Dierenactivisten zijn vaak wel bereid tot een gesprek maar als de sfeer intimiderend wordt, stel dan een grens. Op die manier wil je niet verder praten. BoerenlevenAchtergrond

Kritiek? Zo houd je als boer zelf de regie

Schelden, beledigen en bedreigen, als boer lijk je machteloos te staan. Maar je kunt zelf de ‘stop-knop’ bedienen en zo de regie behouden.

Het zal je maar gebeuren: zonder dat je erop voorbereid bent, kun je als boer of boerin verrot gescholden worden, enkel en alleen omdat je vee houdt. Scheldpartijen, beledigingen en zelfs bedeigingen vinden vooral plaats op sociale media. Recent overkwam het een deelnemer aan de rubriek Opvolger in Boerderij. Zij werd op sociale media door aanhangers van actiegroep Eyes in Animals door het slijk gehaald. Maar internet is niet de enige plek waar wordt gescholden en gedreigd. Vorig jaar werden na enkele stalbranden stallen en schuurtjes beklad met teksten als ‘burn in hell’. Sommige boeren kregen agressief getinte telefoontjes, bij anderen bleek er stiekem gefilmd te zijn en het overkwam een varkenshouder in Boxtel een jaar geleden dat een grote groep internationale activisten de stallen binnendrong en weigerde te vertrekken.

Intimideren is de grens. Een gesprek dat die kant opgaat, moet je stoppen

Boeren zouden zich graag verdedigen tegen het negatieve en vertekende beeld dat andersdenkenden verspreiden, maar het lijkt vechten tegen de bierkaai. Heeft in gesprek gaan eigenlijk wel zin? “Dat ligt eraan”, zegt Jannie de Jong, boerendochter, expert in agressie en eigenaar van de website agressietraining.nl. “Agressie tegen boeren gaat vaak over vermeend dierenleed. Wij noemen dat witteboordenagressie, dat wil zeggen dat iemand vanuit een positie van beter-weten en arrogantie zegt dat de ander verkeerd bezig is. Het is neerbuigend, kleinerend gedrag. Hoe je daarmee om kunt gaan? Door het om te buigen. Bijvoorbeeld door te zeggen: ik hoor wat u zegt, maar de manier waarop u tegen mij praat vind ik niet prettig. Ik wil best met u praten, maar wel op een normale manier. Zo niet, dan stop ik het gesprek. Je houd op deze manier de regie en laat de keuze om al dan niet verder te praten bij de ander.”

Lees verder onder foto

Dierenactivisten zijn vaak wel bereid tot een gesprek maar als de sfeer intimiderend wordt, stel dan een grens. Op die manier wil je niet verder praten. - Foto: ANP

Dierenactivisten zijn vaak wel bereid tot een gesprek maar als de sfeer intimiderend wordt, stel dan een grens. Op die manier wil je niet verder praten. – Foto: ANP

Gehoord worden

Dat gesprek kan telefonisch zijn, maar ook online. “Actievoerders willen wel graag gehoord worden, dus die zullen het niet fijn vinden als er de ander niet meer wil praten of luisteren. Daar kan het lukken het gesprek om te buigen. Maar je hebt altijd een groep die het alleen maar gaat om kwetsen, beledigen en bangmaken. Dat zijn mensen die hun gedrag niet aan willen passen. Ermee in gesprek gaan, heeft geen enkele zin en dat kun je dan ook beter niet doen.”

Daar is Noëlle Aarts, hoogleraar socio-ecologische interacties aan de Radboud Universiteit en directeur van het Instituut voor Science in Society, het mee eens. Ze bestudeert met name dialogen tussen andersdenkenden en ze signaleert dat het activisten niet is te doen om te onderhandelen, maar om iets aan de kaak te stellen. “Daarom zijn het ook activisten. Ze zijn er in verschillende gradaties, maar met sommigen heeft het inderdaad geen zin om te proberen de dialoog aan te gaan.”

Wel doen

• Maak onderscheid tussen mensen die bereid zijn tot discussie en mensen die daar niet voor openstaan.
• Steek geen energie in mensen die niet openstaan voor discussie.
• Verras de ander en toon interesse: maar waaróm vind u dat?
• Voelt de gesprekstoon niet goed? Geef dan dat aan. Zeg ook dat u in die sfeer niet verder wilt praten, mailen, appen of wat dan ook.
• Blijft de ander intimeren, schelden en dreigen? Kap dan het gesprek of mailverkeer resoluut af.
• Doe altijd aangifte van bedreiging, ook als je niet weet wie de persoon achter een anoniem account is.
• Op internet en sociale media: blokkeer mensen en organisaties waarmee een respectvolle dialoog niet mogelijk is.

Niet doen

• Laat je niet meeslepen door emoties, ga niet terugschelden of jij-bakken. Dat is allemaal munitie voor de ander om nog feller uit te halen.
• Reageer je boosheid en frustratie niet af op internet of sociale media, gooi het er liever uit bij je partner, familie of een goede vriend(in). Even uitrazen lucht op, zonder dat je voeding geeft aan de persoon of personen met wie het allemaal begon.
• Ga je niet verdedigen, daarmee maak je jezelf onnodig klein.
• Laat je niet kisten, blijf trots op wie je bent en wat je hebt bereikt.

Aangifte doen

De Jong: “Online kun je zulke mensen blokkeren. Ik raad ook aan om aangifte te doen.” Wat ze in elk geval ten sterkste afraadt, is om je te laten verleiden tot emotie. Dat werkt als olie op het vuur voor de ander. Ga dus niet terugschelden of jij-bakken. “En nogmaals, als er een beledigende toonzetting is, ga dan niet in discussie, dat leidt tot niets. Als er op een neutrale, respectvolle manier meningen en zienswijzen uitgewisseld worden, dan mag dat. Het is vervolgens aan de boer om te bepalen of hij daar ook zin in heeft. Als hij het gevoel krijgt dat de ander een mening aan het doordrukken is, een visie op wil leggen, of gaat vingerwijzen, dan gaat dat weer richting intimideren. Dat is de grens. Dan kun je weer zeggen: ik hoor wat u zegt, maar deze manier van praten ervaar ik als onprettig en als u zo doorgaat, stop ik het gesprek. En dan kun je bijvoorbeeld weglopen of het hek dichtdoen.”

Door zelf te bepalen of je een gesprek aan wilt gaan en op wat voor manier, houd je volgens De Jong ook de regie. “En je behoudt dan ook je eigenwaarde.”

Gratis e-boek

Meer weten? Download nu gratis het e-book De Witteboorden Survival Guide. In dit boek staat alles over de aanpak van witteboordenagressie, hoe je zo’n agressor herkent, ontmaskert en de mond snoert en hoe je zelf in evenwicht blijft als je agressief benaderd wordt.

Beheer
WP Admin