Boerenleven

Achtergrond 6 reacties

1951: Boete voor weilanden vol distels

De jaarlijkse distelschouw maakte in 1951 plaats voor de Distelverordening.

De foto hieronder is gemaakt in 1958 en heeft vermoedelijk bij een artikel gestaan over de verplichte bestrijding van distels.

Lees verder onder de foto

Een veld vol distels in 1958. De pluizige zaadjes waaien tot ver in de omtrek. Een distelverordening verplichtte grondeigenaren percelen te zuiveren maar het was vroeger veel werk dat gepaard ging met extra kosten. - Foto: Misset
Een veld vol distels in 1958. De pluizige zaadjes waaien tot ver in de omtrek. Een distelverordening verplichtte grondeigenaren percelen te zuiveren maar het was vroeger veel werk dat gepaard ging met extra kosten. - Foto: Misset

Bij gebrek aan arbeid werden weilanden distelakkers

Al sinds begin 1900 werden boeren geacht dit onkruid in te dammen door het af te maaien voor het in de bloei schoot of door het met wortel en al uit te steken. Dat was veel werk en niet iedereen had extra arbeid beschikbaar. Dat betekende dat sommige weilanden mooi schoon waren en andere verwerden tot distelakkers. Dat was andere boeren een doorn in het oog, omdat zij het zaad vervolgens weer op hun met moeite schoongehouden grond kregen.

Ergens rond 1930 waren er gemeentes die overgingen op een jaarlijkse distelschouw. Boeren die te weinig deden om distels te bestrijden, kregen een boete van het waterschap. Soms ging dat mis, omdat burgemeesters de schouw naar zich toe wilden trekken. Omdat niet duidelijk was wie nou de controle deed en wie de boetes uitschreef, bleven sommige streken ongeschouwd.

Grond verplicht zuiveren van distels

Zonder deze stok achter de deur, staken her en der toch weer distels de kop op. Beleidsstukken uit 1951 laten zien dat toen officieel de Distelverordening werd afgekondigd. Die hield plechtig gezegd in dat ‘Rechthebbenden van gronden verplicht waren deze te zuiveren of doen zuiveren van distels, behorende tot de soorten Cirsium arvense (akkerdistel), Cirsium lanceolatum (speerdistel) en Cirsium palustre (kale jonker) voordat ze in bloei kwamen.’

Dit artikel is ook te lezen in Boerderij 33 van dinsdag 12 mei en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen

Laatste reacties

 • farmerbn

  En nog steeds staan er distels. Volgens mij staan er meer distels in natuurgebieden dan op boerenland. Boeren moeten meer op hun strepen gaan staan en met de wet in de hand die natuurorganisaties verplichten de distels te verwijderen.

 • Kaiser

  farmerbn, wat denk je van wegbermen en aarden geluidswallen bij wegen. Daar is het vaak een en al distels. Bij mij in de buurt is een fietspad waar je in de zomer maar beter niet met korte broek kan gaan fietsen vanwege de vele distels vlak langs het fietspad.

 • ghsmale

  als de boetes nu werden gehandhaafd waren natuurmonumenten en Rijkswaterstaat failliet..
  één grootte rotzooi maken ze ervan.

 • Boerke Toon

  Voeg ook even het Jacobskruiskruid toe aan de distelverordening. Is giftig voor het vee wanneer ze dit eten uit hooi en uit de kuil. Is in het recente verleden massaal gezaaid via bloemenmengsels door waterschappen en gemeentes.

 • farmerbn

  Als je distels ziet , kun je toch de politie bellen? En als die niet komen naar de rechter gaan. Geheid dat je dat geschil wint. Kun je 'rechthebbenden van gronden ' verplichten de distels te verwijderen.

 • koeboertje

  Een mailtje naar de openbare werken van de gemeente en wijzen op de distelverordering werkt in onze gemeente .
  Of de plaatselijke LTO afdelingen vragen of ze dit aankaarten bij de gemeente met gemeentelijk overleg .

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.