Redactieblog

4 reacties

‘Rotklusjes tijdens stage’

Er zijn altijd klusjes die blijven liggen. Als stagiaire moest ik ze doen en dat was niet leuk.

Mijn vakantie zit erop. Met een voldaan gevoel neem ik weer plaats op de redactie waar het op mijn bureau precies dezelfde puinhoop is als die ik achterliet. Gek dat je kunt denken dat dat vanzelf wel zal verdwijnen. Ook de ingedroogde koffieprut is tijdens mijn afwezigheid niet vanzelf opgelost. Ik heb er een hele kluif aan mijn mok schoon te bikken. Ineens bedenk ik dat dit een voortzetting is van mijn activiteiten van de afgelopen tijd. Samengevat kwamen die neer op opruimen en schrobben. Klusjes die er al maanden, soms zelf jaren, lagen, bleken met een kwartiertje klaar. Waarom was ik daar niet eerder aan begonnen als het zo’n kleine moeite is? Want hoeveel werk is het nou helemaal om een te klein geworden fiets naar de kringloopwinkel te brengen? Of om oude tijdschriften eens bij het oud papier te doen?

Stages bij boeren

Het kwam er gewoon niet van, een betere verklaring heb ik niet. Wel heb ik tijdens mijn opruimacties regelmatig teruggedacht aan de praktijkstages die ik heb gedaan bij boeren. Ik heb als student geweldige stages gehad, er waren bedrijven waar ik volledig meedraaide. Ik mocht er fouten maken en deed dat ook, maar ik vierde ook succesjes. Er waren echter ook bedrijven die niet zo goed wisten wat ze met me aan moesten. Op de trekker? Nee, toch maar niet. In plaats daarvan schoof ik dagelijks de mest door de roosters, sopte het tanklokaal en zette een schuur opnieuw in de verf. Iets waar de kinderen van de gezinnen hoogst verbaasd over waren: ‘Waarom doe je dat? Dat doen wij nooit.’

Kleine karweitjes

Toen voelde ik me enorm lullig, maar nu, vele jaren later, snap ik wel hoe zoiets gaat; al vind ik dat nog steeds geen excuus. Maar net als bij mij de afgelopen tijd, waren het klusjes waar ze zelf gewoon niet aan toe kwamen. Het gaat nooit om heel grote dingen, juist de kleine karweitjes blijven liggen. Er is altijd wel iets groters dat voorrang behoeft of dat gewoon leuker is. Dit is overigens niet typisch iets voor de landbouw. Het doet zich in elke sector voor en het is de meest gehoorde klacht van stage lopende studenten. Zij mogen de boel opknappen, meestal voor een verwaarloosbaar uurtarief.

Eeuwige strijd

Voor wat betreft mijzelf: natuurlijk neem ik me voor om mijn rommel vanaf nu beter te managen. Toch weet ik ook dat het tamelijk kansloos is omdat ik altijd denk dat andere dingen eerst moeten.

Wát er ook mee gebeurt, laat het uiteindelijk geen klusje worden voor stagiair(e)s

Daarom zal het vermoedelijk een strijd blijven om mijn toetsenbord vrij te houden van broodkruimels, oude foto’s, printjes, pennen en allerlei meuk. En zo zullen er ook op boerenbedrijven altijd klusjes blijven liggen. Als ik een tip mag geven: wát er ook mee gebeurt, laat het uiteindelijk geen klusje worden voor stagiair(e)s.

Laatste reacties

 • boerderijidink

  Beste Margreet,als de stagiaire het niet doet moeten we het zelf doen voor een belachelijk laag uurloon.
  Groeten Paul

 • el

  Dat wij in de landbouw voor weinig werken wordt heel normaal gevonden@ boerderijidink!

 • agratax.1

  @el. ben het met jullie uitspraak eens. Helaas we doen het zelf en velen van ons zouden graag zien dat een van de kinderen het bedrijf overneemt en dan in dezelfde val trapt. Willen we als boeren verandering aanbrengen in deze situatie, moeten we beginnen met 1 lijn te trekken en niet langer onze collega onder of over bieden al na gelang het gaat over verkoop of koop. Die vuist van het groot kapitaal ontbreekt en dat veroorzaakt de onder betaling van de kleine ondernemers. Jammer dat de burgers dit toestaan en zo mee werken aan het op termijn gebonden zijn aan enkele grootten die samen de kostprijs en de opbrengstprijs bepalen zonder noemenswaardige concurrentie.

 • WGeverink

  Beste boerderijidink. Onderhoud zoals het in de verf houden van deuren en windveren bijvoorbeeld bespaard je het voortijdig vervangen er van wat wel weer klauwen vol geld kost. Je legt trouwens de vinger wel op de zere plek als je stagelopers neemt voor de klote klusjes omdat er met boeren niks te verdienen is. @el De periferie gunt het gedeelte in de keten dat arbeids intensief, kapitaal intensief, risicovol is en doorgaans een laag rendement geeft aan de boeren. De periferie levert de input producten en diensten ervoor tegen retail prijzen en koopt je producten daarna tegen wholesale prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.