Home

Achtergrond 1 reactie

'Investeerders moeten nieuwe Ethiopië zien'

Wageningen – Ethiopië kan uitgroeien tot de graanschuur van Afrika en een grote exporteur van zuivel en tuinbouwproducten. Maar het land heeft daarvoor wel buitenlandse kennis en kapitaal nodig en dat komt alleen als het land haar imago verbetert.

Dat zei landbouwminister Tefera Derbew in de kantlijn van een symposium dat Agriterra in Wageningen organiseerde.

Derbew bezocht met een delegatie diverse Nederlandse landbouwcoöperaties, waaronder FrieslandCampina, FloraHolland en Royal Cosun. Professionalisering van de coöperatieve wereld in Ethiopië is volgens Derbew dan ook essentieel voor het transformeren van de landbouw in Ethiopië, een land waar het World Food Programme van de VN in enkele regio's nog steeds voedselhulp verstrekt. Door in te zetten op coöperaties stelt de overheid volgens hem zeker dat ontwikkeling niet bij een kleine elite blijft hangen.

"We moeten voldoende graan produceren voor onze eigen bevolking maar ook meer opschuiven naar producten met meer toegevoegde waarde. Het is beide noodzakelijk, want Ethiopië wil af van ontwikkelingshulp en aangezien de landbouw de belangrijkste sector in Ethiopië is, moet hier ook het geld verdiend worden waarmee het hele land kan worden gemoderniseerd. "Ethiopië is al competitief met hoogkwalitatieve koffie, legt Derbew uit, en dat moet worden uitgebouwd naar andere sectoren. "Daarvoor heeft het land wel een ander imago nodig; men moet het nieuwe Ethiopië zien."

Tuinbouw en zuivel zijn volgens Derbew het meest kansrijk. "Het zou fantastisch zijn als een grote multinationale onderneming als FrieslandCampina serieus zaken zou komen doen in Ethiopië, omdat hiermee zichtbaar wordt voor meer mensen dat Ethiopië een groeimarkt is. En wel één met 90 miljoen inwoners en bovendien al jaren achter elkaar 8 procent groei in de landbouw."

Bang dat buitenlandse investeerders juist kleine boeren buitenspel zetten, is Derbew niet. Sowieso eist Ethiopië net als China dat investeringen altijd middels een joint-venture met een lokale partner gedaan worden. "Ik zie ze het liefst meer zaken doen met coöperaties in plaats van particuliere bedrijven maar Ethiopië heeft nog miljoenen hectares onontgonnen land en de productiviteit van internationale bedrijven heeft uitstraling op een hele sector."

Eén reactie

  • agd2

    voorstel: 1 op de 10 Nlse boeren vertrekt naar een ontwikkelingsland om daar zijn kennis en passie voor het vak te delen!

Of registreer je om te kunnen reageren.