Home

Achtergrond

Olie weer beneden $50

De energiemarkt bevindt zich nog steeds in een neerwaartse spiraal. In de gas- en elektriciteitsprijzen zijn weinig triggers om de beweging te draaien: het weer is warm en er is voldoende aanbod.

Het enige wat effect heeft is dat de euro daalde, legt Remco Wiegmink van Nife-Energieadvies uit. Dat vindt zijn oorsprong in de woorden van Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank. Draghi liet weten dat het ECB aan het voorbereiden is op extra maatregelen.

Langetermijnprijs relatief stabiel

De langetermijnprijs van gas is relatief stabiel; op de termijnmarkt doet gas voor 2016 €17,76 cent per kuub en voor 2017 wordt €18,05 cent per kuub genoteerd. Een sterke daling van de temperatuur of plotseling economisch nieuws kan de huidige stabiele trend doorbreken.

Grondstoffen zijn goedkoop

Grondstoffen zijn goedkoop, behalve CO2 emissierechten, die zo hun invloed hebben op energieprijzen. Elektriciteitscentrales hebben emissierechten nodig, maar de elektriciteitsprijs bleef toch stabiel, omdat kolen daalden in prijs. APX noteerde €49,04 per MWh op piekuren. Baseload voor 2016 doet €44,25.

De olieprijs is alweer 10% gedaald in twee weken. Brent-olie wordt verhandeld voor $49,01 per vat (159 liter). Op de markt dringt het besef door dat het overschot nog wel even blijft aanhouden. Over een maand vergadert de OPEC, het samenwerkingsverband van olieproducerende landen. Tijdens die vergadering kan worden besloten om de olieproductie te verminderen.

De diesel doet bij Fieten-olie €86,60 cent per liter bij een afname van minimaal 1.000 liter. Vorige week kostte diesel nog €87,37 cent per liter.

Of registreer je om te kunnen reageren.