Home

Achtergrond 6 reacties

Aanscherping antibioticabeleid en handhaving vanaf 1 maart

Den Haag – De aanscherping van het antibiotica beleid per 1 maart gaat door zoals ingezet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is daarbij verantwoordelijk voor de handhaving. Het is dan ook aan de NVWA hoe situaties beoordeeld worden en om passende maatregelen te nemen, aldus een woordvoerder van het Ministerie van Economische Zaken (EZ). Op 1 maart worden de regels voor toediening en het op voorraad hebben van antibiotica aangescherpt.

Afhankelijk van de situatie kan een passende maatregel ook het geven van uitleg over de aangepaste regels inhouden. EZ reageert daarmee op uitspraken van Ludo Hellebrekers, voorzitter van de vereniging van dierenartsen KNMvD. Volgens Hellebrekers zou het handhaven per 1 maart niet terecht zijn, omdat er op detailniveau nog zaken uitgewerkt moeten worden. Voorbeelden zijn de klinische inspecties en de inhoud van bedrijfsbehandelplannen. Volgens EZ is er nog overleg gaande en komt bovendien deze week aanvullende informatie beschikbaar, onder meer op de website van RVO.nl.
Toon van Hoof, portefeuillehouder Diergezondheid van LTO Nederland, kan zich vinden in de oproep van de KNMvD-voorzitter. Van Hoof benadrukt net als Hellebrekers dat er over de hoofdlijnen van het antibioticabeleid geen discussie is, maar wijst er ook op dat de communicatie vanuit EZ en de NVWA nog op gang moet komen. "We moeten het wel goed laten landen", aldus Van Hoof. "Er worden nu doorbraken gerealiseerd. Nu overhaasten zou alleen maar onnodig weerstand oproepen."

Laatste reacties

 • koestal

  dat wordt wel even wennen,maar we zagen het aankomen,dat wordt ook een fikse aderlating voor de dierenartsen

 • harm59

  weer een beslissing goedgekeurd waarvan eigenlijk niet bekend is wat er nou in komt te staan :/

 • Snel

  Niks aderlating dierenartsen, die schroeven gewoon t uurtarief omhoog.
  Incasseren ze t geld om achter ieder deurtje even ' belangstellend' te kijken of t goed gaat,amehoela

 • joopi

  Van het weekend aan de babbel geweest met een huisarts, we kunnen er wel luchtig over doen en ik vind ook zeker niet dat de dierhouderij de hoofdschuldige is, maar de resistentie neemt wel behoorlijk toe in de humane sector en daar moeten we in de dierlijke sector proberen geen bijdrage aan te leveren.

  Zo schijnen er al mensen te overlijden aan een simpele blaasontsteking, schijnen druipers steeds moeilijker te behandelen zijn. En heb ik uitgelegd gekregen wat nou het nut is van al die administratieve rompslomp, en zowaar het heeft nog een functie ook. Toch gaf ook deze huisarts aan dat we in nederland wel weer ver voor lopen op de rest, en dat je het in het zuiden van europa zo uit de supermarkt kan halen voor humaan gebruik

 • Lin

  Ik vind het prima dat we kritisch bezig met antibiotica, het is ook in eigenbelang dat resistentie beperkt blijft.
  Ik vind het wel jammer dat de intensieve veehouderij de schuld kreeg en nu blijkt dat het andere stammen zijn die een andere oorsprong hebben hoor je alleen maar dat dokters hun handen moeten wassen. Hopelijk beperken huisartsen hun antibiotica recepten ook en testen ze ook welk antibiotica precies nodig is bij minder acute ontstekingen.
  Het zou namelijk krom zijn dat er bij een acute infectie eerst biggen dood gaan omdat onderzocht moet worden wat er aan de hand is, terwijl artsen maar breed werkende soorten blijven voorschrijven.

 • koestal

  veel mensen komen ziek van vakantie uit het buitenland en moeten hier in Nederland in quarantaine omdat ze in een buitenlands ziekenhuis een resistente bacterie hebben opgelopen,zijn de boeren ook hiervan weer de schuld ?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.