Home

Achtergrond

Oostvaardersplassen mogelijk nationaal park

Lelystad - De provincie Flevoland wil dat het natuurgebied Oostvaardersplassen de status krijgt van nationaal park.

Zo'n status vergroot de bekendheid van het gebied en geeft een impuls aan het toerisme en recreatie. Dat zal bijna honderd extra banen opleveren, zo verwacht de provincie.

Nationale parken zijn volgens de provincie een begrip in binnen- en buitenland en trekken meer bezoekers. Het provinciebestuur gaat nu, op initiatief van GroenLinks in de Staten, een ondernemingsplan uitwerken. In de loop van volgend jaar wordt een definitieve aanvraag ingediend bij het ministerie van Economische Zaken.

De Oostvaardersplassen zijn een jong natuurgebied van zo'n 5600 hectare tussen Almere en Lelystad en van belang als moeras- en overwinteringsgebied voor vogels. Staatsbosbeheer beheert het natuurgebied. Nederland telt op dit moment 20 nationale parken, waaronder De Biesbosch (Zuid-Holland/Noord-Brabant), De Hoge Veluwe (Gelderland) en Dwingelderveld (Drenthe).

Of registreer je om te kunnen reageren.