Boerenleven

Achtergrond

Een weekje ertussenuit, telefoon blijft aan

Bijna 50% van de boeren neemt deze zomer vakantie. De rest stelt het vaak uit tot na de zomerdrukte.

De eerste scholen hebben de deuren gesloten omdat de zomervakantie is begonnen, de komende weken volgt de rest. Bijna driekwart van de Nederlanders zal de koffers pakken en er minimaal een week op uit trekken.

Voor boeren ligt dit anders. Iets minder dan de helft van hen neemt deze zomer vakantie en iets meer dan 40% gaat niet. De rest verkeert nog in dubio. Dat blijkt uit een online Boerderij-enquête,die door ruim 400 deelnemers is ingevuld.

Lees verder onder de foto

Iets meer dan 40% van de boerengezinnen gaat niet weg tijdens de zomervakantie, maar stelt het uit tot na de drukte. De jeugd vermaakt zich evengoed wel. - Foto: Pixabay
Iets meer dan 40% van de boerengezinnen gaat niet weg tijdens de zomervakantie, maar stelt het uit tot na de drukte. De jeugd vermaakt zich evengoed wel. - Foto: Pixabay

Er is opvallend genoeg niet heel veel verschil in leeftijdsklassen. Jonge boeren gaan deze zomer niet vaker met vakantie dan ouderen. Wel zijn er verschillen tussen sectoren. Van de varkenshouders gaat 60% deze zomer op vakantie. Onder akkerbouwers is dit 51% en onder melkveehouders 49%.

Over de andere sectoren zijn geen harde conclusies te trekken. Al lijkt het er op dat pluimveehouders deze zomer in de minderheid zijn wat betreft vakantie nemen.

Geen tijd voor vakantie

De meeste genoemde reden om nu niet te gaan, is dat er geen tijd voor is. Boeren blijven thuis omdat het op het bedrijf erg druk is met oogsten, maaien en kuilen. Van hen gaat een derde een andere keer met vakantie; buiten het hoogseizoen op het bedrijf om. Een vijfde van de boeren zegt helemaal geen behoefte te hebben aan vakantie en blijft altijd thuis. Een kleine minderheid geeft aan dat vakantie er niet inzit, omdat het te duur is.

Onderzoek van NBTC-NIPO Research begin dit jaar wees uit dat 70% van de Nederlanders deze zomer op vakantie gaat. Van hen zal 72% minimaal een week naar het buitenland gaan. Het zijn cijfers die flink afwijken van de boerenvakantiecijfers.

Boeren in de leeftijd van 51 tot 60 jaar gaan het vaakst buiten Europa op vakantie

Boeren blijven deze zomer vaker thuis, maar van diegenen die wel vakantie nemen, kiest 84% ervoor om weg te gaan. Opvallend is de groep in de leeftijd van 51 tot 60 jaar. Van hen gaat 47% deze zomer met vakantie en een derde daarvan kiest een bestemming buiten Europa.

In andere leeftijdscategorieën ligt dat percentage veel lager. Het grootste verschil is er met de groep 20 tot 30 jaar. Hiervan gaat amper 4% de Europese grenzen over. Meestal is dat een geldkwestie, verre reizen zijn aanzienlijk kostbaarder dan een camping in Frankrijk of een retourtje Kreta.

‘Thuis pak je steeds weer iets op’

Jos Hol (37) houdt samen met zijn oom 135 melkkoeien op 70 hectare in Kapel Avezaath (Gld.). In de zomer gaat hij met zijn gezin een weekje weg in Nederland, maar het is altijd een heel geregel.
“Mijn oom doet de dagelijkse dingen als wij weg zijn, maar het bedrijf is eigenlijk te groot voor één man alleen. Dus zorg ik dat de grote klussen van tevoren gedaan zijn, zodat hij alleen het dagelijkse werk hoeft te doen.“
Maar ook al is alles bij zijn oom in goede handen, het bedrijf loslaten vindt Jos best moeilijk. Hij belt dan ook dagelijks om te horen hoe het gaat. Dat ligt niet alleen aan de omvang van de veestapel. Toen Jos nog minder koeien hield, was het ook lastig.
“Ik ben er gewoon heel erg mee begaan, mijn koeien gaan me aan het hart.” En buiten het seizoen er even tussenuit, is dat geen optie? “We hebben jonge kinderen, we zijn dus gebonden aan de schoolvakanties.”
Het gezin is tijdens de zomer ook weleens thuis gebleven met het idee om het wat rustiger aan te doen, maar dat werkte niet echt. “Dan pak je toch altijd wel weer iets op of je bedenkt dat je toch gaat kuilen als er regen dreigt. Als je weggaat, doe je dat niet.”

Boeren wonen ‘boven de zaak’

Binnen of buiten Europa: de reden dat boeren voor hun vakantie meestal weggaan, is dat thuisblijven min of meer betekent dat er toch gewerkt wordt. Boeren wonen immers ‘boven de zaak’ en ze voelen er weinig voor om zelf onder de parasol in de tuin te niksen, terwijl in de verte een vervanger hun gras aan het maaien is.

Voor de klassieker ‘andere boerenbedrijven bezoeken’ kiest alleen een handvol senioren’

Er zijn geen duidelijke uitschieters voor wat boeren het liefste doen tijdens vakantie van huis. De opties ‘aan het zwembad liggen’ of ‘iets cultureels doen’, scoren hoog, net als ‘sportief bezig zijn’. Voor de klassieker ‘andere boerenbedrijven bezoeken’ kiest alleen een handvol senioren.

Factoren die mede de keuze bepalen voor vakantieactiviteiten zijn vooral leeftijd en het wel of niet hebben van jonge kinderen. Boeren met een jong gezin vertoeven liever rondom het zwembad dan zij die geen kinderen hebben.

Loslaten ‘een makkie’

Vakantie nemen als je thuis een bedrijf hebt, vergt vaak behoorlijk wat voorbereiding. Veel boeren doen zoveel mogelijk klussen nog even zelf. omdat ze het werk gewoon het liefste zelf doen en omdat ze de vervanger er niet mee willen opzadelen.

Als ze eindelijk zover zijn om te kunnen vertrekken, kunnen de meeste boeren het bedrijf naar eigen zeggen makkelijk loslaten. Twee derde geeft aan dat dit geen probleem is, maar dat de mobiele telefoon wel stand-by blijft. Deze boeren willen bereikbaar zijn voor als er wat is.

3% van de boeren zet de telefoon tijdens de vakantie helemaal uit, onder het motto: ‘ze redden zich wel’

Een kleine 15% van de boeren belt één keer per dag om te horen hoe het thuis gaat. Iets meer dan 3% zet de telefoon helemaal uit, onder het motto: ‘ze redden zich wel’.

Wat brengt de vakantie hen vervolgens? Een derde van de boeren geeft aan volledig tot rust te komen en op te laden en 55% is het hiermee ‘wel een beetje’ eens. 13% kan zich hier helemaal niet in vinden.

Dat laatste wil overigens niet zeggen dat deze boeren niet tot rust komen. Het kan ook betekenen dat ze niet per se een vakantie nodig hebben om zich te kunnen ontspannen.

Of registreer je om te kunnen reageren.