Foto: Peter Roek BoerenlevenAchtergrond

‘Ik wil papa 45 cent per liter betalen’

Chocola maken met goedbetaalde melk van thuis, dat is het idee.

Yvonne van Oosterhout (22) uit Wagenberg (N.-Br.) studeert voedingsmiddelentechnologie aan de HAS in Den Bosch. Haar laatste jaar staat in het teken van de specialisatie Betekenisvol Ondernemen. De HAS omschrijft dat op de eigen website als ‘eerlijk en duurzaam zaken doen in een wereld die kampt met serieuze economische, sociale en ecologische uitdagingen’.


Lees verder onder de foto.

Yvonne studeert voedingsmiddelentechnologie maar in haar vrije tijd helpt ze graag mee op de boerderij thuis. - Foto's: Peter Roek

Yvonne studeert voedingsmiddelentechnologie maar in haar vrije tijd helpt ze graag mee op de boerderij thuis. – Foto’s: Peter Roek

Lage melkprijs

“Het is geen heel voor de hand liggende richting als je voedingsmiddelentechnologie studeert, maar ik werd getriggerd door mijn vader. Samen met mijn oom heeft hij een melkveebedrijf en ik hoorde hem altijd zeggen dat de melkprijs zo laag is. Toen dacht ik: dat wil ik verder gaan onderzoeken. Ik kwam erop uit dat de melkprijs minimaal 45 cent per liter moet zijn om alle kosten en de gemaakte uren te dekken. Dat is ongeveer 10 cent meer dan wat papa nu krijgt. Toen ben ik verder gaan denken: op wat voor manier zou je melk een meerwaarde kunnen geven? Ik kwam uit bij chocola.”

Ik dacht, die chocola ga ik zelf maken

Tony Chocolonely

Aanvankelijk wilde ze een keurmerk opzetten voor producten gemaakt van grondstoffen waarvoor boeren genoeg betaald krijgen. Genoeg in de zin van: kostendekkend, inclusief de gewerkte uren. Om hierover meer te weten te komen, nam ze contact op met Tony Chocolonely, het chocolademerk dat staat voor slaafvrije chocolade en eerlijke prijzen voor boeren. “De medewerker die ik sprak wilde wel samenwerken als ik voor hun chocola melkpoeder kon leveren, gemaakt van goedbetaalde melk. Maar toen ik er wat beter over nadacht, vond ik melkpoeder maken niet zo interessant, het is weinig innovatief. Toen dacht ik: die chocola ga ik gewoon zelf maken.”

Lastig om op zo’n kleine schaal chocola te maken

Positieve reacties van consumenten

Wat volgde was een zoektocht naar de mogelijkheden. “Mijn plan was om 200 repen te maken met melk van de boerderij thuis. Ik zou mijn vader daarvoor 45 cent per liter betalen. Het bleek alleen lastig om op zo’n kleine schaal chocola te maken. Ik heb de repen dus nog niet. Om op een beurs toch iets te kunnen laten zien, heb ik zelf een mal gemaakt en die gevuld met witte en bruine chocola die ik thuis gesmolten had. Die kleuren staan natuurlijk voor de vlekken van een koe. De reacties van mijn begeleiders op school, van mijn familie, boeren en consumenten waren ontzettend positief, ik denk dus dat ik er mee verder ga. Op kleine schaal lukt het niet, maar ik wil verder onderzoeken wat er mogelijk is als ik het op grotere schaal aanpak. Wat de reep moet gaan kosten weet ik nog niet, daarvoor heb ik nog niet genoeg gegevens.”

Eerst afstuderen

En de boerderij thuis? “Als het kan, help ik graag mee, vooral de verzorging van de kalfjes doe ik graag, maar mijn broer gaat het overnemen. Wie weet gaan we later ooit samenwerken: hij de koeien en ik de verwerking van de melk tot chocola. Maar dat is nog wel heel ver weg. Eerst maar eens afstuderen.”


Lees verder onder de foto.

‘Ik wil papa 45 cent per liter betalen’


De kleuren staan voor de vlekken van een koe

De vader van Yvonne van Oosterhout heeft samen met haar oom een melkveebedrijf in Wagenberg (N.-Br.). Omdat Yvonne hen vaak hoorde over de lage melkprijs, bedacht ze iets waardoor ze hen een eerlijke prijs kan bieden: chocola maken. Het plan is er, nu de reep nog.

Dit artikel is onderdeel van het paasthema ’Op zoek naar een eerlijke prijs’. Lees het complete thema digitaal in Boerderij-magazine.

Beheer
WP Admin