Boerenleven

Foto & video 6 reacties

‘Ik wil het maximale uit onze koeien halen’

Mocht hij ooit een smak geld winnen, dan geeft opvolger Dennis het uit aan automatiseren. “Je werkt tenslotte om te leven en niet andersom.”

Groeien hoeft van opvolger Dennis niet zo nodig. Zijn vader heeft met 150 koeien de handen al vol genoeg. Maar meer melk per koe, ja, dát moet wel mogelijk zijn. “Het gemiddelde van 11.000 liter kan nog wel omhoog.”

Dennis Ruigrok studeert Agrarisch ondernemerschap dier- en veehouderij aan Aeres Hogeschool in Dronten. Dit jaar treedt hij toe tot de maatschap van zijn ouders. Ze melken 150 koeien en hebben 97 ha. land. - Foto: Peter Roek
Dennis Ruigrok studeert Agrarisch ondernemerschap dier- en veehouderij aan Aeres Hogeschool in Dronten. Dit jaar treedt hij toe tot de maatschap van zijn ouders. Ze melken 150 koeien en hebben 97 ha. land. - Foto: Peter Roek

Als ik het bedrijf overneem, verander ik:

“Eerlijk gezegd niets. Het is een modern bedrijf. 10 jaar geleden kwam er een nieuwe stal met diepstrooiselboxen, we hebben melkrobots, het is allemaal goed in orde. Veel groter hoeft het van mij ook niet, mijn vader heeft nu zijn handen al vol met 150 koeien. Wat ik zou doen, is verder optimaliseren. Ik wil het maximale uit onze koeien halen. Nu is de productie 11.000 liter per koe per jaar, maar het moet mogelijk zijn om dat verder omhoog te krijgen, want we hebben veel verschil in de koppel. Er zijn koeien die minder produceren, maar ook die meer geven.”

Dennis gaat over de fokkerij thuis. Het geeft hem veel voldoening de vooruitgang te zien die er geboekt wordt.
Dennis gaat over de fokkerij thuis. Het geeft hem veel voldoening de vooruitgang te zien die er geboekt wordt.

Mijn grote voorbeeld is:

“Het is een standaardantwoord, maar toch zeg ook ik: mijn ouders. Ze zijn verhuisd van Pijnacker naar hier, ze molken eerst 65 koeien en nu 150. Ik vind het knap wat ze allemaal voor elkaar gekregen hebben. Ik waardeer het ook erg dat ik alle ruimte van ze krijg om te doen wat ik wil. Dat ik in de weekenden thuis meehelp, vinden ze fijn natuurlijk, maar het hóeft niet. Ze vinden het ook belangrijk dat ik andere dingen doe.”

Door de puntjes op de i te zteten, moet de gemiddelde melkproductie nog verder omhoog kunnen.
Door de puntjes op de i te zteten, moet de gemiddelde melkproductie nog verder omhoog kunnen.

Het mooiste werk vind ik:

“Alles met de fokkerij. Ik bepaal de stierkeuze en het geeft veel voldoening om het resultaat te zien. Er zit echt vooruitgang in het exterieur en de productie. Ik zie het als een sport om zo hoog mogelijk te komen met koeien die gezond zijn en gewoon goed meedraaien.”

Ik heb een hekel aan:

“Dingen die niet lekker lopen. Als er tijdens drukte bijvoorbeeld een machine hapert of als er een koe kreupelt, daar baal ik van.”

Nog meer automatiseren zou Dennis nog flexibeler maken. Dan kan hij ook eens weg van het bedrijf.
Nog meer automatiseren zou Dennis nog flexibeler maken. Dan kan hij ook eens weg van het bedrijf.

Als ik een miljoen win in de loterij dan:

“Investeer ik dat in verdere automatisering. Groter groeien hoeft niet, dan zet ik liever in op nog meer flexibiliteit zodat ik ook eens weg kan. Je werkt tenslotte om te leven en niet andersom.”

Over 5 jaar dan:

“Mijn vader is nog jong zat, dus ik ga niet meteen volledig thuis aan de slag. Eerst wil ik buiten de deur gaan werken, liefst in de financiële dienstverlening voor de agrarische sector. En daarnaast werk ik samen met mijn vader, thuis op het bedrijf.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Laatste reacties

 • witrug123

  echt dat laatste uit je koeien halen,brengt je niks goeds.
  Het kost meer dan het oplevert.
  gewoon een goede produktie,wat de koe aankan haal je het beste rendement.
  Succes!

 • Noordam2

  Ben het helemaal eens met witrug, zou zeker nog eens nadenken over dat deel van je toekomst plannen Dennis. Verder wens ik je veel succes, wat vast wel gaat lukken!

 • Bert Roeleveld

  Ik zou selecteren op koeien die nog nooit een veearts gezien hebben , win je veel meer mee.
  Voor 1 veearts visite moet een koe minimaal 1000 liter melk meer geven om dat terug te verdienen

 • Attie

  Ik zou eerst bij een agrarisch boekhoudkantoor gaan werken, en goed opletten waar de meeste centjes worden verdiend!

 • TinaG

  Walgelijk. Wat heb ik een medelijden met die arme dieren. Jaar op jaar een kalf krijgen die bij je weggehaald wordt omdat volwassenen zo graag aan de tiet van een ander wezen hangen voor de melk. Als je erover nadenkt is het te achterlijk voor woorden. Ik heb compleet uitgemergelde koeien gezien die letterlijk niks meer hadden en de martelboer maar blijven nemen en nemen en nemen...Het is misselijkmakend. Zo blij dat ik geen vlees eet en geen zuivel gebruik en hier dus niet aan meewerk.

 • WGeverink

  Beste TinaG. Je opmerking geeft mij sterk de indruk dat vooral onwetendheid jou heeft gemaakt tot wie je geworden bent.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.