Boerenleven

Foto & video 1 reactie

‘Op mijn school zaten steeds minder opvolgers’

Opvolger Job van Eck (19) werkt overal mee, ook op het lasbedrijf van zijn broer met wie hij de boerderij wil overnemen.

Jobs vader en oom hebben in maatschap 200 melk- en kalfkoeien, zijn moeder heeft een zorgboerderij voor de dagopvang van ouderen, zijn broer heeft op de boerderij een lasbedrijf. Jobs vader en oom doen de koeien waarbij zijn vader iets meer de fokkerij en het insemineren oppakt en zijn oom de technische zaken zoals machineonderhoud. Zijn moeder regelt alles rondom de zorgtak.

Job van Eck (19) in Kortgene (Zld.) - Foto's: Peter Roek
Job van Eck (19) in Kortgene (Zld.) - Foto's: Peter Roek

Als ik het bedrijf overneem, verander ik ...

“Het duurt nog wel even want ik wil nog een verkorte vervolgopleiding doen en dan eerst buiten de deur werken. Maar als ik daarna iets zou veranderen, is het de omvang van de veestapel. Als we er 2 inkomens uit willen halen, moeten we groeien. Ik zou wel naar 240 melkkoeien willen met een melkrobot. En dan iets meer grond erbij, ja. Dat bewerken we zelf zodat we van niemand afhankelijk zijn. Alleen het hakselen van de mais besteden we uit.”

De broer van Job heeft op de boerderij een lasbedrijf. Daar helpt Job ook vaak mee.
De broer van Job heeft op de boerderij een lasbedrijf. Daar helpt Job ook vaak mee.

Mijn grote voorbeeld is ...

“Mijn vader en oom. Waarom? We zaten in Utrecht maar moesten daar weg. Toen we hier kwamen, hebben ze zelf de stal en de werktuigenloods gebouwd. Deels omdat ze dat leuk vonden maar het scheelde ook kosten. Hun rolverdeling vind ik ook knap. Het zijn natuurlijk 2 kapiteins op één schip maar omdat ze zich allebei richten op dat waar ze goed in zijn, zitten ze elkaar niet in de weg. De samenwerking gaat echt heel goed en dat is niet vanzelfsprekend.”

De vader en oom van Job hebben onder andere deze loods zelf gebouwd. Het scheelde kosten en ze vonden het leuk.
De vader en oom van Job hebben onder andere deze loods zelf gebouwd. Het scheelde kosten en ze vonden het leuk.

Het mooiste werk vind ik ...

“De vrijheid en de afwisseling van het werk vind ik heerlijk. Ik kan echt niet zeggen wat ik het allerleukst vind, ik doe alles graag. Kuilen, insemineren, klauwen bekappen, ik heb nergens een hekel aan.”

De vrijheid en de afwisseling van het werk, vindt Job heerlijk.
De vrijheid en de afwisseling van het werk, vindt Job heerlijk.

Ik heb een hekel aan ...

“Nergens aan dus, tenminste, niet aan werk. Wat ik wel vervelend vind, is de regelgeving. We moeten aan van alles voldoen voor het milieu en het klimaat maar de mensen die dat verzinnen, gaan zelf 3 keer per jaar met het vliegtuig op vakantie. Het is zo tegenstrijdig allemaal. Daardoor is ondernemen niet altijd leuk meer. Je merkt het ook aan het aantal opvolgers. Bij mij op de Mas zaten er steeds minder. Maar zelf ga ik er nog voor, er is genoeg dat het de moeite waard maakt.”

Er moeten straks 2 inkomens uit het bedrijf komen, Job wil daarvoor groeien naar 240 koeien.
Er moeten straks 2 inkomens uit het bedrijf komen, Job wil daarvoor groeien naar 240 koeien.

Als ik een miljoen win in de loterij dan ...

“Dat is wel erg veel geld hè? Ik zou het uitgeven aan land en de rest bewaren voor later.”

Over 5 jaar ...

“Ben ik klaar met mijn vervolgopleiding, werk deels buiten de deur in de agrarische sector of in de metaaltechniek. En dan zit ik misschien ook deels in het bedrijf.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Eén reactie

  • peternijeboer

    Goeie kerel met een positieve visie om het bedrijf voort te zetten. Goed verhaal👍🏼

Of registreer je om te kunnen reageren.