Boerenleven

Achtergrond 1 reactie

Opvolger Ruben: ‘Alles in kleine stappen en met plezier’

Een klein beetje groeien nog, dan is het bedrijf volgens opvolger Ruben Veening in balans.

Opvolger Ruben Veening houdt van afwisseling en hij geniet als alles lekker loopt. Plezier hebben in het werk, dat is voor hem erg belangrijk. Lees hier over zijn plannen.

Ruben Veening (26) woont in Noordwolde (Gr.) en studeert aan Aeres Hogeschool Dronten, hij volgt de richting dier- en veehouderij. - Foto’s: Joris Telders
Ruben Veening (26) woont in Noordwolde (Gr.) en studeert aan Aeres Hogeschool Dronten, hij volgt de richting dier- en veehouderij. - Foto’s: Joris Telders

Als ik het bedrijf overneem, dan verander ik ...

“Op korte termijn niet zo heel veel. Geleidelijk willen we doorgroeien naar 70 melk- en kalfkoeien, dan is het bedrijf naar mijn idee in balans. Daarnaast willen we onze melk nog duurzamer produceren. Hierbij denk ik aan het plaatsen van een windmolen of zonnepanelen om zo onze eigen energie op te wekken.”

Ruben zit sinds twee jaar met zijn ouders in de maatschap. Ze houden 65 melk- en kalfkoeien, ook is er een zorgtak waar vier dagen per week acht mensen met een verstandelijke beperking dagbesteding krijgen. Rubens moeder doet ondersteunend werk en heeft een baan buiten het bedrijf, samen met zijn vader doet Ruben de dagelijkse bedrijfsvoering. Naast het werk op de boerderij werkt Ruben drie dagen in de week als bedrijfsadviseur. Voor de zorgtak is een vaste begeleider ingehuurd. Maar iedereen kan elkaar aanvullen en vervangen. “Flexibiliteit is ons motto.”
Ruben zit sinds twee jaar met zijn ouders in de maatschap. Ze houden 65 melk- en kalfkoeien, ook is er een zorgtak waar vier dagen per week acht mensen met een verstandelijke beperking dagbesteding krijgen. Rubens moeder doet ondersteunend werk en heeft een baan buiten het bedrijf, samen met zijn vader doet Ruben de dagelijkse bedrijfsvoering. Naast het werk op de boerderij werkt Ruben drie dagen in de week als bedrijfsadviseur. Voor de zorgtak is een vaste begeleider ingehuurd. Maar iedereen kan elkaar aanvullen en vervangen. “Flexibiliteit is ons motto.”

Mijn grote voorbeeld is ...

“Mijn vader. Als ik zie waar we vijftien jaar geleden stonden en waar we als bedrijf nu staan, dan ben ik best trots op mijn pa.”

Het mooiste werk vind ik ...

“O, ik vind al het werk rond de boerderij leuk, zelfs aan de administratie heb ik geen hekel. Melken, bekappen, insemineren, ik doe het allemaal graag. Waar ik echt heel blij van word? Nou gewoon, als alles lekker loopt. Als ik de stal in kom en zie dat het goed gaat met de koeien en dat de zorgboeren met plezier bezig zijn, dan geniet ik.”

Ruben vindt al het werk rond de boerderij leuk. “Melken, bekappen, insemineren, ik doe het allemaal graag.”
Ruben vindt al het werk rond de boerderij leuk. “Melken, bekappen, insemineren, ik doe het allemaal graag.”

Ik heb een hekel aan ...

“Alles wat je lang aaneengesloten doet, wordt minder leuk. Ik houd juist van de afwisseling. Maar vooruit, iets wat minder leuk is, is bijvoorbeeld kalverhokken uitmesten. Dat doen we met de hand en meestal is er hulp van de zorgboeren. Voor hen is het een onderdeel van hun dagbesteding, maar als ze er eens een dag niet zijn en je doet het alleen, dan is er niet zoveel aan.”

Boerderijwerk is afwisselend en dat past goed bij Ruben.
Boerderijwerk is afwisselend en dat past goed bij Ruben.

Als ik een miljoen win in de loterij dan ...

“Zou ik het geld deels investeren in het bedrijf en een deel bewaren voor later. Ik ben momenteel aardig tevreden hoe het loopt dus heb ik zo geen grote wensen over wat ik gelijk zou gaan doen. Ik maak nu ook tijd voor vakantie en leuke dingen tussen de bedrijven door, dat moet je niet voor later bewaren.”

Grote wensen heeft Ruben momenteel niet. Hij is tevreden met alles zoals het nu loopt.
Grote wensen heeft Ruben momenteel niet. Hij is tevreden met alles zoals het nu loopt.

Over vijf jaar dan ...

“Werk ik nog steeds buiten de deur. Ik vind het leuk en het extra inkomen is welkom. Verder heb ik dan mijn eigen stek, momenteel woon ik nog thuis. Over vijf jaar is ook het bedrijf verder ontwikkeld. Alles in kleine stappen en met de gedachte dat plezier hebben in je werk voor mij het allerbelangrijkste is.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Eén reactie

  • koeboertje

    Heel mooi Ruben vindt alle werkzaamheden leuk zelfs de administratie , zo hou je het lang vol zowel lichamelijk als geestelijk . En met beide benen op de grond succes verder

Of registreer je om te kunnen reageren.