AlgemeenAchtergrond

Aanscherping antibioticabeleid en handhaving vanaf 1 maart

Den Haag – De aanscherping van het antibiotica beleid per 1 maart gaat door zoals ingezet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is daarbij verantwoordelijk voor de handhaving. Het is dan ook aan de NVWA hoe situaties beoordeeld worden en om passende maatregelen te nemen, aldus een woordvoerder van het Ministerie van Economische Zaken (EZ). Op 1 maart worden de regels voor toediening en het op voorraad hebben van antibiotica aangescherpt.

Afhankelijk van de situatie kan een passende maatregel ook het geven van uitleg over de aangepaste regels inhouden. EZ reageert daarmee op uitspraken van Ludo Hellebrekers, voorzitter van de vereniging van dierenartsen KNMvD. Volgens Hellebrekers zou het handhaven per 1 maart niet terecht zijn, omdat er op detailniveau nog zaken uitgewerkt moeten worden. Voorbeelden zijn de klinische inspecties en de inhoud van bedrijfsbehandelplannen. Volgens EZ is er nog overleg gaande en komt bovendien deze week aanvullende informatie beschikbaar, onder meer op de website van RVO.nl.

Toon van Hoof, portefeuillehouder Diergezondheid van LTO Nederland, kan zich vinden in de oproep van de KNMvD-voorzitter. Van Hoof benadrukt net als Hellebrekers dat er over de hoofdlijnen van het antibioticabeleid geen discussie is, maar wijst er ook op dat de communicatie vanuit EZ en de NVWA nog op gang moet komen. “We moeten het wel goed laten landen”, aldus Van Hoof. “Er worden nu doorbraken gerealiseerd. Nu overhaasten zou alleen maar onnodig weerstand oproepen.”

Beheer
WP Admin