Boerenleven

Achtergrond 6 reacties

Opvolger Geart: ‘Groeien zonder extra koeien’

De nieuwe stal kwam niet vol door de fosfaatwetgeving. En omdat de zus van Geart Terwisscha van Scheltinga ook passie voor het bedrijf heeft, moeten ze iets anders verzinnen.

Meer koeien houden, dat wordt lastig gezien de wetgeving. Maar opvolger Geart heeft een plan B om toch te kunnen groeien. En dat zonder dat er extra werk aan vastzit.

Geart met zijn zus Aukje, beiden hebben passie voor het ouderlijk bedrijf en beiden zouden het graag overnemen. Ze kunnen het samen goed vinden, denken over veel hetzelfde. 'De een denkt iets, de ander zegt het.'
Geart met zijn zus Aukje, beiden hebben passie voor het ouderlijk bedrijf en beiden zouden het graag overnemen. Ze kunnen het samen goed vinden, denken over veel hetzelfde. 'De een denkt iets, de ander zegt het.'

Geart Terwisscha van Scheltinga (18)

Woonplaats: Jirnsum (Fr.).
Opleiding: Mbo vakexpert melkveehouderij, niveau 4 aan het Nordwin College in Leeuwarden.
Bedrijf: de ouders van Geart hebben in maatschap 100 melkkoeien op 65 hectare.
Rolverdeling: Gearts vader doet het meeste dagelijkse werk. Geart werkt mee als hij vrij is van school. Ook zijn tweelingzus Aukje helpt dan mee. “We denken over veel dingen hetzelfde, de één denkt het, de ander zegt het. Ze heeft net als ik passie voor het bedrijf en wil het misschien ook wel overnemen.”

Als ik het bedrijf overneem, verander ik..

“In 2015 hebben we een nieuwe stal gezet om meer koeien te kunnen houden. Door de invoering van fosfaatrechten werd dat lastig. Om toch te kunnen groeien, wil ik op hogere gehaltes gaan fokken. Hoe? Door Jersey en Blaarkop in te kruisen. Aan vet en eiwit produceren zit geen maximum, en zo kun je toch vooruit zonder dat het je veel geld kost. Je houdt hetzelfde werk, maar je verdient meer.”

“Verder wil ik bij blijven met de nieuwste technieken. Zo hebben we inmiddels een automatische kuilafdekking. Ideaal, in een kwartier zit het gras onder plastic. Je moet het jezelf een beetje makkelijk maken, nietwaar?”


 • Als Geart en Aukje allebei in het bedrijf willen, dan zouden ze eigenlijk meer koeien moeten houden om meer inkomen te genereren. De wetgeving zit wat dat betreft niet mee.

  Als Geart en Aukje allebei in het bedrijf willen, dan zouden ze eigenlijk meer koeien moeten houden om meer inkomen te genereren. De wetgeving zit wat dat betreft niet mee.

 • Jongvee zien opgroeien tot goed melkvee, dat proces boeit Geart enorm.

  Jongvee zien opgroeien tot goed melkvee, dat proces boeit Geart enorm.

 • In plaats van te groeien in aantal koeien, overweegt Geart om Blaarkop en Jersey in te kruisen zodat de gehaltes in de melk omhoog gaan.'Dan verdien je meer zonder extra werk.'

  In plaats van te groeien in aantal koeien, overweegt Geart om Blaarkop en Jersey in te kruisen zodat de gehaltes in de melk omhoog gaan.'Dan verdien je meer zonder extra werk.'

Mijn grote voorbeeld is ...

“(Aukje fluistert op de achtergrond: zijn zusje!) Mijn ouders. Opa begon met 40 koeien op een grupstal, later is 200 meter verderop een nieuw bedrijf gebouwd waar mijn vader mee verder is gegaan. Nu hebben we 100 koeien, een enorme ontwikkeling. Verder heb ik veel opgestoken bij stageboeren. Ze hielden me een spiegel voor, heel belangrijk om een brede blik te houden.”

Stageboeren hielden me een spiegel voor, heel belangrijk om een brede blik te houden

Het mooiste werk vind ik ...

“De combinatie van landwerk en tussen de koeien bezig zijn. Ondanks de regels, werk ik met plezier. Wat ik echt het allerleukste vind? Nou, eh, het proces van kalf tot melkkoe vind ik erg boeiend. Als je na twee jaar een goede koe in de melkstal hebt dan denk ik: dat heb ik toch goed gedaan.”


 • De radio uit en niet te veel op internet kijken, zo voorkomt Geart dat hij zich laat meeslepen in een negatieve sfeer rondom de wet- en regelgeving. 'Dit is waar we het mee moeten doen.'

  De radio uit en niet te veel op internet kijken, zo voorkomt Geart dat hij zich laat meeslepen in een negatieve sfeer rondom de wet- en regelgeving. 'Dit is waar we het mee moeten doen.'

 • De automatische kuilafdekking bevalt uitstekend: 'Je moet het jezelf een beetje makkelijk maken, nietwaar?'

  De automatische kuilafdekking bevalt uitstekend: 'Je moet het jezelf een beetje makkelijk maken, nietwaar?'

Ik heb een hekel aan...

“Mensen die de regels bepalen en die denken dat ze er verstand van hebben terwijl dat niet zo is. Dat is niet leuk. Maar ja, die regels, daar moeten we het mee doen. Ik zet gewoon de radio uit en kijk niet al te veel op internet. Ik laat me niet meeslepen door de negatieve sfeer.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan ...

“Koop ik een koppel geiten. Het is lastig uitleggen maar ik vind het zulke leuke beesten. Wie weet ga ik ooit wel geiten melken op een andere locatie, dan kan mijn zusje hier verder.”

Over vijf jaar ...

“Na het mbo wil ik door naar het hbo, daarna zoek ik eerst werk buiten de deur. En dan het bedrijf overnemen, maar dan zijn we wel verder vooruit dan vijf jaar.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Leuke reportage van jonge mensen die er nog zin in hebben.Alleen die graskuil ziet er raar uit,ligt die midden in het water na een overstroming? Of zie ik dat verkeerd.

 • EL

  Ze hebben in ieder geval regen gehad!

 • Vhouder

  bij ons zie je alleen zoveel water in het zwembad

 • husky

  Ik denk dat hij de kolk aan het openmaken is, this inderdaad een apart gezicht

 • haj146

  Gehaltes zijn idd altijd nog onbeperkt gelukkig. Had je trouwens niet beter fosfaat kunnen kopen van dat geld van zo'n automatisch afdeksysteem? Gewoon een vraag niet negatief bedoeld btw

 • veldzicht

  Volgens mij gaat de foto over automatisch kuilafdekken.Heeft dat water iets met afdekken te maken of was er toevallig net een hevige wolkbreuk geweest en staat het erf blank.Ik snap er niks van.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.