Boerenblog

16 reactieslaatste update:31 jul 2019

‘Zonder inzet en toewijding partner is boer nergens’

Mannen mogen hun partner weleens erkenning geven voor wat die voor hen betekent.

Boer Frans huilt. De grote eerlijke blonde boer ‘uit het Oosten’ zit met tranen in zijn ogen en een brok in zijn keel aan de keukentafel. Tegenover hem zitten zijn drie kleine krullenkopjes verwonderd te kijken naar papa, niet beseffend wat zich afspeelt op dat moment. Dit beeld is goud waard, het is eerlijk en echt.

Dan zegt Frans iets treffends: “Een boer is een binnenvetter, altijd aan het werk.” Hij voegt eraan toe: “Als je wilt weten hoe het met de boer gaat, moet je met zijn vrouw praten.” En dan komt het: “Dat is de kracht binnen het bedrijf, de vrouwen.” Boem! Die komt binnen.

Tv-programma Onze boerderij

Ik kijk een herhaling van het programma Onze boerderij. Hierin wordt een beeld geschetst hoe het werkelijke leven van boeren eruit ziet. Frans geeft erkenning aan zijn vrouw, voor wie zij is, wat zij doet en wat zij voor hem betekent.

Op veel boerenbedrijven is een vrouw de (soms stille) drijvende kracht; zij is de steun en toeverlaat voor partner, kinderen en mensen om haar heen.

Lees verder onder de foto.

Op boerenbedrijven is de drijvende kracht vaak een vrouw, schrijft columnist Dik Veefkind. Boerinnen zijn niet zelden steun en toeverlaat voor partner, kinderen en andere mensen in en om het agrobedrijf. - Foto: Priscilla du Preez / Unsplash
Op boerenbedrijven is de drijvende kracht vaak een vrouw, schrijft columnist Dik Veefkind. Boerinnen zijn niet zelden steun en toeverlaat voor partner, kinderen en andere mensen in en om het agrobedrijf. - Foto: Priscilla du Preez / Unsplash

In de nog overwegend mannelijke boerenwereld is vaak onvoldoende oog voor de belangrijke rol die veel vrouwen vervullen in het leven van hun partner, in het gezin en op het bedrijf. Veel vrouwen schakelen schijnbaar moeiteloos tussen de verschillende rollen die zij hebben: medevennoot, partner, bestuurder, moeder wellicht. En elke rol die zij, de vrouw op het boerenbedrijf, vervult, verlangt andere vaardigheden. Veel boerinnen die ik zie en spreek, wijden zich met hart en ziel aan de goede (boeren)zaak.

Boerinnen in de knel

Maar ik kom ook boerinnen tegen die in de knel zitten en het lastig hebben. Als de verbinding tussen haar en haar partner er (even) niet is. Als ze zich alleen voelt bij de opvoeding van de kinderen. Of als ze het gevoel heeft tussen vader en zoon in te staan. Als ze even niet weet hoe de financiële eindjes aan elkaar te knopen. Als de schoonouders net iets te veel over haar grenzen gaan.

Geef elkaar erkenning

Hoe mooi is het als mensen elkaar erkenning geven voor datgene wat ze betekenen in het leven van de ander, zoals Frans dat deed? Een compliment, respectvolle omgang, een luisterend oor, een schouder om even op uit te huilen, een arm om je heen. Je bedrijf kan er aan de buitenkant nog zo gelikt uitzien en je resultaten kunnen nog zo goed zijn, maar wat is het waard als je elkaar uit het oog verliest en niet eerlijk uitspreekt wat de ander voor je betekent?

Diepe buiging

Ik heb respect en waardering voor al die boerinnen die hun verantwoordelijkheid nemen in hun gezin, relatie, bedrijf en omgeving. Of zoals een bekende Nederlandse cabaretier zou zeggen: “Ik maak een diepe buiging…” Zonder de inzet en toewijding van al die boerinnen staan veel mannen met lege handen, alle stoere taal en mooie prestaties ten spijt.

O ja, Frans… dank voor je eerlijkheid. Ik hoop dat meer mannen een voorbeeld aan je nemen!

