Boerenleven

Achtergrond 3 reacties

1965: Grote spuitwolk in de boomgaard

De ontwikkelingen in de fruitteelt gingen snel. Met deze spuit kon in 1 uur wat vroeger 3 dagen kostte.

De foto hieronder is vermoedelijk ergens halverwege de jaren ‘60 van de vorige eeuw gemaakt. Het apparaat is een axiaalspuit, bedoeld om met luchtondersteuning een bepaald gewasbeschermingsmiddel van onderaf in de fruitbomen te spuiten.

Het ging allemaal een stuk sneller dan de motorspuit die op een wagen achter de trekker werd meegevoerd, maar waarbij de boer nog zelf een spuitlans vasthield en elke boom apart behandelde.

Lees verder onder de foto

De spuitvloeistof, veelal met koper, kwik en, nóg beter, DDT, werd met deze spuit hoog tussen de fruitbomen verneveld. Voor menselijke veiligheid was destijds amper aandacht. - Foto: Misset
De spuitvloeistof, veelal met koper, kwik en, nóg beter, DDT, werd met deze spuit hoog tussen de fruitbomen verneveld. Voor menselijke veiligheid was destijds amper aandacht. - Foto: Misset

Weinig aandacht voor persoonlijke veiligheid

De ontwikkelingen in de apparatuur gingen snel, maar aandacht voor persoonlijke veiligheid stond niet bovenaan het prioriteitenlijstje. De chauffeur zit op de trekker zonder enige vorm van bescherming. Hoewel het bestrijdingsmiddel achter hem omhoog spuit, is het ondenkbaar dat hij zelf niets binnenkreeg. Boeren klaagden in die jaren soms over misselijkheid na het spuiten, dat is tegen de achtergrond van de werkwijze niet zo vreemd.

Nadelen van axiaalspuit

De axiaalspuit was destijds een knap staaltje techniek, maar de nadelen bleken ook al snel. De onderste delen van de bomen werden goed geraakt, maar hoger dan maximaal 3 meter kwam de spuitnevel niet. Die nadelen had de mastspuit niet. Dit type was, simpel gezegd, een rechtopstaande spuitboom (mast) met een zijwaartse verneveling. Hierbij kwam de spuitnevel wel tot hoog in de bomen, mits de spuitboom lang genoeg was.

De spuitwolk was lang een kenmerkend verschijnselen voor de fruitteelt. Inmiddels worden driftarme doppen gebruikt waardoor preciezer gewerkt kan worden en er veel minder middel terecht komt op plekken waar dat niet de bedoeling is.

Bekijk ook deze voorlichtingsfilm over de nevelspuit uit 1953:

Dit artikel is te lezen in Boerderij 41 van dinsdag 7 juli en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen

Laatste reacties

  • veldzicht

    De goede oude tijd toen alles nog goed was in de jaren 60. Toen werd er nog Volop gespoten met DDT en parathion,maar hoorde je geen mens over insecten sterfte tot 2018 een paar Duitse onderzoekers in een natuuurgebied 76% minder insecten vond.De schuldige? wie anders de boer terwijl er tientallen andere oorzaken zijn aan te wijzen wat de oorzaak zou kunnen zijn.Alleen al warme,natte , droge, koude winter of zomer kan het aantal insecten met de helft doen stijgen of dalen.En dan nog water vervuiling door medicijnresten en schoonmaakmiddelen,uitstoot motorvoertuigen etc. etc.

  • Nathanael

    Goed dat deze praktijken afgelopen zijn. De gevolgen voor mens, dier en plant zijn niet te overzien... Hoe minder er gespoten wordt, hoe beter. Tijden zijn veranderd, niet alles ten goede, maar de persoonlijke veiligheid in ieder geval wel! Daarbij is de insectensterfte zeker een gevolg van chemie, zowel vroeger als nu. Daarnaast zijn er nog vele oorzaken, de meeste van menselijke aard; maar het is toch te gek om als boer dat in de hand te werken? We zijn zo afhankelijk van insecten...

  • trekker123

    In de bio landbouw wordt ook genoeg gespoten. Het gaat er niet om DAT er wordt gespoten, maar WAT er wordt gespoten.

Of registreer je om te kunnen reageren.