Boerenleven

Achtergrond 5 reacties

Populaire MMBS is (veel) duurder dan je denkt

Een ongeval onlangs in de Gelderse Achterhoek zorgde voor veel onrust. Hoe zit het ook alweer met die MMBS-auto’s?

Midden in de nacht verloor vorige maand een minderjarige bestuurder de macht over het stuur van zijn bestelauto. Dat bleek een MMBS, een Motorrijtuig Met Beperkte Snelheid. Die kunnen, afhankelijk van de categorie, niet harder dan 25 of 45 kilometer per uur.

Elke auto is om te bouwen tot MBBS. Jongeren mogen er op hun 16e al de weg mee op. Een goede verzekering is een must, voor als het misgaat. - Foto: ANP
Elke auto is om te bouwen tot MBBS. Jongeren mogen er op hun 16e al de weg mee op. Een goede verzekering is een must, voor als het misgaat. - Foto: ANP

Onder jongeren zijn ze razend populair, want veel regels die voor een gewone personenauto gelden, gelden voor zo’n MBBS niet. Hij hoeft bijvoorbeeld geen kenteken te hebben, je betaalt dus geen wegenbelasting. Een apk-keuring is ook niet verplicht en je mag er op je 16e al mee de weg op, hoe cool is dat? Maar er kleven grote risico’s aan MMBS-en en de lage kosten blijken zo laag niet te zijn.

De MMBS in het kort

 • Nieuwe auto’s kunnen alleen MBBS worden als ze vanuit de fabriek het doel ‘landbouwvoertuig’ hebben meegkregen.
 • Voertuigen die reeds MBBS zijn, kunnen dat blijven
 • Bestuurders van zo’n voertuig moeten minimaal een T-rijbewijs hebben.
 • Voor een MMBS geldt geen kentekenplicht en ook geen APK-plicht.
 • Verzekeren is wel verplicht.
 • Er is een aparte MBBS-verzekering nodig, onderbrengen bij je huidige WA-autoverzekering volstaat niet.
 • Check de voorwaarden: moet de polis op naam van de bestuurder staan of op naam van de eigenaar?
 • Vraag je af of je de kosten ervoor over hebt. Een MMBS-verzekeringen is 15 tot 20 keer duurder dan een brommerverzekering.

Ombouwen, registreren, rijden

Vroeger kon elke auto een MBBS worden. Het was kortgezegd een kwestie van om laten bouwen, snelheidsbegrenzer erop, laten keuren bij de Rijks Dienst voor het Wegverkeer (RDW) en hop, rijden maar. Dat is inmiddels aangepast, nu moeten auto’s vanuit de fabriek het doel ‘landbouwvoertuig’ hebben meegkregen. De auto’s die al MBBS waren, mogen dat echter blijven.

Wat in de praktijk nogal eens gebeurt, is dat handige sleutelaars vervolgens de MBBS stiekem weer omknutselen naar een auto met een normale snelheid. Het hoeft geen betoog dat als zo’n auto bij een ongeval betrokken raakt, de eigenaar flink de sjaak is.

Ooit is de MMBS-categorie ingevoerd, zodat landbouwverkeer de openbare weg op kon, maar door de jaren heen zijn er ook andere voertuigen onder deze categorie gaan vallen. Denk aan rijdende winkelwagens, wegwalsen en unimogs. Het zijn officieel bedrijfsmiddelen, maar het is toegestaan om er na het ombouwen ook privé mee te rijden. Verzekeringsmaatschappij de Vereende legt uit dat dit ‘gedoogd wordt’, verzekeraar Toeras geeft aan dat dit gewoon mag.

Levendige handel

Er is dan ook een levendige handel in. Op Marktplaats staat van alles, van omgebouwde caddy’s en transportbusjes tot pick-ups, landrovers en Nissan Patrols, en met al deze voertuigen kun je als 16-jarige de weg op, naar school, stage of naar vrienden. Voorwaarde is wel dat de bestuurder in bezit is van een T-rijbewijs én dat het voertuig verzekerd is, want dat is verplicht. Het gaat om een zogeheten WAM-verzekering volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen.

Verwarrende polissen

Marnix Bokhorst van Bokhorst Verzekeringen, laat per mail weten dat ‘als de ouder of voogd de aanvrager is van de verzekering, wij op verzoek de verzekering op naam van de zoon of dochter zetten indien deze de regelmatige bestuurder is van het motorvoertuig.’ Iemand is een regelmatige bestuurder als je degene bent die het meest met de auto rijdt. ‘Vaak is dit ook de eigenaar, maar dat hoeft niet. Als voorbeeld kan de ouder eigenaar zijn van de MMBS, maar de zoon de regelmatige bestuurder.’

Directeur Eric Govaerts van Toerasverzeekringen, benadrukt dat de MBBS-verzekeringspolis echt op naam van de bestuurder moet staan, ook als die pas 16 jaar is. “Je hebt echt een groot probleem als je met je MBBS betrokken raakt bij een ongeval terwijl het voertuig niet op jouw naam staat en op jouw naam verzekerd is. Want dan is de schade niet gedekt. De gevolgen kunnen dan flink in de papieren lopen.”

Het is dus zaak dit te checken en er moet nog iets anders onder het vergrootglas: ouders denken vaak dat als het voertuig op hun naam staat, het ook automatisch ondergebracht is bij hun eigen WA-autoverzekering. Dat is echter niet zo, er is echt een aparte MBBS-polis nodig.

Verzekering erg duur

Die aparte polis loopt vervolgens flink in de papieren. Er zijn namelijk maar weinig verzekeraars die het risico van een MMBS aandurven en ze vragen premies van rond de € 150 tot € 200 per maand, exclusief 21% assurantiebelasting. Ter vergelijking: een brommer verzekeren kost een fractie, bij veel maatschappijen heb je al een basis WA-dekking voor nog geen tientje per maand.

Overigens is er grote kans dat de mogelijkheid een auto om te bouwen naar een MMBS van tafel gaat. Er ligt momenteel een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer om deze categorie te vervangen door de MM ofwel Mobiele Machines. Deze categorie moet wel APK gekeurd worden en eigenaren moeten wegenbelasting betalen. Voor jongeren die dit nu juist willen omzeilen, is het dan uit met de pret.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Zulke dingen moet je niet op de weg willen hebben Doe daar eens wat aan overheid ipv dat gezeik over trekkerkentekens

 • witrug123

  in de fryske walden rijd bijna niks anders meer,dan mm bs z1

 • kempenboer

  In Amerika mogen ze met 16 de weg op met een gewone auto. ik vind het wel een uitkomst. Mits begrensd op 45 is het veel veiliger als op een brommer en je zit droog.

 • WGeverink

  Bij ons mag de jeugd vanaf 14 een learners halen waarmee ze onder begeleiding van een volwassene met geldig rijbewijs mogen oefenen. Het is hartstikke gaaf om ze na vertrek te zien denken links links rechts rechts bij het sturen. Na vier uur(twee uur heen twee uur terug) zijn ze relaxed, wordt er gepraat en gaat het rijden/ sturen automatisch. Als ze 16 zijn en hun rijbewijs mogen halen zijn ze best al behoorlijk wegwijs. Bij ons zijn geen 45 km autotjes. Maar goed ook want het snelheidsverschil met het overige verkeer zou veel te groot zijn. Vergeleken met toen ik zelf in Nederland mijn rijbewijs haalde moest ik het eigenlijke rijden daarna nog leren.

 • Bert Roeleveld

  Als je jong bent kijk je anders aan tegen de gevaren op de weg ,als je ouder wordt ga je pas nadenken is mijn eigen ervaring .

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.