Laatste reacties

 • Firma Vellenga

  Tja, dank Dik voor het compliment. Tegelijk denk ik aan de vrijgezelle boeren...

 • AgroCoach

  Daar ga ik ook zeker nog aandacht aan besteden!

 • deB.

  Zijn steeds meer partners achter de boeren, die wat anders zeggen!
  Op een gegeven vinden ook zij het helemaal genoeg, en zijn het er compleet zat van. En dat zijn er veel meer dan je denkt

 • #deB : Nog moeilijker dan achter je partner staan is niet achter je partner (kunnen) staan. Dat doet een aanslag op je loyaliteit en doorbreekt de norm die ervaren wordt in omgeving.

 • deB.


  Kijk eens aan, de volgende adviseur om de hoek....het barst van deze mensen, men noemt zich adviseur, coach of bemiddelaar, en men voegt totaal niets toe!
  Sorry hoor, maar ga eens echt aan het werk

 • trotse kalverhoudster

  bedankt voor het compliment , maar eerlijk is eerlijk waarom is een boerin anders dan de vrachtwagenchauffeur zijn vrouw, of anders dan .....??
  ik ben het met deB eens, weer een coach, adviseur erbij. Je moet het met elkaar doen en samen en dan kom je er vaker uit!
  Ik zou het dan ook fijn vinden dat de boerderij een site blijft met informatie die ons verder helpt, in plaats van de nieuwe margriet, libelle en weet ik wat waar tegenwoordig iedereen zijn reclame voor zijn product mag verkopen.
  Er zijn een paar goede coach's hier op de site, laat het daarbij!!

 • agratax.1

  Dat achter de geslaagde carriere van iedere man een vrouw staat, die deze inspanning mogelijk maakte is duidelijk. Helaas komt de buitenwereld er achter hoe de relatie echt in elkaar zat als het te laat is. In veel gevallen geeft de vrouw haar eigen leven om de carriere van manlief mogelijk te maken. Hij kan niet veel meer terug geven dan een "succes" vol leven: Geld en aanzien en een vrouw die hem steunde maar die hij (onbewust) op het tweede plan zette. Ook onze coaches zullen hun best doen om het bedrijf en de relatie te redden, maar of dat het levensgeluk van beide partners op een hoger niveau brengt valt te bezien.

 • jfvanbruchem1

  de B blijkbaar kunnen ze dekost verdienen

 • deB.


  Natuurlijk verdienen hun de kost....daar zit een geheel systeem achter

 • Mijn vrouw vindt dat het hoog tijd is om wat anders te gaan doen voor het te laat is .
  Ze is bang dat je de rotzooi over een paar jaar aan de straatstenen niet meer kwijt kunt. Vind het zelf nog wel mooi maar als ze gelijk heeft heb je wel een probleem.

 • dujo

  Er wordt hier wel flink afgegeven op agrocoaches, maar dat is niet terecht; deze mensen doen zeer goed werk en zijn zeer betrokken op de agrarische sector. Juist omdat er zo veel psychische problemen zijn , is er dus een markt voor. Ik zou iedereen het volgende boekje willen aanraden om te lezen:" Wat de boer niet zegt...." Daarin zal iedere boer zich herkennen.

 • AgroCoach

  @dujo: dankjewel voor je positieve tegengeluid. Je hebt helemaal gelijk!

 • analytische boer

  De meerderheid van de boeren is van het mannelijk geslacht. Ondanks 'Boer zoekt vrouw / partner ' is helaas het kwartje nog niet gevallen dat een % VROUW is en het betreft runt . RAAR.

 • GJ Bunt

  Veel reacties zijn vrij negatief...

 • 306lsa

  ik vind deze youtube wel er bij passen :This Farm Wife - Meredith Bernard

 • Maas1

  Is het ook niet zo dat het voor vele jongen boeren het helemaal niet zo vanzelf sprekend is dat de partner mee helpt of in vele fasetten mee denkt over het bedrijf laat staan dat het ook niet meer vanzelf sprekend is dat er een opvolger zich aandiend.Je kunt het toch ook wat zakelijker bekijken en op een " afstand" naar het bedrijf "kijken". Ieder zijn ding, of is het meer van dit ook mooi!
  <>

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.