Bouw geen muur, maar bouw een brug, als je problemen ondervindt in de samenwerking of communicatie op je bedrijf. - Foto: Dave Webb op Unsplash BoerenlevenOpinie

‘Bedrijfsovername: bouw geen muur, bouw een brug!’

Zo af en toe zijn er situaties waarvan ik denk: dit had toch anders gekund? Zoals bij bedrijfsovernames.

Jaren geleden heeft hij het familiebedrijf overgenomen van zijn ouders. Tijdens zijn werkzame leven is er flink geïnvesteerd en ontwikkeld. Zijn bedrijf staat er prima bij, vindt hij zelf. Hij is trots op wat hij bereikt heeft. En terecht. Zijn harde werk heeft hem geen windeieren gelegd.

En toch is hij niet blij.

Geen partner, geen kinderen, neef als opvolger

Hij heeft geen partner en geen kinderen. Daar is hij nooit aan toegekomen. Zijn bedrijf doorgeven aan een zoon of dochter zit er niet in. En dat doet pijn. Gelukkig vond hij in zijn neef een opvolger; toch iemand in de familie om het bedrijf aan over te dragen.

Samenwerking in maatschap begint te schuren

Een paar jaar geleden is het maatschapscontract getekend in de hoop en verwachting dat alles goed zou komen. Maar neef heeft een andere kijk op het vak. Die wil andere keuzes maken dan hijzelf. De samenwerking begint te schuren en te scheuren. Ook qua karakter lijken oom en neef elkaar in de weg te zitten, terwijl het in het begin toch zo mooi leek.

Na het zoveelste meningsverschil besluit hij er een punt achter te zetten. Dit gaat niet meer. De accountant rekent, de bank adviseert en voor hij het weet zit hij teleurgesteld in zijn nieuwe woning in het dorp. Met onrust in de familie en pijn in het hart.

Stel vragen als: passen we wel bij elkaar?

Zo af en toe zijn er situaties waarvan ik denk: dit had toch anders gekund? Natuurlijk zijn niet alle problemen te voorkomen en je hebt ook niet alles in de hand … Maar met de juiste aandacht voor, tijdens en na de samenwerking kun je toch echt een heel eind komen. Vragen als: ‘Passen we wel bij elkaar?’, ‘Wat zijn de wederzijdse verwachtingen?’, ‘Welke bedrijfsvisie hebben we?’, ‘Waar ligt welke verantwoordelijkheid?’ en ‘Hoe doen we het werk?’ horen daar onder andere bij.

Om deze vragen te kunnen beantwoorden, moet je eerlijk zijn naar jezelf en naar elkaar. Een goede onderlinge communicatie hoort daar onlosmakelijk bij. En juist bij die zo belangrijke communicatie gaat het helaas regelmatig fout. Een fout die – eenmaal gemaakt – erg lastig is te herstellen.

Iemand deed eens de uitspraak: ‘bouw geen muren maar bouw bruggen’

Iemand deed eens de uitspraak: ‘bouw geen muren maar bouw bruggen’. Als je niet communiceert met elkaar, bouw je een muur tussen jezelf en de ander. En tegen muren kun je alleen maar oplopen.

Een brug bouwen is daarom veel handiger, maar dat kan ook lastig zijn. Het vraagt veel van je. Luisteren, geduld en begrip, bijvoorbeeld. Maar als dat lukt, helpt het je om verschillen te overbruggen en te zoeken naar oplossingen en gezamenlijke doelen. En dat is wat je wilt, toch?

Daarom, werk je samen? Bouw een brug! Werk aan je onderlinge communicatie. Goede (familie)verhoudingen zijn de basis voor een gezond (familie)bedrijf. Goede onderlinge communicatie is daarbij de sleutel tot succes.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin