. Bij standaard ureum gaat voor Nederlandse boeren met een strakke mineralenhuishouding te veel stikstof verloren, tenzij een urease-remmer wordt toegepast.

Analist Harry Smit van Rabobank denkt dat de prijs van ureum onder hoge druk zal blijven staan. China exporteert veel en blijft dit naar verwachting doen, omdat de productiecapaciteit het toelaat. In China wordt op basis van bruinkool geproduceerd: vervuilend, maar momenteel ook heel goedkoop. Bovendien is China vanwege de grote binnenlandse productie alweer een tijdje afgestapt van een systeem waarbij alleen buiten het applicatieseizoen mag worden geëxporteerd."

Bovendien lagen graanprijzen in de VS, waar heel veel ureum wordt aangewend, vorig jaar relatief laag en ook voor dit jaar zijn de vooruitzichten mager.

Kalimarkt lijkt overvoerd

De kalimarkt lijkt eveneens overvoerd, aldus Smit. Grote producenten als PotashCorp, Uralkali en K+S hebben tijdens de graanhausse veel capaciteit bijgebouwd. In 2016 komt de langverwachte Legacy-mijn van K+S in Canada online. "De vraag is hoe de concurrentie met de opening van de nieuwe mijn om zal gaan. Ik verwacht dat men zich blijft richten op het vergroten van het marktaandeel."

De contractbesprekingen met afnemer China zijn elk jaar erg belangrijk. Vorig jaar resulteerde dit in een prijsdaling van €30,40 per 100 kilo naar uiteindelijk €27,50 per 100 kilo franco silo bij 8 ton. "In de markt wordt verwacht dat China in dollars een lagere prijs zal bedingen, ook omdat er druk staat op de yuan. Ze willen niet meer yuan betalen dan vorig jaar, dus dan kom je op een lagere prijs in dollars uit." Producenten richten zich op marktaandeel omdat de productiekosten nog altijd een stuk lager liggen dan de marktprijs.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Ureum 46% kost in Frankrijk minder dan 70 cent per % n. Als je dat product voor de regen strooit, heb je weinig verlies. Op kas zijn de winsten natuurlijk veel hoger dus wordt ureum afgeraden.

  • Bennie Stevelink

    Ik heb de indruk dat we met marktmanipulatie te maken hebben. De kostprijs van KAS wordt vooral bepaalt door de olie- en gasprijs. Die zijn momenteel zeer laag waardoor KAS ook goedkoop kan zijn.

  • WJHDKremer

    @ Mozes, Kas is een pure vraag en aanbodmarkt en heeft weinig met de energieprijzen van doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.