Home

Achtergrond

Plan van aanpak tegen muizenschade

Follega - Met een plan van aanpak wil staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken voorkomen dat boeren in de toekomst vaker grote financiële schade lijden door een muizenplaag.

Een van de speerpunten van het plan van aanpak is het opzetten van een verzekering, waaraan het ministerie van EZ een financiële bijdrage wil leveren.

Dat zei Dijksma dinsdagmiddag op het bedrijf van Albert Schilstra in het Friese Follega. Schilstra is een van de honderden Friese melkveehouders die gedupeerd zijn door de muizenplaag. Naast een 'muizenverzekering' wil Dijksma in Brussel vragen of het mogelijk is om grasland ook buiten de seizoenen om te mogen scheuren. Daardoor kunnen boeren in de toekomst mogelijk eerder inspelen op muizenschade.

Dijksma wil op korte termijn ook kijken wat er nog mogelijk is op het gebied van bemesting en bezaaiing, zodat boeren dit jaar toch nog tot een acceptabele ruwvoeropbrengst kunnen komen. Halverwege februari moet hier meer duidelijkheid over zijn. "Niets doen is geen optie", aldus Dijksma, die aangaf geen 'zak met geld' te hebben om de geleden schade te compenseren. ​

Of registreer je om te kunnen reageren.