Boerenleven

Achtergrond 1 reactielaatste update:6 jul 2020

‘Van deze trekker zijn er 700 gemaakt’

Meinte Speerstra was jarenlang bezig om de Vevey 560 op te knappen. De bijzondere trekker van Zwitserse makelij dateert van 1948.

“Ik heb deze Vevey 560 in 2002 gekocht van m’n baas, Sietze Posthumus. De trekker stond bij hem op het erf. Ik wilde ’m heel graag hebben. Het is een bijzondere verschijning, ook al verkeerde-ie toen niet in al te beste staat. Na enig aandringen kon ik ’m kopen.

Vevey-trekkers werden tussen 1936 en 1962 gebouwd. Er bestaan 27 verschillende types. De Vevey 560 dateert van 1948 en is van Zwitserse makelij. Dit exemplaar is eind jaren zeventig in Friesland terecht gekomen en heeft nadien verschillende eigenaren gehad.”

Lees verder onder de foto‘s.

Meinte Speerstra (40) is woonachtig in Oosterwierum (Fr.). Hij is werkzaam bij Posthumus Burgwerd (draaien en frezen). De technisch aangelegde Speerstra heeft een passie voor oude trekkers en voertuigen. Hij kreeg die liefhebberij met de paplepel ingegoten van zijn vader Harm. Naast de Vevey 560 heeft Speerstra ook een Vevey B3a in bezit. Die trekker – waar slechts 100 van zijn gemaakt – is hij nu aan het opknappen. Kijk op YouTube (zoeken op: Meinte Speerstra) voor video’s. - Foto: Anne van der Woude
Meinte Speerstra (40) is woonachtig in Oosterwierum (Fr.). Hij is werkzaam bij Posthumus Burgwerd (draaien en frezen). De technisch aangelegde Speerstra heeft een passie voor oude trekkers en voertuigen. Hij kreeg die liefhebberij met de paplepel ingegoten van zijn vader Harm. Naast de Vevey 560 heeft Speerstra ook een Vevey B3a in bezit. Die trekker – waar slechts 100 van zijn gemaakt – is hij nu aan het opknappen. Kijk op YouTube (zoeken op: Meinte Speerstra) voor video’s. - Foto: Anne van der Woude

Kleine draaicirkel

“In mijn ogen heeft Vevey revolutionaire trekkers gebouwd, waar heel goed over nagedacht is. De 560 heeft een zeer kleine draaicirkel en was toen al voorzien van een sperdifferentieel en onafhankelijke remmen.

Ik ben wel 10 jaar bezig geweest om de trekker helemaal op te knappen. Het was lastig om aan onderdelen te komen. Ik heb de onderdelen veelal zelf gerepareerd of nagemaakt.”

Trekker uit mijn jeugd: de Vevey van Meint Speerstra. - Foto: Anne van der Woude
Trekker uit mijn jeugd: de Vevey van Meint Speerstra. - Foto: Anne van der Woude

Een echte kenner

“Het motorblok heb ik in 2003 gekocht van de Zwitserse hobbyist Franz Morgenegg. Hij heeft een hele verzameling Vevey-trekkers, waaronder ook een 560. Daar had-ie nog een reserveblok van liggen, die hij aan mij gunde. Morgenegg heeft ooit een boek geschreven over Vevey-trekkers en is een echte kenner. Hij wist zelfs dat er in Nederland een 560 rondreed, die van mij dus.”

Meinte Speerstra werd onlangs vader van een zoon: Bouwe Jan. Het geboortekaartje verraadt Speerstra’s passie voor Vevey-trekkers.
Meinte Speerstra werd onlangs vader van een zoon: Bouwe Jan. Het geboortekaartje verraadt Speerstra’s passie voor Vevey-trekkers.

Ophangsysteem voor werktuigen

“De Vevey 560 heeft een Amerikaanse 6-cilinder Buda-Lanova dieselmotor. De koplampen in de grill zorgen voor een bijzondere uitstraling. De trekker heeft een eigen ophangsysteem voor werktuigen. In Zwitserland heb ik nog eens een mechanische hef op de kop getikt.”

De trekker heeft een eigen ophangsysteem voor werktuigen. Speerstra kocht in Zwitserland een mechanische hef.
De trekker heeft een eigen ophangsysteem voor werktuigen. Speerstra kocht in Zwitserland een mechanische hef.

Eén reactie

  • Sylke

    Moii Geluid!

Of registreer je om te kunnen reageren.