Boerenblog

6 reacties

‘Ons bedrijf is verkocht’

De laatste maand, de laatste week, de laatste dag ... En toen was het zover. We zaten bij de notaris. Terwijl ik daar zat, wilde ik weg.

De boerderij is verkocht. Op vrijdagochtend 31 januari zijn Henk, ik, de kopers en onze makelaar naar de notaris gegaan. Een heel gekke dag.

Terwijl ik daar zat, wilde ik eigenlijk weg. Weg van dit gevoel en van deze gebeurtenis.

En dat is gek en toch ook weer niet, want dit was het doel. Op 4 maart 2019 besloot Henk om de boerderij te verkopen, op 1 juni kwam het bedrijf op de markt en vlak voor de kerst zijn we samen met de kopers tot een deal gekomen. Eigenlijk een droomscenario voor iedereen die deze beslissing neemt.

Alles financieel en administratief afstemmen

Afgelopen januari stond in het teken van alles financieel en administratief afstemmen. En dan die laatste maand. Die week. Die dag. Hoewel er geen greintje twijfel is, want we hebben er echt álles aan gedaan, was het gek.

Het is ook fijn dat Henk op zondagochtend naast me wakker wordt in bed, in plaats van dat hij met het ontbijt komt aanschuiven

Het is heerlijk om op skivakantie te gaan zonder je druk te maken over vervanging of andere zaken die daarbij komen kijken. Het is ook fijn dat Henk op zondagochtend naast me wakker wordt in bed, in plaats van dat hij met het ontbijt komt aanschuiven. En dat hij, terwijl ik wat huishoudelijke klusjes doe, met de kinderen in de kamer het avondeten voorbereidt. Dat gevoel kennen maar weinig boerinnen. Het geeft rust. Heel erg veel rust.

In 2018 heb ik elke vrije dag besteed aan een ‘overlevingsplan’ voor de boerderij

Het is onwerkelijk, want de afgelopen twaalf jaar zijn heel zwaar geweest. Het lijkt dan ook bijna niet te kunnen dat de verkoop en het gevoel bij de kopers zo goed is. We zijn het niet gewend, dat iets bijna vanzelf lijkt te gaan. Maar het is niet vanzelf gegaan.

In 2018 heb ik elke vrije dag besteed aan een ‘overlevings’plan voor de boerderij. Henk had naast zijn normale 60- tot 70-urige werkweek ook alleen maar afspraken voor een alternatief plan.

Naar Utrecht, Amsterdam, Parijs, België, Zwolle, Enschede, we zijn overal naartoe gereisd. Op zoek naar ideeën, naar partners, naar alternatieve financieringen.

Ook onze ouders hebben tot het einde tomeloze inzet getoond

We hebben gesprekken gevoerd met bedrijven, de bank, met verschillende overheden. Een brainstormsessie met een groep mensen van binnen en buiten de sector.

En ondertussen draaide het bedrijf, ons gezin en mijn werk door mede dankzij de ouders van Henk. Die hebben ook, ik zou zeggen tot het einde, tomeloze inzet getoond.

Maar ook voor hen is het nu rust. Niet de rust die we hadden bedacht maar wel die nu nodig is.

Mensen uit het dorp kwamen langs om ons een hart onder de riem te steken. De dominee kwam op de koffie

We zijn heel erg blij met de kopers, jonge en enthousiaste broers met hun vrouwen en ouders. Dat komt echt helemaal goed.

Maar die laatste week was echt heftig. Afscheid van de melkers, de veekoopman, de voerspecialist, de dierenarts, de tankwagenchauffeurs, het agrarisch uitzendbureau, onze jager, de gasolieboer.

Mensen uit het dorp kwamen langs om ons een hart onder de riem te steken. De dominee kwam op de koffie. Het was net even of er iemand was overleden.

Wat Henk straks gaat doen? Eerst maar eens bijkomen!

Laatste reacties

 • Firma Vellenga

  Natuurlijk volgen wij jullie ook nog steeds. Dit was het dan.... Bedrijf beeindigd en verkocht. Daar wordt je als boer stil van. Het staat velen van ons te wachten. Lijkt mij dat jullie er wel komen. Nog jong en nog volop in het leven. Ik hoop dat er gauw een tijd komt dat jullie kunnen zeggen, dit was een goede keuze. Een wijntje in de zon waar ook maar, hoofd omhoog en geniet van alles wat op jullie pad komt. Voor de oudere boeren lijkt het me moeilijk. Het was je doel in het leven je hebt alles gedaan en toch word je afgescheept door regel/wetgeving en misschien een andere generatie Je bent zoekende naar je trots. Zo is het leven... Connie Hop en familie het gaat jullie goed.

 • PieterXT

  Met een lach en een traan de langverwachte column... "de column die je wist dat zou komen..." Wij voelden het aankomen, lazen het tussen de regels door hier en op sociale media. Nu staat het er en ben je inmiddels al bijna een maand verder... Een heel klein beetje kunnen we voorstellen hoe het voelt. Maar ieder afscheid is anders, iedere stopper om zijn of haar redenen. Maar Conny en Henk, jullie hebben alles eraan gedaan om het tij te keren, maar het kon niet, het mocht niet, het lukte niet. Jullie moeten en gaan verder, maar doe het met opgeheven hoofd. Jullie zijn het waard. Samen met de kinderen een ander leven tegemoet. Maar ook dat kan weer waardevol zijn. Wij wensen jullie alles wat je nodig hebt hierbij en houden contact. Hier of elders, anders.
  Vanuit de Alblasserwaard waar jullie nog steeds welkom zijn. Ook al is 'advies' of vertellen over onze ervaringen, niet meer zo nodig. ;)

 • magele

  Wij bestaan met 70 koeien en jullie konden niet bestaan met 200 koeien,ik begrijp dat niet Wij hebben ook een nieuwe stal gebouwd en fosfaatrechten gekocht.Ik wens jullie alle goeds toe voor de toekomst

 • GHH1973

  Stoppen met je bedrijf is ook een rouwproces met verdriet en dat mag er ook zijn. Wat mooi dat je jullie verhaal met ons wilt delen en dat jullie nu de gewenste rust ervaren. Ik wens jullie alle goeds! ❤
  Heleen Holtmanns

 • Alco

  Een rouwproces lijkt me wat overtrokken.
  Ik ben ook bezig met een soort overname, maar zie het als een nieuwe stap in het leven.
  Mijn kinderen hebben allemaal een top baan en ik kan dan nog wel jaren doordoen, maar heb nu nog de gezondheid om te genieten van nog zoveel wat ik wil doen.

 • WGeverink

  Idd Alco. Als je lichaam niet meewerkt, de financiering zwaar is en een fanatiek ontmoedigingsbeleid van een linkse regering dan zal je toch wat moeten. Mischien zien jullie het nog niet zo maar gefeliciteerd met de verkoop van jullie bedrijf! Stoppen is ook ondernemen en het kost heel veel werk en tijd om het maximale te halen uit de verkoop van het bedrijf. En natuurlijk ook om te zorgen dat de financiele zaken zo geregeld zijn dat je daarna niet alsnog kaalgeplukt wordt... Voor iedere deur die dicht gaat gaat een andere weer open. Heel veel succes en geluk toegewenst in jullie nieuwe avonturen!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.