Boerenleven

Achtergrond 2 reacties

Opvolger Marlies: ik zie wel toekomst in bijzondere teelten

Opvolger Marlies kijkt ernaar uit om haar eigen draai aan het bedrijf te geven.

Marlies’ moeder doet het meest de boekhouding, Marlies zelf neemt de Gecombineerde opgave voor haar rekening, het landwerk doet ze vooral samen met haar vader. Marlies werkt daarnaast parttime buiten het bedrijf als woonbegeleider in de gehandicaptenzorg.

Marlies Lokker (28). Woonplaats: Den Bommel (Z.-H.). Opleiding: Agrarisch ondernemerschap richting akkerbouw, afgerond bij Aeres Hogeschool Dronten. Bedrijf: in maatschap met ouders 54 hectare met consumptieaardappelen, uien, suikerbieten en tarwe. Jaarlijks worden ook wat hectares verhuurd voor tulpenland. - Foto's: Peter Roek
Marlies Lokker (28). Woonplaats: Den Bommel (Z.-H.). Opleiding: Agrarisch ondernemerschap richting akkerbouw, afgerond bij Aeres Hogeschool Dronten. Bedrijf: in maatschap met ouders 54 hectare met consumptieaardappelen, uien, suikerbieten en tarwe. Jaarlijks worden ook wat hectares verhuurd voor tulpenland. - Foto's: Peter Roek

Als ik het bedrijf overneem, dan verander ik ...

“In de eerste instantie niets. Het loopt allemaal goed. Ik ben er nog niet helemaal uit of ik later mijn werk in de gehandicaptenzorg erbij wil houden of dat ik helemaal thuis kom en er wat intensievere teelten bij ga doen. Grond bijkopen en groeien is hier op Flakkee niet makkelijk maar ik zie wel toekomst in bijzondere teelten.”

Als Marlies thuis is, stimuleert haar vader haar het trekkerwerk te doen. Zij is immers de opvolger.
Als Marlies thuis is, stimuleert haar vader haar het trekkerwerk te doen. Zij is immers de opvolger.

Mijn grote voorbeeld is ...

“Mijn beide ouders. Ik vind het bijzonder hoe ze altijd met zijn tweeën het bedrijf hebben gerund. Voor wat betreft mijn vader, hij is echt een vat vol kennis en ervaring. Zelf loop ik regelmatig tegen allerlei dingen aan, zoals met spuiten. Welke middelen mag je wanneer gebruiken en wat kan wel en niet bij elkaar? Hij heeft dat allemaal in zijn hoofd zitten, hij is echt mijn vraagbaak.”

Mocht er eens een flinke pot met geld zijn, dan ziet Marlies wel wat in gps op de trekker. Die zit er nu niet op.
Mocht er eens een flinke pot met geld zijn, dan ziet Marlies wel wat in gps op de trekker. Die zit er nu niet op.

Het mooiste werk vind ik ...

“De gewasverzorging. Al het werk tussen poten en oogsten in, doe ik graag. Bemesting, spuiten, maar ook wieden. Elke week loop of rijd je tussen de gewassen en je ziet dan alles groeien. Daar kan ik echt heel erg van genieten.”

Het bouwplan omvat nu consumptieaardappelen, uien, suikerbieten en tarwe.
Het bouwplan omvat nu consumptieaardappelen, uien, suikerbieten en tarwe.

Ik heb een hekel aan ...

“De administratie en de regelgeving. Het is best veel werk om alles uit te zoeken, hoe het zit en waar je rekening mee moet houden. Nu bijvoorbeeld, met de drukregistratie van de veldspuit. Dit zijn veranderingen waar je op in moet spelen en die je moet inpassen binnen het bedrijf.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan ...

“Probeer ik toch om er wat land bij te krijgen. Wellicht investeer ik ook in machines. Als ik bij anderen gps op de trekker zie, denk ik: ja, dat werkt toch wel heel erg prettig. Verder zou ik een huisje kopen voor mijn ouders, voor als ik zelf op de boerderij kom wonen.”

Gewasverzorging is het favoriete werk van Marlies. Ook wieden doet ze graag.
Gewasverzorging is het favoriete werk van Marlies. Ook wieden doet ze graag.

Over 5 jaar dan ...

“Hoop ik volledig op het bedrijf te wonen en te werken. Verder kijk ik er naar uit om steeds meer mijn eigen draai aan het bedrijf te geven. Niet dat mijn vader het niet goed doet, integendeel zelfs. En ik denk toch, nu ik erover nadenk, dat ik mijn baan in de zorg zal afstoten.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Laatste reacties

  • jop

    Knap

  • koeboertje

    Met een baan in een andere sector zie je ook de andere kant van de maatschappij .
    Zelf ook al jaren 1 dag buiten de deur als vrachtwagenchauffeur soms wel druk alles bij elkaar , maar te mooi om los te laten .

    Zelf rijdt ook nog een dag

Of registreer je om te kunnen reageren.