Boerenblog

7 reacties

‘Mijn laatste boerinnendag’

Volgend jaar ben ik waarschijnlijk geen boerin meer. Het is heel erg raar om dat te beseffen.

Vorige week zaterdag was het weer de dag van de boerin. Vele boerinnen hebben elkaar verwend met cadeaupakketten vol lekkers, nuttigs en gezelligs. Gewoon om elkaar te eren, een hart onder de riem te steken of elkaar te leren kennen.

Ook dit jaar kreeg ik een mooi pakket. Zomaar van een boerin die ik niet ken. Zij kent mij van deze columns. Dat was genoeg om een heel mooi en treffend pakket vol cadeaus te maken voor mij. Het was erg leuk om iets te krijgen en te weten dat mensen ons niet vergeten, hoewel het na de ‘bom van het te koop zetten’ nu even stil is rond de verkoop. Dat soort trajecten lenen zich niet voor communicatie, dat snapt iedereen.

Eigenlijk hadden we een bedankbriefje van D66 verwacht, we doen toch wat momenteel in hun straatje past

We ervaren van iedereen steun. Eigenlijk hadden we ook wel een bedankbriefje van D66 verwacht, we doen toch wat momenteel in hun straatje past. Ik kan er niet helemaal bij hoe ze met het halveren van de veestapel ruimte creëren voor andere CO2-uitstotende projecten en dan zeggen dat we het klimaat ermee zullen redden.

Lees verder onder de foto.

Boerderij-columnist Conny Hop-Schiere schrijft over wat je verliest, ook aan prettige professionele contacten, als je stopt met je boerenbedrijf. - Foto: Jan Willem Schouten.
Boerderij-columnist Conny Hop-Schiere schrijft over wat je verliest, ook aan prettige professionele contacten, als je stopt met je boerenbedrijf. - Foto: Jan Willem Schouten.

Ook een verlies: de leuke dingen én mensen om het boer-zijn heen

Nou ja, ik weet even niet wat ik erover moet zeggen en weet al even helemaal niet wat ik erover moet denken. Als je geschoren wordt, moet je stil zitten. Dat hebben we nu al heel erg lang gedaan. Het heeft niet geholpen. Naast de verkoop van ons bedrijf en al het moois en lelijks dat dat met zich meebrengt, is er voor ons ook nog een ander verlies: de hele periferie rond het boer zijn.

De superleuke veearts die elke twee weken komt, de melkers, de monsternemer die al meer dan tien jaar elke maand komt. De altijd vrolijke vent van de ki. De lokale oliesjeik die gasolie komt brengen, de mechanisatiebedrijven, de talloze vertegenwoordigers die al jaren over de vloer komen.

Lees verder onder de foto.

Foto: David O. Andersen op Unsplash
Foto: David O. Andersen op Unsplash

Na stoppen wordt het stil aan koffietafel

Dat valt straks allemaal weg. Het zijn toch een soort collega’s geworden. We weten ook dat als er straks geen handel meer voor ze is, die contacten een stuk minder zullen worden en de meesten zullen wegvallen. Dat heb ik eerder een keer gelezen van een boer die noodgedwongen moest stoppen. Ineens wordt het heel erg stil aan de koffietafel.

Gepassioneerde, lieve professionals

We hopen dat de mensen die na ons hier verder mogen boeren, net zoveel van al deze gepassioneerde lieve professionals zullen genieten als wij. Want de goede moeten we koesteren, zij die oog hebben voor details, die je bedrijf goed kennen en die het durven wat persoonlijks te vragen onder de koffie.

Boerenleven achter je laten is niet niks

Voor ons valt dat straks weg en dat denk ik ook van de boerinnendag. Volgend jaar is het niet waarschijnlijk dat ik nog tot die ‘bevolkingsgroep’ behoor. Ik zal dan dus niet meer meedoen met deze dag. En ook niet met de uitjes van allerlei andere boerenverenigingen. Dat is heel erg raar om te beseffen. Ook dat is een deel van de impact. Het is niet zomaar een huis verkopen. Het is een leven dat we straks achter ons gaan laten.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  Hier word je stil van, vind het nog steeds heel erg, dat boeren noodgedwongen moeten stoppen, heel veel geluk toegewenst

 • drikhend

  Als je niet meer tot de groep behoord die uw erfbetreders betreft is contact zeer snel afgelopen . Als je op een beurs zou komen en ze zien je en hebben tijd dan zullen ze vragen hoe gaat het wat doe je nu . En als ze dat weten dan haken ze snel af als er niets te winnen valt . En de volgende keer kennen ze je nog amper meer . Zo werkt het in veel gevallen . Zijn zakelijke dingen .Bij boer zijn prive en zakelijk zeer sterk aan elkaar verbonden . Veel zaken worden aan keukentafel besproken waar boer en boerin meestal beide bij zijn betrokken .En in omgang is men gemoedelijk met elkaar en dat maakt meestal gezellig en pretig zaken doen . Dit en de contacten moet men missen en de vrijheid die men in bepaalde dingen heeft . Maar til daar maar niet te zwaar aan . Want wat er nakomt went meestal vrij snel want er komen weer andere zaken en dingen op uw pad . Is bij werknemer ook die jaren ergens gewekt heeft en dan weg moet . Zal bij nieuw werk zich ook moeten aanpassen .

 • Henk.visscher

  een werknemer laat geen levenswerk achter zich

 • massy

  Maar als je op deze manier moet boeren zoals nu veel boeren, boeren is er best wel een ander leven en een beter leven na het boeren.

 • Farmas

  Conny,
  We lezen je columns altijd.
  Recht uit het hart en je geeft perfect weer hoe het er momenteel toegaat aan de keukentafels in vele boerderijen.
  Alle waardering!

 • Bert Roeleveld

  Henk.vissher , een werknemer bouwt wel sociale contacten op met collegas , klanten ,toeleveranciers, opdrachtgevers e.d. die zeer waardevol zijn .

 • drikhend

  Beste Henk visscher . Er zijn werknemers die ook van begin af aan betrokken zijn bij bedrijf en dit mee opgebouwd hebben hier arbeid en kennis ingestopt en zorg over gehad hebben . Als zij hier weg moeten laten zij dit evengoed achter en kan ook zoals u stelt een soort levenswerk zijn . Iemand die bedrijf heeft en dit nog kan verkopen kan dan eventueel een stuk van zijn levenswerk verzilveren . Wat medewerkers niet kunnen . Het is niet altijd zielig als men zijn bedrijf verkoopt . En het is ook niet altijd zielig als men zijn baan verliest . Maar er zit wel stuk overeenkomst in . Beide moeten opnieuw beginnen en soms zal dat moeilijk gaan . Maar in de meeste gevallen heeft men zijn eerder levenswerk snel op de achtergrond gezet . En voor een ex zelfstandig ondernemer kan vast inkomen soms voor extra rust en plezier zorgen .Wat Conny schreef en schrijft is wat speelt bij veel boeren maar ook bij andere zelfstandigge omdernemers . En ook bij menig werknemer alleen deze verliest dan niet zijn bedrijf maar wel zijn bestaan en de status en contacten die hij of zij opgebouwd heeft .

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.